Így készülnek a magyarok az ünnepekre: örömmel jótékonykodnak

Így készülnek a magyarok az ünnepekre: örömmel jótékonykodnak

2019. december 12. 14:58

Egyre több a fiatal, tizenéves adományozó, és közben nem csökken az idősebb jótékonykodók száma sem - tudta meg a Pénzcentrum Romhányi Tamástól, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat országos központjának kommunikációs vezetőjétől, aki elárulta azt is, mire van leginkább szüksége a nehéz anyagi helyzetben élő családoknak, hogyan és mit érdemes adományozni és mit tehet az, aki segíteni szeretne.

Az ünnepek közeledtével egyre többen jótékonykodnak. Romhányi Tamás, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat országos központjának kommunikációs vezetője szerint ez azért van, mert a legtöbb emberben ott él az igény, hogy jót tegyen a másik emberrel. A karácsony nem csupán a család ünnepe, hanem jóval több annál. A szeretet ünnepét azzal élhetjük át, ha az életünk egy darabját valaki másnak adjuk, azaz időt, figyelmet szentelünk egy másik embernek, és tevőlegesen is megpróbálunk segíteni rajta. Ilyenkor nemcsak az kap, akit megajándékoznak valamivel, hanem az is gazdagabbnak érezheti magát, aki segíteni tudott a másik emberen.

Decemberben rendszerint duplájára nő a 200 és 500 forintos adománykártyák bevétele, melyeket a SPAR és INTERSPAR áruházakban, az OMV töltőállomásokon és az interneten lehet megvásárolni

 - tudtuk meg Romhányitól, aki azt is elmondta, hogy az online adományozásból befolyt összeg is a kétszeresére nő az év utolsó hónapjában.

Az utóbbi években nem csökkent az adományozók száma, sőt, inkább nőtt és egyre több közülük a fiatal, tizenéves.

Ez szerinte csak részben köszönhető annak, hogy a közösségi szolgálatot teljesítő diákok rászoruló emberekkel is találkoznak - mint ismert, 2016. január elsejétől minden nappali tagozatos, 25 év alatti diáknak kötelező 50 óra közösségi szolgálatot teljesítenie, hogy megkezdhesse az érettségi vizsgáit.

Jótékony hangulatban készülnek a magyarok az ünnepekre

A SPAR megbízásából, 1000 fő részvételével készült felmérésből kiderül, hogy a 18-59 éves lakosság 68 százalékáról mondható el, hogy valamilyen rendszerességgel adakoznak, adományoznak. A legtöbben érzelmi indíttatásból jótékonykodnak.

"Közhelyesnek hangozhat, de a tapasztalatom az, hogy a többség tényleg azért adakozik, mert jó érzéssel tölti el, hogy segíthet valakinek, hogy boldoggá tehet másokat" - jegyezte meg Romhányi Tamás, aki hozzátette, az viszont nem mindegy, ki hogyan segít.

A legfontosabb, hogy olyasmit adjunk, amit fordított esetben mi is szívesen fogadnánk

- mondja Romhányi. Vagyis az adománynak szánt ruhákat mossuk ki, és hajtsuk össze, ha játékot adnánk, figyeljünk arra, hogy sérülésmentes, működőképes legyen, ha például elemmel működik, tegyünk a csomagba elemet is. A lényeg, hogy amit adunk, az igazi ajándék legyen.

Így adakozhatsz te is idén karácsonykor

Nem csak ruhával, játékkal vagy pénzzel lehet segíteni a rászorulókon. Idén 2019. december 12. és 17. között már a 23. alkalommal rendezi meg a Magyar Máltai Szeretetszolgálat a SPAR csoport kijelölt üzleteiben az Adni Öröm! jótékonysági akciót. Közel háromezer önkéntes 172 SPAR és INTERSPAR áruházban fogadja a vásárlók adományait.

Leginkább tartós élelmiszert várnak, tésztát, lisztet, cukrot és azonnal fogyasztható, hosszú szavatossági idejű élelmiszereket.

Romhányi Tamás elmondta, hogy az adományokból különböző egységcsomagok készülnek, melyeket eljuttatnak a nehéz anyagi helyzetben lévőkhöz. A csomagok egy része hajléktalanok számára készül, főként azonnal fogyasztható tartós élelmiszerekből, más részét nagycsaládosoknak és idős embereknek juttatja el a szeretetszolgálat.

Támogatott tartalom
A cikk megjelenését a SPAR Magyarország támogatta. Az Adni öröm! akcióban résztvevő áruházak listája elérhető a www.adniorom.hu honlapon.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?