Figyelmeztet a Nébih: ezek a termékek már illegálisak Magyarországon

Figyelmeztet a Nébih: ezek a termékek már illegálisak Magyarországon

2021. január 20. 20:04

Azokat az élelmiszerrel is érintkező tárgyakat, amik műanyagból valamint bambusz vagy más "természetes alapú" anyag hozzáadásával készülnek, a továbbiakban tilos forgalmazni.

Azokat az élelmiszerrel is érintkező tárgyakat, amik műanyagból (általában melaminból), valamint bambusz vagy más "természetes alapú" anyag hozzáadásával készülnek, a továbbiakban tilos forgalmazni - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A Nébih a következő negyedévig türelmi időt biztosít a forgalmazóknak, hogy kivonják az ilyen termékeket a forgalomból, azt követően azonban fokozottan ellenőrzi és szankcionálja illegális árusításukat. A közlemény arra is kitért, hogy a műanyagból és bambuszból készült evőeszközök, tányérok vagy poharak használata egészségkárosító is lehet, "hiszen a melamin és a formaldehid együttes kioldódása sok esetben jelentősen meghaladja a jogszabályban előírt határértéket".

Mint kiderült, a műanyaghoz hozzáadható anyagokról külön uniós jegyzék van, a bambusz azonban nem szerepel ezen a listán, ezért - az összetevők arányától függetlenül - illegálisan van a piacon.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 22. csütörtök
Csilla, Noémi
16. hét
Április 22.
A Föld napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?