27 °C Budapest
Fontos változást jelentett be a LEGO: megújulnak a kockák, itt a prototípus

Fontos változást jelentett be a LEGO: megújulnak a kockák, itt a prototípus

2021. június 26. 11:59

A LEGO Csoport bemutatta az újrahasznosított műanyagból készült LEGO® kocka prototípusát, mellyel egy újabb lépést tesz a LEGO termékek fenntarthatósága felé.

Az eldobott PET palackokból készült kocka új prototípusa az első, ami újrahasznosított anyagból készült, és amely megfelel a cég szigorú minőségi és biztonsági feltételeinek. Egy több mint 150 tagú csapat dolgozik azon, hogy fenntartható megoldásokat találjon a termékek vonatkozásában. Az elmúlt három évben az anyagtudósok és mérnökök több mint 250 PET anyagvariációt és több száz műanyag alternatívát teszteltek. Ennek eredményeként jött létre az a prototípus, ami a minőség, biztonság, játék és persze az összeilleszthetőség terén is megfelel az elvárásoknak.

Nagyon izgatottak vagyunk az áttörés miatt. A legnagyobb kihívás a fenntarthatóság felé vezető úton az anyagok újragondolása és új innovációk kifejlesztése volt. Az ezekből készült kockáknak – miközben ugyanolyan tartósak, erősek és kiváló minőségűek mint a már meglévő kockák – kompatibilisnek kell lenniük azokkal a LEGO elemekkel, amelyek az elmúlt 60 évben készültek. Ezzel a prototípussal jól tudjuk demonstrálni az elért előrelépést

- mondta Tim Brooks, a fenntarthatóságért felelős alelnök.

Utánozhatatlan minőség és biztonság

Sok időbe telik, mire az újrahasznosított kockák a boltokban is megjelenhetnek. A csapat tovább teszteli és fejleszti a PET formulát, majd dönt arról, hogy elindulhat-e a próbagyártás. A tesztelésnek ez a következő fázisa legalább egy évig tartó folyamat.

„Tiszában vagyunk azzal, hogy a gyerekek törődnek a környezetükkel és szeretnék, hogy termékeink még fenntarthatóbbak legyenek. Annak ellenére, hogy egy darabig még nem tudnak az újrahasznosított műanyagból készült kockákkal játszani, szeretnénk, ha tudnák, mindent megteszünk a cél érdekében. A kísérletezés és a kudarc elengedhetetlen részét képezi a tanulás és az innováció folyamatának. Épp úgy, ahogy a gyerekek is építenek, szétszedik és újraépítik a LEGO kockákat, mi is így teszünk a laborunkban” - tette hozzá Brooks.

Az újrahasznosított anyag, amiből a prototípus készült, az Amerikai Egyesült Államokban működő beszállítóktól származik, és újrahasznosítottsági fokát és minőségét az amerikai Élelmiszer‑ és gyógyszerfelügyelet (FDA) valamint az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) igazolta. Átlagosan egy egyliteres PET palack tíz darab 2 x 4-es kocka előállításához szükséges anyagot tartalmaz.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Egy még fenntarthatóbb jövő felé

A szabadalmaztatás előtt álló anyagösszetétel megnöveli a PET műanyag tartósságát, így még ellenállóbbá téve a kockákat. Az innovációs folyamat vegyes technológiát alkalmaz – az újrahasznosított PET műanyagot erősítő adalékokkal keverik.

Az újrahasznosított kocka prototípusa a LEGO Csoport legújabb fenntarthatóságot elősegítő fejlesztése. 2020-ban a cég bejelentette, hogy eltörli az egyszer használatos műanyagot a termékek dobozaiból, 2018-ban pedig megkezdte a fenntartható forrásból származó cukornád alapú, polietilénből készült elemek gyártását. A bio-polietilén tökéletes olyan kisebb, puhább elemek előállítására – melyek egyébként már több készletben megtalálhatók – mint például a fák, faágak, levelek és a minifigurák kiegészítői. Ezek az elemek azonban még nem elég tartósak és strapabírók ahhoz, hogy az ikonikus kockák is előállíthatók legyenek belőle.

Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy gyerekek generációi számára fenntartható jövőt építsünk. Szeretnénk, hogy a termékeink pozitív hatást gyakoroljanak bolygónkra – nem csupán a játékra való ösztönzés, hanem az általunk használt alapanyagok terén is. Még hosszú út áll előttünk, az eddigi fejlesztéseinkkel azonban nagyon elégedettek vagyunk

– mondta Brooks.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 4. szerda
Domonkos, Dominika
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. augusztus 4. 13:54