7 °C Budapest

Megrohanták júniusban a vevők a boltokat: ezt kereste mindeki

2020. július 3. 13:29

A KSH már hetente közölt online kasszaadatai szerint június második felében élénkült a boltos világ, egy hét alatt faragtak egy nagyot a mínuszokból a vásárlók és így kisebb lett a visszaesés. Így már az első félév hozhatja a nulla körüli eredményt, persze nem a pénz értékét, hanem a növekedési ütemet nézve: az erős első negyedév és vártnál kisebb gödör a második negyedévben kiegyenlítik egymást. Egy hete még rosszabbat vártunk.

Korábban még azzal lehetett számolni, hogy június első felében a kasszaadatok szerint 3,7%-kal esett vissza a hagyományos boltok bevétele, de a legfrissebb statisztika szerint június 1-23 között már csak 2,3% a lemaradás az előző évhez képest. Ez a kisebb visszaesés a bő háromhetes időszak utolsó hetében jött be, ez az egy hét faragott le a három hetes mutatóból 1,4%-nyi visszaesést - írja közleményében a blokkk.

Összejöhet egy nullás első félév

A legfontosabb változás, hogy májushoz képest a júniusi hónapban már nem romlott a mérleg, a májusihoz képest nem nagyobb, hanem kisebb lett a visszaesés. Az élelmiszer vegyesboltokban (ezek a nagyobbak) az árbevétel ugyan emelkedett júniusban 3,2%-kal, ez több is a korábban megadott 1,5%-nál, de még mindig kisebb ez a növekmény a szerényen számolva is 5-6% körüli drágulásnál.

Tehát mennyiségben kevesebbet cipekedtek a háziasszonyok a boltokból hazafelé, a férfiaknak is kevesebbet kellett segítgetniük a pakolászásban, így a kiigazítatlan volumenindex mínuszban járt júniusban is. A web áprilistól májusig hasított, ez már ismert, 50-100% volt a növekedés üteme, feltételezhetően júniusban is a korábbi évek 30%-os üteme felett mozgott.

Az iparcikkes boltoknál vegyes kép rajzolódik ki, így például a híradástechnikai boltokban 10%-kal többet, de például a ruházati boltokban hasonló nagyságrenddel kevesebbet költöttünk júniusban. Az üzemanyagok piaca júniusban 31%-kal esett, de olcsóbb is volt a benzin, mint egy éve, így feltehetően literben (volumenben) valahol 10% felett lehet a visszaesés.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm