12 °C Budapest
Hiszünk benne, de költeni nem akarunk rá: felemás a magyarok zöldszemlélete

Hiszünk benne, de költeni nem akarunk rá: felemás a magyarok zöldszemlélete

2020. december 11. 13:04

Szeretnénk védeni a környezetet, de lehetőleg ne kelljen érte sokat tenni, pláne ne járjon plusz kiadásokkal - felemás eredménnyel zárult, hogy a magyarok ökotudatosságát mérte fel egy ásványvízgyártó. Zöldbe csomagolva pedig mindent jobban el lehet adni.

"Alapvetően nyitottak vagyunk a zöld kezdeményezésekre, amennyiben ezek könnyen elérhető és lehetőleg olcsó megoldások" - fogalmazza meg ellentmondásos végkövetkeztetését a Mizse ásványvíz gyártójának felkérésére készített kutatás a magyarok ökotudatosságáról. 

E szerint bár elvben sokaknak fontos a fenntarthatóság, ez nagyon sokaknál csak addig terjed, ameddig ez nem jár plusz energia- vagy pénzbefektetéssel, rengetegen pedig kifejezetten az ár-érték arány miatt választanak egyébként zöldnek tekinthető megoldásokat. Pozitívumnak mondható ugyanakkor, hogy az ilyen lépések a felmérés szerint már beépültek a mindennapi rutinunkba.

Textilzsáktól a magyar almáig

Első helyen áll a hulladékok szelektálása, ugyanis a válaszadók saját bevallása szerint több mint kétharmaduk (77%) szétválogatva gyűjti hulladékát. Emellett, ha valami elromlik, akkor a magyarok kétharmada szívesebben gondolkodik javításban, mintsem rögtön egy új vásárlásában. Ez persze nemcsak környezet, de pénztárcabarát megoldás is egyben. 

Dobogós helyen áll még a hazai termékek előnyben részesítése is arra hivatkozva, hogy ezzel kisebb lesz a szállítás okozta környezetszennyezés mértéke (69%). Ezenkívül a lakosság nagy része (61%) igyekszik minimalizálni a műanyag zacskók használatát és inkább a többször használatos textiltáskákat választják

Költeni azért ne kelljen rá

A kutatásból kiderült, hogy minden harmadik ember (32%) előnyben részesíti a környezetre kevésbé káros "zöld" termékek vásárlását, bár nagy százalékuknál (49%) ez még mindig inkább csak alkalomadtán fordul elő. Sőt, a válaszadók 14%-a nyilatkozott úgy, hogy számukra az ár az elsődleges szempont. 

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Kifejezetten a fenntarthatóság miatt kevesen hajlandóak használt termékeket vásárolni, legyen az bútor, ruházat vagy háztartási eszköz (21%), illetve ugyanilyen arányban érdeklődnek a csomagolásmentes boltok iránt is. Ennek ellenére bizakodásra ad okot az, hogy a magyarok majd fele (48%) az újrahasznosítható, illetve újrahasznosított anyagú csomagolásokban lévő termékeket választja szívesebben.

Jelentsen ez akármit is

A fenntarthatóság előtérbe kerülésével olyan szavak épültek be a köztudatba, illetve szinte mindennapi szóhasználatunkba, melyek pontos jelentésével nem feltétlenül vagyunk tisztában. Így például minden harmadik magyar találkozott már az ökológiai lábnyom fogalmával, mégsem ismerik pontos jelentését (37%), illetve majdnem felük (46%) van ugyanígy a karbonsemlegességgel. 

Ettől függetlenül a gyártók bátran használják az ilyen és ehhez hasonló megnevezéseket, bélyegeket termékeiken, hiszen pozitív gondolatokat csatolnak hozzájuk a vásárlók. Magyarul nem értjük, hogy melyik mit jelent, de azért zöldbe csomagolva mindent jobban el lehet adni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 21:06