Ez durva: újabb rovar kerülhet az európai élelmiszerboltok polcaira

Ez durva: újabb rovar kerülhet az európai élelmiszerboltok polcaira

2021. november 18. 10:07

Decembertől élelmiszerként is forgalomba hozható a keleti vándorsáska (Locusta migratoria). A rovar fagyasztva és szárítva, valamint őrölt formában lesz kapható, de alapanyagként számos élelmiszer összetevőjeként is felhasználható az Európai Unióban - írja a Magyar Nemzet 

A keleti vándorsáska új élelmiszerként kerülhet kereskedelmi forgalomba, mivel emberi fogyasztásának korábban nem volt hagyománya Európában. A holland Fair Insects rovari fehérje-előállítással foglalkozó vállalat 2018 végén kezdeményezte, hogy a rovarfaj új élelmiszerként forgalomba kerülhessen egészben snackként vagy élelmiszer-alapanyagként. Az engedélyhez elengedhetetlen volt az Euró­pai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) szakvéleménye.

A rákfélékre, puhatestűekre és atkákra aller­giás személyeknél ugyanakkor allergiás ­reakciót válthat ki a keleti vándorsáska. Az új élelmiszerbe további allergének is bekerülhetnek, például a rovarok táplálékából. 
Összességében ugyanakkor az EFSA szerint nincs az egészséget veszélyeztető élelmiszer-biztonsági kockázat. A tudományos élet szereplői viszont óvatosságra intenek. 

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az uniós engedély mindössze a kérelmező holland vállalat termékeire terjed ki, más gyártóknak tehát továbbra is engedélyeztetniük kell hasonló termékeiket. A Fair Insects a szellemi tulajdon védelmére hivatkozva nem hozta nyilvánosságra a rovar tenyésztésének és feldolgozásának részleteit.

Magyarországon egyelőre nem várható, hogy az állandó bolti kínálatba kerüljenek az ehető rovarok, mivel ezek fogyasztását a magyar társadalom jó része – hasonlóan a térség többi országához – mereven elutasítja. A kormány sem támogatja a rovari fehérje fogyasztását, mert véleményük szerint egészségügyi kockázatokat rejt, nem tartalmazza a hagyományos állati húsfélékben található, az emberi szervezetnek fontos tápanyagokat. Ráadásul nincs olyan ellátást érintő krízis, ami szükségessé tenné ezen alternatív fehérjék fogyasztását.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 4. kedd
Ferenc
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?