13 °C Budapest

Ezekre a lakásokra hajtanak most a pestiek: nem akarnak lemaradni a kedvezményről

2020. szeptember 8. 10:31

A koronavírus jelentősen átrajzolta a keresletet az új lakóingatlanok piacán: idén április óta az új építésű házak népszerűsége folyamatosan meghaladja az új lakásokét. Az elmúlt öt hónapban érdeklődések 52 százaléka új házakra érkezett, szemben az egy évvel korábbi 42 százalékkal. A vevőket a kivárás jellemzi ezekben a hetekben, amit a beruházók kedvezményes ajánlatokkal próbálnak ellensúlyozni. A rozsdaövezeti fejlesztések vérfrissítést hozhatnak a piacra, a rájuk vonatkozó kedvezményes áfa pedig az árak szempontjából is kedvező változást eredményezhet.

Jelentősen átrajzolta az új lakóingatlanok iránti keresletet a koronavírus, mivel a vevőjelöltek körében népszerűbbé váltak az új építésű házak a társasházi lakásokhoz képest - áll az ingatlan.com legfrissebb elemzésében, amely több mint 10 ezer hirdetés alapján vizsgálta az új lakások piacán a kereslet és a kínálat alakulását. Szeptember elején egyébként a fővároson belül a XIII., a XI. és a IX. kerületben található a legtöbb eladó új lakás, vidéken pedig Debrecen, Győr és Székesfehérvár viszi a prímet.

Népszerűbbek lettek a házak

Április eleje óta az érdeklődések 52 százaléka új építésű családi, iker- és sorházakra érkezett szemben az előző év azonos időszakával időszakkal, amikor az új társasházi lakásokhoz képest 42 százalékot tett ki az arányuk.

Ez jelentős eltérést jelent az aktuális keresleten belül és azt jelzi, hogy a vevőjelöltek most már szeretnének kerttel rendelkező lakóingatlant vásárolni. Ebben pedig szerepet játszik a karanténhatás, a tavaszi kijárási korlátozások után ugyanis sokan a lakások helyett inkább a kerttel rendelkező ingatlanok felé fordultak. Ezt mutatja, hogy a járványt megelőző január-februári időszakhoz képest júliusban és augusztusban az új építésű házak iránti kereslet 36 százalékkal nőtt, a társasházi lakásoké viszont 14 százalékkal csökkent

- mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Várják a vevők a rozsdaövezeti lakásokat

Az utóbbi hetekben enyhe csökkenés figyelhető meg az új lakóingatlanok iránti érdeklődések számában. Ez egyrészt a vevők kivárásával magyarázható, másrészt pedig azzal, hogy a piacon elérhető új építésű kínálat egy része már a megfizethetőség határait súrolja.

Mindkét tényező összefügg a tervezett rozsdaövezeti lakásfejlesztésekkel. Sokan várják, hogy a döntéshozók ismertessék, mely rozsdaövezetekben lehet majd elindítani a lakásépítéseket. Erre várhatóan szeptemberben kerül sor, és friss kínálatot hoz az új lakások piacára. A másik oldalról a keresletet is fokozhatja, mert a rozsdaövezeti lakásokat 5 százalékos kedvezményes áfával lehet megvásárolni

- tette hozzá Balogh László. Összességében a rozsdaövezeti lakások megjelenése a lakásépítéseknek adhat lendületet, emellett fokozhatja a versenyt az új lakások piacán, növelheti a bérlakásállományt is.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Itt van a legtöbb eladó lakás

Szeptember elején a fővárosban több mint 2800 új lakást és házat kínáltak eladásra átlagosan 865 ezer forintos négyzetméteráron. Budapesten belül a XIII. kerületben van a legtöbb eladó új lakás, 780 új építésű ingatlan vár gazdára. A második helyen a XI. kerület áll közel 400, a harmadikon pedig a IX. kerület majdnem 300 új lakással.

A megyeszékhelyeken közel 800 új lakóingatlant hirdetnek eladásra. Debrecenben a legnagyobb a választék, ahol 220 darabos a kínálat négyzetméterenként 598 ezer forintos átlagárral, a második helyen áll Győr, a harmadikon pedig Székesfehérvár 153 és 81 ingatlannal. Ezeket átlagosan 491 és 596 ezer forintos négyzetméteráron kínálják a beruházók.

A KSH adataiból és az ingatlan.com-csoporthoz tartozó, a banki szolgáltatásokat naprakészen bemutató money.hu tapasztalataiból az is kiderül, hogy az új lakások vevői jóval gyakrabban vesznek fel hitelt mint a használt lakást vásárlók. 2019-ben az eladott új lakások száma a teljes forgalom 6-7 százalékának felelt meg, miközben az új lakások vásárlása céljából folyósított hitelek száma az összes lakáshitel 12-13 százalékát tette ki.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem