Brutális lehúzás a magyar boltokban: így mérik aranyáron a csokimikulásokat

2020. december 4. 16:48

Hajmeresztő különbségek mutatkoznak az egyes márkák táblás tejcsokoládéinak árai, illetve ugyanezen márkák csokimikulásainak árai között. A Pénzcentrum által vizsgált három márka közül volt olyan, ahol a kilós egységáron majdnem 5 000 (!) forint volt a különbség a télapó javára. Hiába azonban a durva eltérések, a mindig nagyon árérzékenynek mondott magyar vásárlókat nem különösebben érdekli november-decemberben, milyen csokikért, mennyi pénzt adnak ki. Az ünnep mégiscsak ünnep.

Két nap múlva mikulás, az emberek fejvesztve hajtják is az ajándékcsomagba való édességeket. És hogy mennyit? Rengeteget! 2018. november-decemberben nem kevesebb mint 8 és fél millió darab csokimikulást vettek a magyar fogyasztók több mint kétmilliárd forint értékben. Ez 5 százalékos mennyiségi növekedést jelent 2017 azonos időszakához képest.

A preferenciák viszont változatlanok, a tejcsokoládéból készült télapófigurák hozzák az értékbeli forgalom kilenctizedét, sőt, súlyuk a kategóriában évről-évre növekszik. Döbbenetes az a megállapítás is, miszerint az ünnepi szezon nagy kedvence hagyományosan a csokimikulás: a szezonális édességek több mint felét teszi ki értékben. 100 eladott karácsonyi termékből 57 ilyen

- mondta el a tavalyi kutatás margójára Hajnal Dóra, a Nielsen vezető tanácsadója. A csokimikulás-láz annak a függvényében azonban még érdekesebb, hogy az általában igen ár érzékenynek titulált magyar vásárlóknak a szeme sem rebben, ha a sokszorosát kell kifizetniük egy csokoládé-mikulásért, ami teljesen ugyanaz, mint a márka, amúgy sokkal olcsóbb táblás csokija.

Szédítő árazás

Szemezgessünk akkor! Magyarországi kiskeres webshopok készletén mutatjuk be, mekkora bődületes különbségek vannak az egyes tejcsokoládé-mikulások és a táblásak között.

Az egyik helyen például a Boci 85 grammos tejcsokoládé-mikulása 479 forintba kerül, a kilós egységára 5 635 forint. Ugyanebben a boltban a Boci 90 grammos tejcsokoládéja 309 forintba kerül, 3 433 forintos egységáron.

A különbség 2 202 forint (!) a télapó javára.

A táblás változat egy grammja tehát 3,4 forintba kerül, míg a mikulás formájúé 5,6 forintba. Száz grammon tehát már 220 forint a bukó.

Ugyanebben a boltban a Milka legnagyobb tejcsokoládé-mikulása 90 grammos, ami 699 forintba kerül. Ennek a kilós egységára 7 767 forint. Ezzel szemben a márka klasszikus 100 grammos táblás tejcsokija 279 forintért vásárolható meg, a kilós ára 2 790 forint.

A különbség a két változat között 4 977 forint (!) egységáron. Természetesen a mikulás javára.

Mindez azt jelenti, hogy míg a márka táblás csokijának 1 grammja kerekítve 2,8 forintjába kerül a vásárlónak, addig ha a finomság télapó formát ölt, máris grammonként 7,8 forintot kell kiperkálni érte. Igen, ez 100 grammon már nem kevesebb mint 500 forintos eltérés.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,57%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Egy szupermarket webshopjába is ellátogattunk, itt a Tibi csokimikulását és sima táblását hasonlítottuk össze. A Tibi 100 grammos tejtélapója alapáron 519 forintba kerül, a kilós egységára 5 190 forint. Ehhez képest a márka 90 grammos csokitáblája 229 forintba kerül, aminek a kilónkénti ára így 3 100 forintra jön ki.

A különbség 2 090 forint (!), természetesen a mikulás javára.

Azaz míg a télapóforma grammjáért 5,2 forintot kell fizetni, addig a táblásért 3,1-et, 100 grammon már 210 forint bukóban vagyunk.

Mit lehet tenni?

Ahogy tehát az összevetésekből látszik, jócskán mélyen kell az embernek a zsebébe nyúlnia azért, ha mikulásforma édességgel akarna kedveskedni mikulásról. Persze ez erről szól, és ezt a vásárlók évről-évre meg is fejelik. Máskor ugyanis nem lehet télapóforma csokoládékat vásárolni, a táblásoknak meg ott az egész év, amíg dőzsölhetnek.

Ez is az ünnepek sajátja, ahogy az is, hogy a 90-100 grammos mikulások alatt lévő, alacsonyabb mennyiséggel csomagolt daraboknak még hajmeresztőbbek a kilós egységárai, mint nagyobb testvéreiknek. A szakadék így még mélyebb ezek között, illetve a klasszikus táblásak között.

Éppen ezért, ha valakit pusztán a csokoládé mennyiségével akarunk lenyűgözni mikuláskor, jobban járunk, ha veszünk egy parányi csokimikit mutatatóba, aztán a csomagot inkább táblás finomságokkal töltjük fel, a pénztárcánk hálás lesz ezért hatodika után.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 3. péntek
Balázs
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?