8 °C Budapest

Nullás hitelekkel támadnak: óvatosan, simán megégetheted magad az akciókkal!

2019. november 25. 05:35

Tombol a vásárlási láz, erre pedig az áruházak is készülnek. Több bolt is 0 százalékos THM-mel kínálja áruhitelét azoknak a magyaroknak, akik ezt nem tudják (vagy nem akarják) saját forrásból megvenni. De mi is az az áruhitel, és ami sokkal fontosabb kérdés: megéri? Ezt mutatjuk most be.

Karácsony előtt valósággal ellepik az emberek a boltokat, de a webshopok is terheltek ilyenkor. A boltok általában feltűnő akciókkal próbálnak ilyenkor vásárlókat bevonzani - ezek egy része pedig sokszor valójában nem is annyira kedvező, mint amilyennek elsőre tűnik. Az egyik ilyen akció a 0 százalékos áruhitel: amikor a magas THM helyett gyakorlatilag kamatmentes megvásárolhatjuk részletre a kiszemelt árut. Más kérdés, hogy érdemes-e akkor is nagyösszegű vásárlás mellett döntenünk, ha erre nincs meg a keret, de a fontosabb kérdés inkább az: megéri-e?

Kezdjük azzal, hogy mi is az az áruhitel. A nulla százalékos THM-el vihető áruhiteleknél sokan gondolnak arra, hogy ez valójában egy egyszerű részletfizetés, amikor a terméket hosszú időn át fizetjük a boltnak. Pedig nem erről van szó, az áruhitel ugyanis pont olyan fogyasztási hitel, mint a személyi kölcsön: ilyenkor a bank ad nekünk pénzt arra, hogy megvegyük a terméket, nem pedig a bolt adja oda a terméket az ígéretért, hogy majd egyszer szépen kifizetjük. 

A személyi hitel kamatai a padlón vannak: keresd fel őket kalkulátorunkban!

De akkor mi érdeke a banknak, hogy 0 százalékos THM-mel nyújtson hitelt? Előszor is jegyezzük meg, hogy a 0 százalékos THM-ű áruhitelek meglehetősen atipikus kölcsönök. A THM jellemzően inkább 40 százalék körüli, így a bank nagyot nyer ezen a kis összegű kölcsönön. Ha mégis 0 százalékkal hiteleznek, annak vagy az az oka, hogy a vállalat átválallja a THM-et - ekkor azonban azt érthető módon beépítheti az árba, azaz simán drágább lehet a termék az eredeti áránál, vagy a bank egyéb díjakat számol fel, ami nincs benne a THM-ben. Az is előfordulhat, hogy az értékesítéskor a banki közvetítő egyéb terméket (például hitelkártyát) is elad. Akárhogy is van, a 0 százalékos THM valóban nagyon kedvezőnek tűnik, de minden esetben győződjünk meg róla, hogy tényleg olyan kedvező-e. És akkor most a teljesség igénye nélkül nézzük meg, melyik boltok kínálnak most 0 százalékos áruhitel akciót (a további hetekben bőven lehetnek még egyéb ilyen akciók).

Auchan

Az Auchan most játékokra, kertészeti tárgyakra és faházakra, valamint műszaki cikkekre kínál 0 százalékos THM-ű hiteleket. Ezen felül a legérdekesebb azonban, hogy műszaki cikkekre is igénybe vehető a kedvezmény. 2019. december4-ig kamerára, kis- és nagy háztartási gépekre, tabletre, laptopra, számítógépre, videojátékra és híradástechnikai árucikkekre egyaránt igényelhető. Ha 6 hónap lesz a törlesztés, akkor 19 ezer forint a minimum, 1 millió a maximális hitelösszeg. Az önrész 10 százalék kell, hogy legyen.
10 hónapos konstrukciónál 25 forint a minimum összeghatár, 12 hónapos törlesztésnél 30 ezer forint. 15 hónapnál 45 ezer forint a legkisebb kölcsön összege, 20-nál pedig 60 ezer. Az önrész minden esetben 10 százalék. Az Auchan pénzügyi partnere az Oney.

