16 °C Budapest

Így készülnek a magyarok az ünnepekre: örömmel jótékonykodnak

2019. december 12. 14:58

Egyre több a fiatal, tizenéves adományozó, és közben nem csökken az idősebb jótékonykodók száma sem - tudta meg a Pénzcentrum Romhányi Tamástól, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat országos központjának kommunikációs vezetőjétől, aki elárulta azt is, mire van leginkább szüksége a nehéz anyagi helyzetben élő családoknak, hogyan és mit érdemes adományozni és mit tehet az, aki segíteni szeretne.

Az ünnepek közeledtével egyre többen jótékonykodnak. Romhányi Tamás, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat országos központjának kommunikációs vezetője szerint ez azért van, mert a legtöbb emberben ott él az igény, hogy jót tegyen a másik emberrel. A karácsony nem csupán a család ünnepe, hanem jóval több annál. A szeretet ünnepét azzal élhetjük át, ha az életünk egy darabját valaki másnak adjuk, azaz időt, figyelmet szentelünk egy másik embernek, és tevőlegesen is megpróbálunk segíteni rajta. Ilyenkor nemcsak az kap, akit megajándékoznak valamivel, hanem az is gazdagabbnak érezheti magát, aki segíteni tudott a másik emberen.

Decemberben rendszerint duplájára nő a 200 és 500 forintos adománykártyák bevétele, melyeket a SPAR és INTERSPAR áruházakban, az OMV töltőállomásokon és az interneten lehet megvásárolni

 - tudtuk meg Romhányitól, aki azt is elmondta, hogy az online adományozásból befolyt összeg is a kétszeresére nő az év utolsó hónapjában.

Az utóbbi években nem csökkent az adományozók száma, sőt, inkább nőtt és egyre több közülük a fiatal, tizenéves.

Ez szerinte csak részben köszönhető annak, hogy a közösségi szolgálatot teljesítő diákok rászoruló emberekkel is találkoznak - mint ismert, 2016. január elsejétől minden nappali tagozatos, 25 év alatti diáknak kötelező 50 óra közösségi szolgálatot teljesítenie, hogy megkezdhesse az érettségi vizsgáit.

Jótékony hangulatban készülnek a magyarok az ünnepekre

A SPAR megbízásából, 1000 fő részvételével készült felmérésből kiderül, hogy a 18-59 éves lakosság 68 százalékáról mondható el, hogy valamilyen rendszerességgel adakoznak, adományoznak. A legtöbben érzelmi indíttatásból jótékonykodnak.

"Közhelyesnek hangozhat, de a tapasztalatom az, hogy a többség tényleg azért adakozik, mert jó érzéssel tölti el, hogy segíthet valakinek, hogy boldoggá tehet másokat" - jegyezte meg Romhányi Tamás, aki hozzátette, az viszont nem mindegy, ki hogyan segít.

A legfontosabb, hogy olyasmit adjunk, amit fordított esetben mi is szívesen fogadnánk

- mondja Romhányi. Vagyis az adománynak szánt ruhákat mossuk ki, és hajtsuk össze, ha játékot adnánk, figyeljünk arra, hogy sérülésmentes, működőképes legyen, ha például elemmel működik, tegyünk a csomagba elemet is. A lényeg, hogy amit adunk, az igazi ajándék legyen.

Így adakozhatsz te is idén karácsonykor

Nem csak ruhával, játékkal vagy pénzzel lehet segíteni a rászorulókon. Idén 2019. december 12. és 17. között már a 23. alkalommal rendezi meg a Magyar Máltai Szeretetszolgálat a SPAR csoport kijelölt üzleteiben az Adni Öröm! jótékonysági akciót. Közel háromezer önkéntes 172 SPAR és INTERSPAR áruházban fogadja a vásárlók adományait.

Leginkább tartós élelmiszert várnak, tésztát, lisztet, cukrot és azonnal fogyasztható, hosszú szavatossági idejű élelmiszereket.

Romhányi Tamás elmondta, hogy az adományokból különböző egységcsomagok készülnek, melyeket eljuttatnak a nehéz anyagi helyzetben lévőkhöz. A csomagok egy része hajléktalanok számára készül, főként azonnal fogyasztható tartós élelmiszerekből, más részét nagycsaládosoknak és idős embereknek juttatja el a szeretetszolgálat.

Támogatott tartalom
A cikk megjelenését a SPAR Magyarország támogatta. Az Adni öröm! akcióban résztvevő áruházak listája elérhető a www.adniorom.hu honlapon.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm