Őszi teendők a lakásban és a kertben: a szakértők elmondják, mire figyelj

2019. szeptember 19. 11:00

Beköszöntött az ősz, az időjárás a héten már végleg maga mögött hagyta a nyári napokat. Ilyenkor sok teendő van a házban és a ház körül is, a takarítástól a ruhák elpakolásán át a kert téli felkészítéséig.

Beköszöntött a szeptember, egyre rövidebbek a nappalok és hosszabbak az éjszakák, a héten pedig megérkezett a lehűlés is.

Vannak teendők, amiket nem árt ilyenkor elintézni, csak néhány példa:

  • függönyök takarítása, újak beszerzése - ez a fűtési szezonban is fontos, mert a függöny is jól szigetel;
  • nyári ruhák, nyári ágynemű bedobozolása, téli holmik elővétele ehhez nem árt beszerezni új tárolódobozokat, akár új ágyneműt, pokrócokat;
  • a kerti szerszámok rendbe tétele, elpakolása.

Az őszi időszakban megváltoznak a vásárlói igények, a vevők jobban keresik a különféle tárolóeszközöket, dobozokat, speciális tárolózsákokat. Ez nem véletlen: ilyenkor mindenki elpakolja a nyári ruhákat, strandfelszereléseket, sőt, a kerti bútorokat is. Sok ingatlanban ehhez kevés a hely, ezért a vevők a helyspórolós megoldásokat keresik - tudta meg a Pénzcentrum a KIKA-tól.


A lakberendezési láncnál elmondták, sokan ilyenkor veszik észre azt is, hogy nincs elég hely a gardróbjukban, ezért új szekrényt vásárolnak. Nem véletlen, hogy az őszi szezon kiemelt termékei a lakástextíliák, különösen a függönyök.

Tippek az okos tároláshoz

  • Érdemes gyakran átnézni a (ruhás)szekrényeket, újrarendszerezni a dolgokat;
  • Amit huzamosabb ideje nem használunk, attól érdemes megválni, például jótékony célra felajánlani;
  • Vásároljunk olyan tárolódobozokat, amiket egymásba lehet pakolni;
  • Nézzünk szét az eldugott helyeken: az ágy alatt például rengeteg, tárolásra alkalmas hely is lehet;
  • Vásároljunk olyan tasakokat, amikből porszív segítségével ki tudjuk szívni a levegőt, így akár harmadával kevesebb helyre van szükségünk.


A függöny nem csak a napsugarak ellen véd

A különböző függönyök és rolók, amellett, hogy dekorálják a lakást, fontosak a napfény és ezzel együtt a hő bent (és kint) tartásában is. Noha mutatós, a csipkefüggöny, sajnos nem segít. Érdemes sűrű szövésű, természetes anyagú, világos függönyt választani - válaszolta megkeresésünkre a KIKA.

Megjegyezték, jó választás lehet a hőszigetelő roló is, mely a hűvösebb hónapokban sokat segít abban, hogy nem engedi ki a benti meleget. Praktikus lehet a doppel roló is, ami könnyen, akár fúrás-faragás nélkül, bárki által felszerelhető és könnyen kezelhető.

Ha pedig lakástextíliában gondolkozunk, érdemes lehet megnézni azt is, hogy állunk a vastagabb paplanokkal, vagy hogy nem érdemes-e venni új ágyneműhuzatot, lepedőt. És persze egy vastag pléd is jól jöhet a hűvös estékre. A most következő hétvége egyébként jó alkalom lehet beszerezni pár kiegészítőt, mert szeptember 20-tól 22-ig minden termék kedvezőbb áron vásárolható meg a KIKA áruházakban.

A kerti szerszámokat is nézzük át

Ősszel bőven akad munka a ház körül, a kertben. Az ősz jó időszak az átültetésre, mivel a rendszeres esőknek köszönhetően a talajnak ilyenkor elégséges a nedvességtartalma. A talaj viszont még meleg a nyári és őszi naptól, így a növényeknek elegendő idejük van arra, hogy új gyökereket fejlesszenek - mondták el a Pénzcentrumnak az agrárszektor.hu szakértői.

Ősszel nyugodtan ültethetünk új növényeket is: a szeptemberi hetek jelentik az utolsó lehetőséget erre. A rózsák számára például az ősz az ideális ültetési idő, még az első talaj menti fagyok előtt.


Arra is figyeljünk, hogy tároljuk az udvar vagy a kert rendezéséhez szükséges szerszámokat. Érdemes utánaolvasni annak, hogyan tegyük el a metszőollót, vagy a gereblyét. Az ollókat, késeket érdemes ilyenkor megfenni, beolajozni, a fűnyírót is tisztítsuk ki alaposan. A tárolásnál ügyeljünk arra, hogy az egyes szerszámok ne deformálódjanak el.

Támogatott tartalom
A cikk megjelenését a KIKA támogatta.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem