7 °C Budapest

Kisvállalkozások ezrei mehetnek tönkre: eltűnhet a sarki kisbolt is

2019. január 2. 14:02

Megvan a 2019-es minimálbér mértéke: 149 ezer a minimálbér és 195 ezer forint a garantált bérminimum. A munkaerőpiacon a 195 ezer forint diktál. A legkisebb (5-9 fős) boltok fizikai dolgozóinak átlagkeresete viszont jelenleg még a 190 ezer forintot sem éri el a kisboltosok bérrangsora szerint. De az 50 főnél kisebb kiskereskedelmi vállalkozások is alatta mozognak (kivéve a benzinkutasokat és az autóeladókat).A béremelést sok kiskereskedelmi vállalkozónak nehéz lesz kigazdálkodnia.

A minimálbérek manapság jobbára a kis- és középvállalkozásokról esetén relevánsak - írja közleményében a blokkk.com. Bár minden vállalkozást érintett valamilyen mértékben a 2017-es és 2018-as minimálbér-emelés, de minél kisebb egy vállalkozás, annál nagyobbat szorított rajta. És most jön a következő kettő, hiszen 2019 mellett 2020-ról is megállapodtak a munkavállalók és a munkaadók.

Kiskereskedelmi eladók bérrangsora: nagy a szakadék

A kisboltos eladók, árufeltöltők, pénztárosok, raktárosok között csekélyebb a bérkülönbség, mivel az eddigi jelentős minimálbéremelések gyakorlatilag egységes korlátot húztak alulra, de a munkaerőhiány is szorgosan dolgozik körükben, így egy szint alá menni nem szerencsés, hiszen akkor felmondhat az eladó. A legkisebb kiskereskedelmi vállalkozók körében, akik 5-9 főt foglalkoztatnak, a legnagyobb havi átlagkereset 189 ezer forint, amit a benzinkutasok vihetnek haza. A legrosszabbul az autókereskedés fizet, 169 ezer forinttal. Ezen nem kell csodálkozni, mivel nem csak a szalonokról van szó, hanem a használtautó kereskedésekről is. A használtautósoknál egyébként új világ kezdődik majd, amikor a használt autók műszaki és egyéb adatai nyilvánosak lesznek bárki számára, valószínűleg alaposan megváltozik majd a piac.

A bérkülönbség a legkisebb boltoknál 20 ezer forint. Mindezt egyébként a blokkk.com szerint érdemes lenne megnéznie a szakszervezetnek is, aki még mindig csak ott tart, hogy csak az átlag felett fizető multik fizetéseit veszi számításba. Olyan megjegyzés is elhangzott már, hogy 200 ezer alatt nincs bér a boltokban, pedig úgy néz ki, hogy van.

Az 50 fő alatti kiskereskedelmi vállalkozásokat együtt nézve, akik kisvállalkozásnak számítanak, itt sem sokkal jobb a helyzet. Itt már fordult a kocka és az autókereskedés fizet a legjobban a maga 207 ezer forintos átlagával (nagyobb a szalonok súlya), 200 ezer felett pedig rajta kívül csak a benzinkutasok keresnek (206 ezer forinttal). 195 ezer forint, az új szakmai bérminimum felett nincs senki, az illatszeres és a könyvárus az, akik alulról súrolják a lécet, a maguk 194 ezer forintjával. Itt a bérolló egyébként már sokkal nagyobb, 30 ezer forint.

A középvállalkozásoknál (létszám alapján 50-249 fő között) már valamivel magasabb bérekkel találkozhatunk. Meg kell jegyezni, hogy ez egy szűkebb, kisebb létszámú szakmai kör. Itt a bérolló már hatalmas, 87 ezer forint. Ez nagyon tág, a bolttípusok eladóinak többsége pedig 200 ezer forint felett kapja a bérét.

Bérmeglepetések a kisboltosoknál: a Józsefvárosi piac jobban fizet a butiknál

Meglepő, de a ruhapiaci eladók átlagkeresete a kisboltos fizikai dolgozók rangsorában a negyedik (egy eléggé széles holtversenyben), 182 ezer forinttal, eközben a ruhaboltos eladó átlagkeresete 176 ezer forint. És még nincs vége, mert a használt cikk bolt eladója is ennél többet visz haza, 181 ezer forintot. Tegyük hozzá, vannak szakmák, ahol nem kötelező a szakképesítés, ilyen például a ruházati - vagy a könyvértékesítés, de például egy élelmiszerbolti eladónak kell a bizonyítvány. Ez azért befolyásolja a béreket is.

A kisboltok halárusa is az élbolyban tanyázik a kicsik között, úgy egyébként a teljes boltos bérrangsorban az utolsó. A bútoráruház eladója sem hátul, hanem előrébb helyezkedik el például. És a karácsonyi ajándékvásárlás éllovasai közül, ha már túl is vagyunk rajta, ahol a forgalom nagyja az év végi időszakhoz kötődik, a könyvesbolti és a játékbolti eladó is hátra szorult a kisboltos bérrangsorban, 171 ezer forint körüli havi átlaggal. Az illatszeres eladó a kisboltban a bérrangsor hátsó fertályában kullog, miközben a teljes bérrangsorban sokszor volt már dobogós, vagy éppen éllovas is. Ez is csak arra világít rá, hogy a nagy- és kisboltosok eladói között tetemes a bérkülönbség.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A kisboltosok bérrangsora végül a következő (az 5-9 főt foglalkoztató vállalkozások alapján, hozzátéve az 50 fő alatti kis- és az 50-249 fő közötti boltos középvállalkozásokat):

A kisboltosoknak fájni fog a minimálbér-emelés

A bolti fizikai dolgozók több mint fele (a 144 ezer főből 81 ezer fő, 56 százalék) a kis- és középvállalkozásoknál keresi meg a kenyérre valót. Jókorák a bérkülönbségek a boltos világ egészét nézve, hiszen az 50 fő alatti kiskereskedelmi és a 250-től számított nagykereskedelmi dolgozók bérkülönbsége 65 ezer forint. És a legkisebbeket, az 5-9 fős kisboltokat nézve már 73 ezer forintos az olló a 250 főnél nagyobb nagyvállalkozások átlaga között.Az átlag a következő:

A kereseti lehetőségeket persze számos tényező befolyásolja. A boltosok egy év alatt 16 százalékkal emelték a fizikai dolgozók havi bruttó átlagkeresetét, de ez csak a létszám megtartásához volt elég (a nagyságrendet nézve). De a bért ki is kell fizetni valamiből, az pedig a bevétel, amiből sok más kiadást is fedezni kell. Számít a már említett szakképesítési követelmény, a részmunkaidő aránya, a nyitva tartás hossza (főleg vasárnap, amikor egyébként a boltok többsége zárva tart, de aki nem, az fizethet vasárnapi pótlékot).

A munkaerő piaca is piac, így a boltos is, az eladó is mérlegelheti a boltos munka nehézségét. Van ilyen, sokat számít, például mennyi árut kell emelgetni, mennyi a vásárlószám, azaz mennyi munkát kell belefektetni az adott munkakörbe (nyilván ez más egy élelmiszerboltban, vagy egy autószalonban). És döntő az is, hol helyezkedik el a bolt: kis-, vagy nagytelepülésen, az eladóknak milyen állásválogatási lehetőségeik vannak, mit engedhetnek meg maguknak és mit vállalhatnak.

A túlóráztatás is számít, a munkaerőmozgás viszont elképesztően nagy a boltokban, így a kiskereskedelmi vállalkozóknak egyébként is érdemes körültekintéssel bánni az eladókkal.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem