13 °C Budapest
Shopping Together Is Fun. Young smiling couple wearing disposable face masks standing in supermarket mall with trolley cart full of vegetables, buying food and groceries, looking for healthy products

Vége a családi nagybevásárlásnak: kiderült, nem tolhat két vevő egy kocsit

2021. április 8. 09:31

A négyzetméterszabály életbe lépésével könnyebb lesz a szociális távolságtartás a boltokban, viszont el kell telnie valamennyi időnek, mire a vásárlók hozzászoknak az új körülményekhez. Míg az egyik boltnál számolják a vevőket, máshol a kosarak, bevásárlókocsik számával korlázotnak. Ez az új rendszer a családi bevásárlások végét jelentheti.

Tegnap országszerte újranyitottak a boltok, szolgáltatók, és úgy fest: villámgyorsan reagált az eddig kényszerű vesztegzár alatt lévő iparcikk-kiskereskedelem az enyhítő intézkedésekre. Ez nem is csoda, hiszen a hosszú ideje tartó kényszerszünet miatt az alapvető fogyasztási cikkeket kínáló üzleteken kívül szinte valamennyi piaci szereplő súlyos forgalom- és bevételkiesést szenvedett el - írja a Magyar Nemzet.

Szinte minden áruházban tapasztalható, hogy felhívják a figyelmet a kötelező maszkviselésre, és azt is sokfelé kérik, hogy a betérők éljenek a készpénzmentes fizetés lehetőségével. Más kérdés, hogy a friss tapasztalatok szerint mindenütt felmerül: ha éppen ugyanazt a terméket ugyanarról a polcról vagy részlegről szeretné több, egymástól független vásárló megszerezni, miként valósul meg a távolságtartás kívánalma.

Itt jön az egyéni felelősség, hiszen ahogy a maszkviselés is kötelező, az előírások szerint immár arra is mindenkinek ügyelnie kell, hogy a boltokban, zárt helyeken mérje fel és tartsa a másik embertől a megfelelő távolságot

– hívta fel már húsvét előtt a figyelmet a kereskedelmi szövetség. Főként az érdekli viszont most a legtöbb vásárlót, hogyan alakul az eddig is nyitva tartó, általuk megszokott élelmiszerüzletek működése.

Vannak olyan üzletek, ahol az elérhető bevásárlókocsik számával szabályozzák a létszámot, és van, ahol külön internetes alkalmazást vagy beléptetőkaput vezettek be, ami számolja a belépők számát és jelez, ha közeleg a „telt ház” állapota. Ekkor a biztonsági kolléga megállíthatja a várakozók sorát addig, amíg újra visszaáll a megfelelő létszámra a rendszer

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

– részletezte Bubenkó Csaba a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke. Elmondta: egyelőre korai összegezni az újszerű tapasztalatokat, de várható, hogy a nyitvatartási időszak esti meghosszabbításával lazulni fog a korábban tapasztalt sűrűbb vevőtömeg, vagyis csökken a víruskockázat. Kiemelte:

nemcsak a kosarak, kocsik számát korlátozzák a boltok, hanem az is szabály, hogy bevásárlóeszközönként csak egy személy mehet be az üzletbe.

"Ez azt jelenti, hogy a nagyobb bevásárlókocsik mellett sem tartózkodhat egyszerre családonként több ember" – magyarázta a szakszervezeti vezető, és hangsúlyozta: a távolságtartásra épült korlátozásokat ne vegyék zokon a vásárlók, mivel azokkal a jelenlévők egészségét védik.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 11. vasárnap
Leó, Szaniszló
14. hét
Április 11.
Debrecen napja
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?