28 °C Budapest
Drága minden? Csak ne panaszkodj: a nyugat-európai árak közelében sem vagyunk

Drága minden? Csak ne panaszkodj: a nyugat-európai árak közelében sem vagyunk

2020. június 23. 15:10

Nem csak az április, de a május is komoly árrobbanást hozott magával: 2020 májusában a fogyasztói árak átlagosan 2,2 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál. Ám ha körbenézünk az Európai Unió országaiban, észrevehetjük, hogy még bőven az átlag alatt vannak idehaza a termékek árai.

Hiába érzékeljük szinte napról napra, hogy folyamatosan emelkednek az árak, van olyan áru, ami közel duplájába kerül, mint tavaly ilyenkor, még mindig hazánk számít az egyik legolcsóbb országnak az EU27-ek közül - legalábbis az Eurostat friss adatai szerint. 

A statisztikai hivatal összesen 10 termékcsoportot hasonlított össze, élelmiszer, alkohol és dohányáru, ruhanemű és cipő, lakhatási költségek, bútor, közlekedési eszközök (saját), tömegközlekedés, kommunikációs eszközök, rekreáció és kultúra, valamint éttermi és szállásköltségek.

Hazánk ezen adatok szerint egyik kategóriában sem éri el még csak az EU átlagot sem. Ami az élelmiszerárakat illeti, 

itthon 15,3 százalékkal kevesebbe kerül az élelmiszer, mint az Unióban átlagosan.

Az adatsorból kiderül, hogy Romániában a legolcsóbb a bevásárlás, mindössze 65,1 százaléka az átlagnak, őket követi Lengyelország, Bulgária, Litvánia, majd Csehország.

Nem meglepő, hogy Svájcban kerülnek a legtöbbe az élelmiszerek, az uniós átlag 166,3 százalékát kell kifizetni értük. Második Norvégia, harmadik pedig Izland.

Ami a többi termékcsaládot, szolgáltatási kört illeti, azok esetében sem érjük el még az EU átlagát sem, persze ehhez hozzátartozik, hogy a bérek színvonala is jóval alacsonyabb itthon. Ruházati cikkek estében például a 25. helyen vagyunk (a 27 ből), nálunk nagyobb olcsóság ruhanemű téren már csak Romániában és Bugáriában van.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

De az alkohol is kifejezetten olcsó mifelénk - legalábbis mondjuk Norvégiával összehasonlítva: ott az átlagos ár 236 százaléka, míg itthon ez az arány 75 százalék.

Az éttermi szolgáltatások, valamint a szállásköltségek Izlandon a legmagasabbak, és Bulgáriában a legolcsóbbak, Magyarország a 25. legdrágább országnak számít, mögöttünk itt is Románia és Bulgária van már csak. 

Drága viszont a tömegközlekedés - legalábbis az előző arányokhoz viszonyítva: az átlag 70 százaléka, ez pedig a 19. helyre elegendő. Norvégiában a legdrágább a buszjegy.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 8. hétfő
László
32. hét
Augusztus 8.
Nemzetközi Macska Nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?