Csalás a magyar lottósorsoláson? Egymást érik az elméletek

Csalás a magyar lottósorsoláson? Egymást érik az elméletek

2018. szeptember 22. 13:04

Nemsokára kezdetét veszi az Ötöslottó sorsolás, melyen ezen a héten 1,838 milliárd forintot nyer az a szerencsés, aki mind az öt kihúzott számot eltalálja. De vajon tényleg csak a vakszerencsén múlik, vagy esetleg tényleg bele lehet piszkálni a kihúzott számokba? Ennek járt utána a Pénzcentrum.

Alig pár óra, és elkezdődik a SzerencseSzombat élő adása, melyben megtudhatjuk, elviszik-e immár az Ötöslottó giganyereményét, az 1,838 milliárd forintot. A Pénzcentrum, mint minden héten, ma is élőben közvetíti a sorsolást. Ugyan ez is ép ésszel szinte felfoghatatlanul sok pénz, ám még koránt sem a legmagasabb nyeremény, sőt, még a Top10-es listán sem kapott helyet. A legtöbb pénzt az Ötöslottón a 2003-as év 48. hetében nyerték: 5 milliárd 92 millió forintot.

Az ilyen kiugróan magas nyeremények környékén sokakban, felmerült a gyanú, hogy egyáltalán el lehet-e vinni a főnyereményt, vagy az egész előre le van-e zsírozva. A Pénzcentrum tavaly utánajárt, mi az esélye annak, hogy a rendszer nem tisztességes. Ezekben a napokban sokan lottóznak, sokan játszanak el a gondolattal, mit tennének, ha ők nyernék meg a főnyereményt. 

Vannak azonban olyanok, akik nem hisznek az egészben, azt gondolják, hogy csalás van a rendszerben, a korrupció miatt a főnyereményt lehetetlen elvinni, már rég megvan, hogy ki fog telitalálatot elérni a sorsoláson.

A számok nem hazudnak

Az örök kétkedőket persze nehéz meggyőzni, de arra kértük a Szerencsejáték Zrt-t, hogy árulják el nekünk, pontosan mi a sorsolást felügyelő közjegyző, valamint a sorsolási bizottság feladata, továbbá, hogy küldjék el részünkre, hogy mekkora bevételük volt idén az Ötöslottószelvények eladásából és mennyit fizettek ki nyereményre.

Azt a választ kaptuk, hogy a vizsgált időszakban hetente 684 millió forinttal több bevétele keletkezett a cégnek a szelvényeladásokon, mint amennyit kifizetett nyereményekre.

Felmerül tehát a kérdés, hogy amennyiben ez egy ilyen nyereséges üzlet, akkor miért akarná valaki ezt elrontani? A Szerencsejáték Zrt.-nek éppen ezért elemi érdeke, hogy tisztességesen működjön a játék. Ennek biztosítására számtalan lépést tesz: ott van a Sorsolási Bizottság, amelynek, a Szerencsejáték Zrt. közlése alapján, a következők a feladatai:

 • a közjegyzőileg lezárt tároló és annak kulcsát tartalmazó közjegyzőileg lezárt boríték sértetlenségének ellenőrzése,
 • a sorsoló gép működésének ellenőrzése,
 • a sorsolási (éles, tartalék) kellékek ellenőrzése: közjegyzői zár sértetlensége, Mérésügyi Szerv hitelesítésének érvényessége,
 • a közjegyzőileg lezárt golyótartó eszköz kinyitása a közjegyző jelenlétében,
 • a sorsoló berendezésben elhelyezett számgolyók hiánytalan meglétének ellenőrzése,
 • a sorsolási eszközök őrzése a sorsolás ideje alatt és azok elzárásáig,
 • a sorsolás után a golyótartó eszközben elhelyezett számgolyók hiánytalan meglétének ellenőrzése,
 • a számgolyók elzárása a közjegyző jelenlétében,
 • a sorsoló berendezések tárolására használatos helyiség bezárása a közjegyző zár alá vételt megelőzően.

A közjegyző

Továbbá, ott van egy közjegyző, aki szintén a sorsolás szabályos, tisztességes kimeneteléért felel. Feladata:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 • a közjegyzőileg lezárt tároló és annak kulcsát tartalmazó ugyancsak közjegyzőileg lezárt boríték sértetlenségének ellenőrzése,
 • a közjegyzőileg lezárt golyótartó eszközök sértetlenségének ellenőrzése,
 • a sorsolás előtt a sorsoló berendezésben elhelyezett számgolyók hiánytalan meglétének ellenőrzése,
 • a sorsolás közvetlen figyelemmel kísérése,
 • a sorsoláson történtekről hiteles jegyzőkönyv készítése (amennyiben a sorsoláson aggályos körülményt észlel, a Sorsolási Bizottság figyelmét köteles felhívni és ezt a jegyzőkönyvben feltüntetni)
 • a sorsolás után a golyótartó eszközben elhelyezett számgolyók hiánytalan meglétének ellenőrzése,
 • a golyótartók, a sorsolási eszközök tárolójának lezárása.
 • A sorsoláson résztvevő közjegyzőket - negyedéves beosztás alapján- a Szerencsejáték Zrt. Sorsolási Osztályának munkatársai kérik fel a sorsolások hitelesítésére. Közjegyző jelenléte nélkül a sorsolás nem tartható meg, jelenlétük a sorsolásokon kötelező.

További biztosítékok

Egy esetleges összeesküvés esélyét tovább csökkenti, hogy a Szerencsejáték Zrt. minden sorsolási eszközét a Budapest Főváros Kormányhivatala Mechanikai Mérések Osztálya engedélyezi és hitelesíti. A hitelesítési eljárásra kétévente kerül sor, mely során többek között több száz próbasorsolást végeznek el, vizsgálják az eszközöket, a nyerőszámok megfelelő matematikai véletlenszerűségét, valamint ellenőrzik a sorsoláshoz használt számgolyók fizikai tulajdonságait is. 

Az ellenőrzéseket követően a számgolyókat leplombálva adják át a lottótársaság számára. A plombát ezt követően kizárólag közjegyző jelenlétében lehet feltörni. A sorsolások után a közjegyző újra lezárja a golyókészleteket. A hitelesített sorsolási eszközöket illetve megfelelő használatukat, továbbá a sorsolási eseményt a Szerencsejáték Felügyelet is ellenőrzi.

A fenti bonyolult ellenőrzési rendszer mind-mind azt szolgálja, hogy az embereknek megmaradjon a bizalma a Szerencsejáték Zrt.-ben, hisz ha a közbizalmat elveszítik, akkor senki nem fog lottózni, ők meg lehúzhatják a rolót.

Természetesen nem lehetséges minden csalási elméletet tételesen megcáfolni, hisz ha rendszerszintű összeesküvésről van szó, akkor benne lehet az összes érintett közjegyző, a sorsolási bizottság, a kormányhivatal, a felügyelet, sőt, még egy csomó számhúzó is. Logikusan azonban mégis csak vissza-vissza érdemes kanyarodni ahhoz a kérdéshez, hogy miért állna bárkinek érdekében, hogy levágja pont az aranytojást tojó tyúkot.

KATTINTS! Friss hírek, nyerőszám kereső ÖTÖSLOTTÓ aloldalunkon

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?