14 °C Budapest
Nem kell már a magyaroknak, ami használt: ezt veszik helyette

Nem kell már a magyaroknak, ami használt: ezt veszik helyette

2020. október 5. 12:31

2020. augusztusban a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 1,2, naptárhatástól megtisztítva 0,7%-kal csökkent az előző év azonos időszakihoz képest. A nem élelmiszer kiskereskedelmi üzletekben 1,2%-kal nőtt, az üzemanyag-kiskereskedelemben 4,5%-kal csökkent, míg az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben lényegében nem változott az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. 2020. január-augusztusban a forgalom volumene - szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint - 0,9%-kal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál.

2020. augusztusban, az előző év azonos időszakához viszonyítva, naptárhatástól megtisztítva: az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalmának volumene 0,7%-kal csökkent. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene lényegében nem változott. Az élelmiszer-kiskereskedelem 75%-át adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek, valamint az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzletek értékesítési volumene változatlan maradt.

A nem élelmiszer kiskereskedelem forgalmának volumene összességében 1,2%-kal növekedett. Bővültek az eladások a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszer- (2,4%), valamint az iparcikk jellegű vegyes üzletekben (1,9%). A forgalom volumene csökkent a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk- (-3,2%), a bútor-, műszakicikk- (-6,9%), a textil-, ruházati és lábbeli- (-8,4%), valamint a használtcikk-üzletekben (-17%).

Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 6,6%-kal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 28%-kal bővült, folytatva az évek óta tartó tendenciát. Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 4,5%-kal lett kevesebb. A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 6,9%-kal csökkentek.

2020. augusztusban: az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 1094 milliárd forint volt. Az országos kiskereskedelmi forgalom 48%-a az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 37%-a a nem élelmiszer kiskereskedelemben, 15%-a az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.

2020. január-augusztusban, az előző év azonos időszakához képest, naptárhatástól megtisztítva: a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene 0,9%-kal emelkedett. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 3,7, a nem élelmiszer kiskereskedelemben 1,8%-kal nőtt, az üzemanyag-kiskereskedelemben 9,7%-kal csökkent az értékesítés volumene.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 20. kedd
Tivadar
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?