15 °C Budapest
Drága minden? Csak ne panaszkodj: a nyugat-európai árak közelében sem vagyunk

Drága minden? Csak ne panaszkodj: a nyugat-európai árak közelében sem vagyunk

2020. június 23. 15:10

Nem csak az április, de a május is komoly árrobbanást hozott magával: 2020 májusában a fogyasztói árak átlagosan 2,2 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál. Ám ha körbenézünk az Európai Unió országaiban, észrevehetjük, hogy még bőven az átlag alatt vannak idehaza a termékek árai.

Hiába érzékeljük szinte napról napra, hogy folyamatosan emelkednek az árak, van olyan áru, ami közel duplájába kerül, mint tavaly ilyenkor, még mindig hazánk számít az egyik legolcsóbb országnak az EU27-ek közül - legalábbis az Eurostat friss adatai szerint. 

A statisztikai hivatal összesen 10 termékcsoportot hasonlított össze, élelmiszer, alkohol és dohányáru, ruhanemű és cipő, lakhatási költségek, bútor, közlekedési eszközök (saját), tömegközlekedés, kommunikációs eszközök, rekreáció és kultúra, valamint éttermi és szállásköltségek.

Hazánk ezen adatok szerint egyik kategóriában sem éri el még csak az EU átlagot sem. Ami az élelmiszerárakat illeti, 

itthon 15,3 százalékkal kevesebbe kerül az élelmiszer, mint az Unióban átlagosan.

Az adatsorból kiderül, hogy Romániában a legolcsóbb a bevásárlás, mindössze 65,1 százaléka az átlagnak, őket követi Lengyelország, Bulgária, Litvánia, majd Csehország.

Nem meglepő, hogy Svájcban kerülnek a legtöbbe az élelmiszerek, az uniós átlag 166,3 százalékát kell kifizetni értük. Második Norvégia, harmadik pedig Izland.

Ami a többi termékcsaládot, szolgáltatási kört illeti, azok esetében sem érjük el még az EU átlagát sem, persze ehhez hozzátartozik, hogy a bérek színvonala is jóval alacsonyabb itthon. Ruházati cikkek estében például a 25. helyen vagyunk (a 27 ből), nálunk nagyobb olcsóság ruhanemű téren már csak Romániában és Bugáriában van.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

De az alkohol is kifejezetten olcsó mifelénk - legalábbis mondjuk Norvégiával összehasonlítva: ott az átlagos ár 236 százaléka, míg itthon ez az arány 75 százalék.

Az éttermi szolgáltatások, valamint a szállásköltségek Izlandon a legmagasabbak, és Bulgáriában a legolcsóbbak, Magyarország a 25. legdrágább országnak számít, mögöttünk itt is Románia és Bulgária van már csak. 

Drága viszont a tömegközlekedés - legalábbis az előző arányokhoz viszonyítva: az átlag 70 százaléka, ez pedig a 19. helyre elegendő. Norvégiában a legdrágább a buszjegy.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?