17 °C Budapest

Itt a nagy mikró-teszt: mennyivel jobb a drágább, mint az egyszerűbb?

2019. február 4. 13:00

41 mikrohullámú sütőt teszteltek, és kiderült, hogy egy egyszerűbb jó mikrót akár 20 ezer forintért is beszerezhetünk, a bonyolultabb, grillezni is tudó készülékért már legalább 35 ezret kell fizetnünk, miközben ugyanezt a szintet hozzák a 200 ezer forintos mikrohulllámú sütők is. Hol végzett a 210 ezer forintos Bosch, és hol a néhány tízezer forintos Samsung és Whirlpool mikrók?

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 41 mikrohullámú sütőt tesztelt laboratóriumban nemzetközi fogyasztóvédelmi szervezetekkel közösen. Így a korábban tesztelt termékekkel együtt már összesen 91 mikrohullámú sütő adatlapja (30 márkától) segíti a fogyasztókat a mikrohullámú sütő vásárlásban. Laboratóriumban vizsgáltuk, hogy a készülékek milyen hamar és mennyire egyenletesen olvasztják ki és főzik meg a fagyasztott ételt vagy a pizzát, hogyan grillezik a pirítóst vagy a csirkét.

Egy mikrohullámú sütőtől felhasználóként leginkább azt várjuk, hogy hamar kiolvassza és megmelegítse a fagyasztott ételt, és lehetőleg egyenletes legyen a hőmérséklet eloszlása, vagyis ne legyen a külseje tűzforró miközben a belseje jéghideg marad.

Jó hír azoknak, akik csak egyszerű funkcióhoz, vagyis étel kiolvasztáshoz, melegítéshez keresnek mikrót, hogy akár 20-30 ezer forintból is kihozható egy készülék, amelyik legalább közepes szinten teljesít a fenti szempontokból.


A teszt alapján  úgy tűnik, hogy vásárlóként nem nagyon nyúlhatunk mellé, ha az a fő szempont, hogy egyenletes hőmérsékletű legyen a kész étel, ugyanis ebből a szempontból mindössze 3 készülék kapott 2-nél rosszabb pontot az 1-5-ig terjedő skálán, a többi a középmezőnyben vagy annál jobban végzett. A sereghajtók között volt 50 ezer és190 ezer forintos készülék is. 6 készülék pedig legalább 4 pontot kapott erre a szempontra, volt közöttük 210 ezer forintos Bosch, de alacsonyabb árkategóriájú, 35-50 ezer forintos Panasonic, Samsung, Sharp vagy Whirlpool mikró is.

Korrektül olvaszt, főz

Jó hír, hogy az egyik legfontosabb szempontnál, a kiolvasztás és főzés tesztelésénél nem volt kirívóan gyenge eredmény, ugyanis egyik mikrohullámú sütő sem kapott 2-nél kevesebb pontot, három készülék 4-nél jobb eredményt ért el, a többi a középmezőnyben végzett. A listavezetők között is nagy volt a szórás az árban, volt közöttük 35 ezer forintos Samsung, de 210 ezer forintos Bosch gép is.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Annak, aki ennél bonyolultabb használatra szánja a mikrót, és például grillezni is szeretne, már alaposabban körül kell néznie, mert könnyen mellényúlhat. A tesztelt készülékek között 43 grill funkcióval is rendelkezik, közülük 16 kapott 2 vagy annál gyengébb pontot, mert nem elég egyenletesen sütötte meg a csirkét vagy a pirítóst, ill. túl sok időt vett igénybe a művelet.  Ezek között is volt olcsóbb néhány tízezer forintos, de 100 ezer forint feletti készülék is.

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm