13 °C Budapest
Horroráron mérik a szezon zöldségeit: mutatjuk, mi kerül 200 százalékkal többe

Horroráron mérik a szezon zöldségeit: mutatjuk, mi kerül 200 százalékkal többe

2020. május 10. 16:02

Még ahhoz képest is megdrágultak a magyar termesztésű zöldségek és gyümölcsök a piacokon, mint amit a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) éves összevetésben megállapított. A hazai a szezon kezdetén mindig drágább, de a jelenlegi járványhelyzet csak rátett az árakra még egy lapáttal. A Pénzcentrum most annak járt utána, milyen árakkal szembesül az, aki a piacokon a magyar termékeket keresi.

A KSH szokásos havi közlése kiugró drágulást mutatott 2020. áprilisban a fogyasztói árak tekintetében, amelyek bár éves összevetésben átlagosan 2,4%-kal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál, márciushoz képest az élelmiszerek ára a megszokottnál nagyobb mértékben nőtt. Ebben a statisztikai hivatal szerint a koronavírus-járvány hatásai is szerepet játszhattak.

Az élelmiszerek ára átlagosan 8,7 százalékkal nőtt 12 hónap alatt, ezen belül a sertéshúsé 28,9, a párizsi, kolbászé 22,3, az idényáras élelmiszereké (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 15,1, a cukoré 14,1, a szalámi, szárazkolbász és sonkáé 12,5 százalékkal lett magasabb.

Márciusról áprilisra az ilyenkor megszokottnál nagyobb mértékben, átlagosan 1,4%-kal nőtt az élelmiszerek ára, amiben a koronavírus-járvány okozta megnövekedett kereslet is szerepet játszott. Az élelmiszereken belül az idényáras élelmiszerek ára (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 6,2, a párizsi, kolbászé 3,5, a csokoládé, kakaóé 3,4, a sertéshúsé és a tojásé 2,8-2,8, a liszté 2,0, a baromfihúsé 1,5 százalékkal lett magasabb.

A Pénzcentrum most arra volt kíváncsi, hogy a budapesti és a vidéki piacokon hogyan változott azoknak a zöldségeknek, gyümölcsöknek az ára, amelyeknek éppen most van szezonja, viszont akár a koronavírus miatt, akár más hatások következtében sokkal magasabb áron juthatunk hozzájuk, mint tavaly ilyenkor. Ehhez a Piaci Árinformációs Rendszer adatait vettük alapul.

Drágulás a budapesti piacokon

Ilyenkor már a legtöbb piacra járó keresi a hazai gyümölcsöket: a legkorábbiak az eper és a cseresznye, amelynek éppen most kezdődik a szezonja. Gyakran találkozni a jelenséggel, hogy az olcsó görög vagy spanyol eper, vagy a hipermarketben kaphatók édes gyümölcsök jóval olcsóbbak, mint a magyar szamóca. Ez részben azért van így, mert hazánkban az érési folyamatok később indulnak be, sokan mégis a magyar epret keresik.

Viszont idén nem csak a szezonális hatás miatt drágábbak a magyar gyümölcsök: a koronavírus is átírta az ártáblákat. Tavaly ilyenkor, május első hetében akár fele annyiba is kerülhettek egyes gyümölcsök a piacon.

Bár a KSH adatai szerint az alma átlagára közel 59 százalékos drágulást mutatott egy év alatt (havi átlagárral számolva) - a 19. heti drágulás a budapesti piacokon azt eredményezte, hogy a tavalyi ár duplájáért lehetett almát venni. A magyar cseresznye árairól még nincsenek adatok, a változékony időjárás nem segítette elő a korai szüretet.

A magyar szamóca viszont kapható a pesti piacokon: 43-55 százalékkal drágábban, mint egy évvel korábban, pedig már akkor is aranyáron mérték a szamócát. A többi gyümölcs esetén még kevés árinformáció áll ahhoz rendelkezésre, hogy össze lehessen vetni az adatokat, viszont a zöldségek vontkozásában már bőven vannak áradatok.

A zöldségek esetében is hasonló mértékű drágulást lehet tapasztalni.

Az újburgonya 36 százalékkal drágult a Fehérvári úti piacon, a gömb és fürtös paradicsomot is 15-25 százalékkal drágábban vehetjük meg budapesten. A Vámház körúti piacon a koktélparadicsom ára megduplázódott a tavalyi év azonos hetéhez viszonyítva.

A TV-paprika 10-25 százalékkal drágult, az uborka 25 százalékkal. Viszont a cukkini kilós ára idén például 15 százalékkal kevesebb a piacon, mint tavaly ilyenkor. A szabadföldi sárgarépa ára is csak a Fehérvári úti piacon mutatott drágulást.
Ezzel szemben a fejes saláta darabára 20-39 százalékos áremelkedést mutat a tavalyi év azonos időszakához képest. A darabáras karalábé esetén még magasabb a drágulás mértéke 40-60 százalék! A hónapos retek ára a Vámház körúton ugyanannyi mint tavaly, de a másik budapesti piacon mintegy 18 százalékkal többe kerül.

A szezon nagy favoritja a spárga, amelyből a fehér kisebb mértékben, a zsenge zöldspárga viszont nagymértékben drágult. Egy csokor/zacskó spárgát megvehettünk tavaly még 450 forintért, most 600 forintot is elkérnek érte, más piacon pedig megközelíti az 1000 forintot is az ára.

Vidéken se lett olcsóbb a piacozás

Úgy tűnik a hazai gyümölcs vidéken sem olcsóbb, sőt a szegedi piacokon drágább a szamóca mint a budapestieken. Az alma egy éves piaci árdrágulása is magasabb volt, mint a fővárosban: több mint a duplájára nőtt a kilóár.

A zöldségek esetében ugyanazt lehet elmondani, mint a budapesti piacokon. Az újkrumpli 11-16 százalékkal kerül többe, a primőr gömb paradicsom kilója Szegeden 35, Debrecenben 42 százalékkal drágább idén. A fürtös és koktél paradicsom árban vidéken nem mutatkozik akkora ugrás, mint a fővárosban, de 25-50 százalékkal azért a szegedi piacokon is többe kerülhetnek.

A TV-paprika 15-18 százalékkal drágább vidéken, a kígyóuborka pedig 20-32 százalékkal kerül többe mint egy éve. Érdekes, hogy amíg a Vámház körúti piacon a cukkini ára csökkent, addig Szegeden és Debrecenben a 600-650 forintos kilóár helyett most 1100 forintot kérnek.

A szabadföldi sárgarépa ára viszont lement 2019/19. hetéhez képest: 320-350 forint helyett most 250-320 forint kilója. A fejes saláta darabára szintén csak 86 százaléka a tavalyi árnak. A karalábé darabja Debrecenben 200-ról lement 140 forintra, Szegeden viszont 150-ről felment 250-re. A hónapos retek idén szintén a debreceni piacon olcsóbb lett, míg a szegedin drágult.

Vidéken nincsenek adatok a zöldspárgára, de a fehér spárga kilója 1100-ról 1300 forintra emelkedett. A piacos árak már vetekszenek a hipermarketes árakkal, hiszen például a Lidlbena fehér és zöldspárga csomagja (500g) egyaránt 599 forint hétfőtől akciósan, vagyis egy kiló kb. 1200 forint.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 21. szerda
Konrád
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?