Tesco

A Tesconál is van 0 százalékos THM akció minden 24 900 forint feletti vásárlásra csoportos beszedési megbízás vagy átutalásos fizetés választása esetén. Az áruház felhívja azonban a figyelmet, hogy 2019. március 1-től már csak a győri, pesti úti és veszprémi boltokban vehető igénybe, azaz gyakorlatilag a legtöbb boltban nem. Ha az akció kifut, a THM 38,46 százalék és 39,12 százalék között alakul. A Tescoval együttműködésben álló Mediamarkt üzletekben egyébként épp tegnap ért véget a 0 százalékos áruhitel-akció. Mindkét áruház pénzügyi partnere a Budapest Bank.

Euronics

Az elektronikai boltban 2019. november 30-ig érhető el 20 hónapos, 0 százalék THM-mel vihető áruhitel akció. A hitelösszegnek 50 ezer és egymillió forint között kell lennie, az önerő 300 ezer forint alatt 0 forint, afölött a vételér 20 százaléka. A 20 hónapos konstrukció pénzügyi partnere az OTP.

10 hónapos konstrukció is elérhető a Cetelem együttműködésében, a maximális hitelösszeg ekkor 2 millió forint. Önrész csak 200 ezer forint feletti vásárlásnál van, akkor 10 százalék, háromszázezer felett 20 százalék. A 60 hónapos konstrukció már kamatozik: a Cofidis együttműködésében 21,99 százalék a THM. Fontos tudni, hogy online csak ez érhető el.

Ikea

A svéd lakberendezési óriás kínálatában 0 százalékos THM-mel vihető az áruhitel december 30-ig a klubtagoknak. A futamidő csak 10 hónap lehet, az igéyelhető hitelösszeg 100 000 és 2 000 000 forint között alakulhat. 500 ezer forintig nincs önrész, felette 20 százalék. Az Ikea partnere a Cetelem.

Extreme Digital

Náluk most a háztartási nagygépekre érhető el 0 százalékos THM, 10 havi konstrukciónál 25 ezertől 120 ezer forint összeghatárig, 15 havi konstrukciónál 120 001 forinttúl 2 millióig terjedhet a hitelösszeg. Önerő nem kell. Az Extreme Digital pénzügyi partnere a Cetelem.

Bauhaus

A Bauhausnál jelenleg 24 hónapos kamatmentes áruhitel behető fel 2 milliós összeghatárig. 500 ezerig nem kell önrész, afelett 20 a vételár százaléka szükséges. Az akció december végéig vehető igénybe kizárólag a szakáruházakban (online nem). A pénzügyi partner itt is a Cetelem.

A fő kérdés: megéri?

Ha valóban le tudunk csapni a valóban 0 százalékos áruhitelekre, és a megvásárolt termékre valóban szükségünk van, akkor nem kérdés, az akcióval élni kell. Az áruhitel azonban nem feltétlenül jó megoldás akkor, ha nem százalék a kamat. Ugyan 400-500 ezer forint alatt nem nagyon van alternatívája, de ettől az összegtől már jobban megérheti a személyi kölcsön. Míg ugyanis egy áruhitel kamata 40 százalék körül lehet, a személyi kölcsönöknél ez jóval alacsonyabb. Nézzünk is meg néhány példát kalkulátorunkban: a CIB hitele például 8,17 százalékos THM-et kínál, a Raiffesené 8,97-et. A Takarék hitele is alacsony, 9,46 százalékos THM-mel vehető fel, az MKB 9,52 százalékkal hirdet, a Budapest Bank 12,80-nal. Az OTP 20,73 százalékos THM-ű személyi hitele pedig soknak tűnik, de még ez is kedvezőbb az áruhitelek majdnem 40 százalékos kamatánál (ahol ezt eléri).

Jogi nyilatkozat: A cikkben található kalkulációk adatai tájékoztató jellegűek, szerződéses ajánlatnak nem minősülnek! Az egyes konstrukciókat az adott paraméterek (termék jellege, összeg, futamidő) alapján, kalkulátorunk számításai szerinti legkedvezőbb aktuális ajánlatok figyelembe vételével választottuk ki. Az említett pénzügyi szolgáltatóktól a Net Média Zrt., mint a Pénzcentrum.hu üzemeltetője nem részesül a megjelenésükre tekintettel közvetlen díjazásban. További részletekért kattints ide!
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm