27 °C Budapest
Minden boltba begyűrűzött a járvány hatása: már így is lehet fizetni

Minden boltba begyűrűzött a járvány hatása: már így is lehet fizetni

2021. március 22. 13:01

A koronavírus-járvány teljesen felforgatta a fizetési szokásainkat 2020-ban. A pénzforgalmi adatok legfrissebb jegybanki összesítése szerint tavaly csaknem 11 százalékkal nőtt a magyarországi kártyás vásárlások értéke 2019-hez képest, míg a készpénzfelvételeké több mint 5 százalékkal csökkent. Az év végéhez közeledve az is éreztette a hatását, hogy az online pénztárgépet használó vállalkozásoknak 2021-től biztosítaniuk kell az elektronikus fizetés lehetőségét.

A Magyar Nemzeti Bank friss adataiból  látszik igazán, miként gyorsította fel a pénzforgalom digitalizációját Magyarországon a koronavírus-járvány. Míg 2019-ben még csak megközelítette a kártyás fizetések értéke a 7 ezer milliárd forintot, addig 2020-ban - csaknem 11 százalékos növekedéssel már 7726 milliárd forintra rúgott. Eközben a készpénzfelvételek értéke a 2019-es 8734 milliárd forintról több mint 5 százalékkal, 8286 milliárd forintra csökkent - közölte az OTP Bank.

Az elektronikus megoldások térnyerését mutatja a POS-terminálokon keresztül végrehajtott vásárlások összértékének alakulása is, amely több mint 6 százalékkal nőtt 2020-ban 2019-hez képest. Ezen belül az érintéses tranzakciók értéke csaknem 20 százalékkal nőtt, míg a terminálokon végzett hagyományos fizetések értéke 45 százalékkal csökkent.

Ha a kártyaelfogadó helyek számát vizsgáljuk, míg 2019 végén 111 ezer elfogadóhelyen 177 ezer POS-terminál üzemelt az országban, addig 2020 végére már 123 ezer elfogadóhelyen több mint 203 ezer terminálon fizethettek a vásárlók. Az elfogadóhelyek száma az első félévben szinte alig változott, ám a második félévben több mint 10 százalékkal nőtt. Ebben feltehetőleg az a tavaly nyáron elfogadott törvény is szerepet játszott, amelynek értelmében idén január 1-jétől már minden online pénztárgépet használó vállalkozásnak biztosítania kell az elektronikus fizetés lehetőségét vásárlói számára.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 25. szombat
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?