19 °C Budapest

Ingatlan "legek": 6 millióért és 440 millióét is lehetett lakást venni idén Budapesten

2018. december 29. 11:30

Az idei év is bővelkedett különlegesebbnél-különlegesebb ingatlanokban, legyen szó akár a legolcsóbb, akár a legdrágább, legkisebb vagy épp a legnagyobb otthonról, amelyet 2018-ban értékesítettek. A teljes piacot vizsgálva a várakozásoknak közel megfelelően változott az ingatlanpiac, az árak a vártnál nagyobb mértékben nőttek, a tranzakciószám tekintetében megmaradt a növekvő tendencia.

Bármely hihetetlennek tűnik, Budapesten már 6 millió forintért is lehetett lakást találni idén. Igaz, nem egy luxusvillát kapott a vevő ezért az összegért, de egy lakható állapotú, 30 négyzetméteres, könnyűszerkezetes tégla ingatlan tulajdonosa lett a XXI. kerületben. A legdrágább fővárosi ingatlan 73-szoros áron, azaz 440 millió forintért kelt el a II. kerületben. A 600 négyzetméteres, 6 hálószobás liftes családi házban természetesen saját teremgarázs és úszómedence is helyet kapott. Lakások között is lehetett válogatni 200 millió forint felett, egy 250 millió forintért eladott közel 120 négyzetméteres I. kerületi lakásnál, a luxus kivitelezés mellett és az 50 nm-es teraszról látható csodálatos látvány miatt is kellett 2 millió forint feletti nm árat fizetni.

A legkisebb vásárolt lakás lakás csupán 8 négyzetméteres volt, amely XIII. kerület belvárosi részén található. A legnagyobb ingatlan pedig, amelyet 2018-ban a Duna House értékesített, egy 800 négyzetméteres épület volt Komárom-Esztergom megyében, amely méretéből kifolyólag a jövőben alkalmas lehet panziónak, társasháznak, nyugdíjas otthonnak, munkásszállónak is. 

A legrégebben épült, idén tulajdonosváltáson átesett otthon 284 éves volt, és Sopronban található. 2018-ban számos legújabb lakást került új tulajdonoshoz, köszönhetően a nagy építkezési volumennek. 

"A Duna House igyekszik mindig kielégíteni ügyfelei igényeit, amelynek következményeként születnek ezek a különleges ingatlantranzakciók. Jelen piaci körülmények között olyan ingatlanokra is találhattunk vevőt, amelyre néhány évvel ezelőtt lehetetlen lett volna" - nyilatkozta Benedikt Károly, a Duna House Marketing és PR vezetője. 

Az ingatlanpiac az előrejelzések szerint nem csendesedik jövőre sem, így várhatóan 2019-ben is lehet majd válogatni a különleges tranzakció között.

A válság utáni tavalyi rekordszámú ingatlan adásvételt az idei forgalom nagy valószínűséggel meg fogja haladni, a január-november közötti időszak idén 3 százalékkal erősebb, mint az egy évvel ezelőtti. A panellakások ára évről-évre közelíti a használt tégla ingatlanok árát, sőt, vidéken a két lakástípus négyzetméterárának átlaga már közel azonos. 

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A fővárosban a tégla lakások 24,8 százalékkal drágábbak, mint a panelek, de ez a különbség egy évvel korábban még 28 százalékos volt. Az idei év elején a Duna House 10 százalék körüli áremelkedést jósolt 2018-ra, amely beigazolódni látszik. Az országos átlag 11,8 százalék volt, ám Budapest és vidék, valamint az egyes ingatlantípusok között bőven akadtak különbségek. 

Az élénk piacot alátámasztja, hogy az értékesítéshez szükséges idő is folyamatosan csökkent, paneleket már 2-2,5 hónap alatt el lehet adni, míg a tégla ingatlanok tulajdonoscseréjéhez 3-4 hónapra van szükség, a legfrissebb adatok szerint.

Az eladott ingatlanok közül a használt tégla lakások ára nőtt legkisebb mértékben. Budapesten 14,2 százalékos növekedés után 2018-ban 553 ezer forint az átlagos négyzetméterár, vidéken 7,7 százalékos emelkedést követően 234 ezer forint volt az átlag. A házak drágulásának mértéke nem sokkal tér el a használt tégla lakásokétól, Budapesten 14,7 százalék, vidéken pedig 10,7 százalék volt ennek nagysága. Az átlagos négyzetméterár azonban messze elmarad a tégla ingatlanokétól, a fővárosban 366 ezer-, míg vidéken 147 ezer forint a 2018-as átlag. 

A panellakások négyzetméterárának növekedése igazán nagymértékű volt, Budapesten meghaladta a 20 százalékot (21,5%), de vidéken is ennél a típusnál volt a legnagyobb mértékű az áremelkedés (12%). Így tovább csökkent a panellakások és a tégla ingatlanok ára közötti különbség, vidéken gyakorlatilag ugyanannyit kellett a két típusért fizetni (232-234 ezer Ft/m2). Budapesten a panelek átlagos négyzetméterára már bőven 400 ezer forint fölött jár.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm