16 °C Budapest
Ez az egyik oka a brutál drágulásnak: Magyarországon is elszálltak az árak

Ez az egyik oka a brutál drágulásnak: Magyarországon is elszálltak az árak

2021. március 1. 10:30

Nem csak a bőrünkön, de a pénztárcánkon is érezhetjük a koronavírus okozta globális egészségügyi- és gazdasági hatásokat. A tavaly tavaszi felvásárlási láznak köszönhetően elkezdtek kifogyni a felhalmozott tartalékok, emiatt termékhiány lépett fel több áruházban. Ezen kívül azt is tapasztalhatjuk, hogy a szállítmányozási díjak emelkedése az élelmiszer, és az egyéb fogyasztási cikkek áraiban is meglátszik.

Az egyik ok a konténerhiány, ami nem csak a szállítmányozást érinti, de többek között kihat az áruházláncok működésére, az alapanyagok beszerzésére, az élelmiszer kereskedelemre, és így tovább.

Normál esetben egy Shanghai-Koper fuvar egy 40 lábas konténer esetében 1200-1800 dollárba kerül, most azonban 8500 dollárt is elkérhetnek érte. Januárban ez az összeg 11.000 dollárig is felugrott

- árulta el Bakonyi Ádám, a Speed Line s.r.o nemzetközi fuvarozó cég logisztikai munkatársa. A Covid-19 egyik következményeképp számtalan rakodómunkást küldtek kényszerszabadságra, vagy rúgtak ki az állásából, ezért most a szállítmányozással foglalkozó cégeknek szembe kell nézniük egy komoly munkaerőhiánnyal.

Jelenleg nincsen elég ember, aki lepakolja a kikötőkben álló felhalmozott konténereket és nincsen elég sofőr, aki ezeket el- és visszaszállítsa az adott országba, illetve kikötőbe. Általában kirakodást követően 2-3 nap alatt ki lehet üríteni egy konténert, most ez a folyamat több, mint egy hétbe telik

- tette hozzá a szakember.

Alapból az árat a kereslet és a kínálat egyensúlya határozza meg. Most az a helyzet, hogy konténerből óriási hiány van, ezért a mérleg átbillent a konténerek iránti kereslet irányába, ami hatással van az árképzésre. Mivel Kína relatíve hamar kilábalt a gazdasági válságból, intenzív exportba kezdett 2020 nyarán, és - tekintettel az októberi nemzeti ünnepükre - igyekezett szeptember végéig lebonyolítani a nemzetközi szállítmányokat.

A kínai exporttal rengeteg konténer elindult a világba, azonban a kikötői rakodómunkások és a sofőrök hiánya miatt nehezebben tudják begyűjteni azokat. Ennek köszönhetően lelassult, és elkezdett akadozni a szállítmányozás, ami nagyon sokba kerül nekünk

- foglalta össze a szakember.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A fuvarozó cégek igyekeznek a konténerhiányból adódó költségeket a teherszállítás díjának emelésével kompenzálni. A korábban forgalomból kivont szállítóhajók sokáig a kikötőkben álltak, amiket újra üzembe kell helyezni, az pedig nagyon magas költségekkel jár. Ezek a költségek aztán tovább gyűrűznek a megrendelők felé, akik csak a termékek árának növelésével tudják ezt kompenzálni - így jut el ez a globális gazdasági probléma a vásárlók szintjéig.

Nagy Gábor, a Szerszamkell.hu online barkácsáruház ügyvezetője a saját bőrén tapasztalja a változásokat:

Sajnos minden rendelésünk jelentősen csúszik. Normál esetben a szezonális termékeink, mint pl. a kerti bútorok, vagy a permetező/öntöző gépek, már március elején megérkeznek a raktárba, most valószínűleg ez a dátum április végére tolódik. Az a rakomány, amit februárra vártunk, még csak most indult útnak. A másik probléma az alapanyaghiány. A gyártóink hónapok óta nem, vagy sokkal magasabb áron jutnak alapanyaghoz, ami szinte minden barkácstermékünket érinti. A vas pl. 20-50%-ot drágult, így kénytelenek vagyunk mi is jelentősen megemelni az árainkat, ami elképzelhető, hogy két számjegyű lesz, ha nem javul a helyzet.

“Jelenleg a megszokott fuvardíj többszörösét kérik el a cégek, bár januárhoz képest jobb a helyzet. Az árszint hetente változik, de remélhetőleg nyárra már visszaáll minden a normális kerékvágásba." - reméli a szakember.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 27. kedd
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?