36 °C Budapest
Kütyüpara a köbön: így tesz titokban csóróvá a saját mobilod

Kütyüpara a köbön: így tesz titokban csóróvá a saját mobilod

2019. március 29. 16:56

Aki sokat nyomkodja a telefonját, az nem csak az idejét pazarolja el, de az saját egészségét is kockára teszi, arról nem is beszélve, hogy képtelen lesz féken tartani költéseit.

Olyan korban élünk, amelyben a közösségi oldalak uralják az életünket, és egy pillanatra sem vagyunk hajlandóak szem elől téveszteni a virtuális teret. Sok felhasználó kerül világszerte depresszió közeli állapotba csak azért, mert nem kap elegendő pozitív visszajelzést, lájkot.

Szakértők már nevet is adtak a betegségnek, mely a túl sok képernyő előtt eltöltött idő következtében alakul ki: DFRAG (Digitális Fragmentáció szindróma). "Világszerte többszáz millió ember szenved ettől az újfajta digitális fertőzöttségtől" - mondta el Dr. Imran Rashid Dánia egyik legnagyobb magánkórházának munkatársa a Daily Mailnek. Hatása rendkívül káros az egész szervezetre, sőt, még mentális bajokat is okozhat, egészen pontosan így:

Jelentőségteljes emberi kapcsolatok hiánya

Mióta részben a virtuális térben élünk, már szinte alig érünk egymáshoz, ezáltal csökken a szervezet oxitocin szintje. Ez a hormon felelős többek között a simaizmok működésének szabályozásáért.

Több stressz

A folyamatos kényszer, hogy csekkold a telefonodat, állandó stresszben tartja a szervezetet - ezt konkrét mérések be is bizonyították.

Rossz szülő leszel

A szülői képességek is romlanak annak, aki a közösségi média által gerjesztett folyamatos kényszerben él. Ha a kütyü útban van, a szülő sosem igazán egy hullámhosszra kerülni a gyermekével, és kevésbé képes észlelni annak szükségleteit. Arról nem is beszélve, hogy a gyerek eltanulja a szülő szokásait, hiszen ők nagyrésztnem azt csinálják, amit mondunk nekik, hanem azt, amit látnak tőlünk.

Alváshiány

A túl sok képernyő előtt töltött idő alváshiányhoz vezethet - ezt már egy 2019-es a Pittsburgi Egyetemen készült tanulmányból is kiderült. Ha túl gyakran jelentkezünk be az oldalakra, az sokkal több kárt okoz a kutatók szerint, mint ha hosszabb ideig görgetjük, de kevesebb alkalommal. A telefonból érkező kék fény pedig azt az üzenetet közvetíti agyunk számára, hogy még nappal van.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az empátia teljes hiánya

Akik telefonfüggők, azok sokkal önzőbbek a való világban. Egy a Michigan egyetemen készült felmérésből kiderült, hogy az elmúlt 20 évben a középiskolások empátiáját mérő mutatószámok 40 százalékkal csökkentek. Dr. Rashid szerint az éppen kiveszőben lévő szemkontaktus az, ami képes (lenne) fejleszteni az emberi empátiát.

A kísértés

Aki túl sokat pötyög a telefonján, az egy idő után képtelen ellenállni a kísértésnek. Aki nem képes ugyanis nemet mondani a digitális világnak, annak az impulzusokat kontroláló képessége csökken le minimális szintre. Éppen ezért sokkal könnyebben rászoknak a dohányzásra, vagy éppen az egészségtelen étkezésre, de hosszú távú terveik sem nagyon vannak, ahogy a pénz is sokkal könnyebben kicsúszik a kezük közül, hiszen képtelenek kontrolálni költéseiket.

Lustaság

A folyamatos kütyünyomkodástól az agyad is ellustul, "feladja a harcot", már nem hoz döntéseket és mindig a könnyebbik utat választja. Hosszú idő az online térben kis dózisú dopamin termeléséhez vezet: ez a hormon felelős többek között a jutalom-érzésért.

Sokkal többet költesz

Biztos te is észrevetted már, hogy a privát Facebook oldalad személyre szóló hirdetésekkel van tele, olyan termékekkel, melyeket nagy valószínűséggel megveszel. Ezen kívül még sok egyéb trükk létezik, amit a nagy cégek vetnek be a felhasználók ellen, hogy felhívják a figyelmedet olyan árucikkekre, amire amúgy túl nagy szükséged nem lenne.

NEKED AJÁNLJUK
Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 4. hétfő
Ulrik
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?