Veszélyes táplálkozási divat terjed: minden magyar üzletben van, rengetegen veszik

2018. augusztus 5. 13:01

Ha eddig úgy gondoltad, hogy a diétás, cukormentes üdítőital egészséges, akkor tévedtél. Egy új amerikai tanulmány szerint fogyasztásuk növelheti a demencia és az agyvérzés kockázatát, és ugyan meglepően hangzik, de még súlygyarapodáshoz és a 2-es típusú diabétesz kialakulásához is vezethet. Ugyanakkor a szakértők azt is hangsúlyozzák, a diétás üdítők élettani hatásával kapcsolatos kutatások még gyerekcipőben járnak, épp ezért mélyreható következtetést sem szabad levonni. Ennek ellenére több táplálkozástudományi szakember azt javasolja, csökkentsük a cukormentes üdítők fogyasztását, és helyette inkább válasszunk ásványvizet.

Tombol a kánikula, és úgy érzed, jól esne egy pohár hideg üdítő. Viszont odafigyelsz az egészségedre, így inkább cukormenteset vásárolsz a boltban. Csakhogy egy amerikai kutatás szerint a ditás üdítők sem egészségesebbek, mint a cukorral készülő italok.

Az Amerikai Szív Társaság (American Heart Association) Circulation című folyóiratában jelent meg egy cikk, amely szerint érdemes kerülni a cukormentes, mesterséges édesítőszereket tartalmazó üdítőitalokat. Nem csak a felnőtteknek javasolják ezt, hanem hangsúlyozzák, a gyerekek egészségének sem tesz jót a diétás üdítők fogyasztása. A szakértők két éven át több tucat,  a diétás innivalók egészségre gyakorolt hatásával foglalkozó tanulmányt néztek át. Ezek közül néhány arra jutott, hogy van bizonyos kapcsolat az efféle italok és a súlygyarapodás, valamint a demencia és agyvérzés kialakulásának esélye között, azonban egyelőre korai levonni mélyenszántó következtetéseket.

Alice H. Lichtenstein, a Tufts Egyetem táplálkozástudományi professzoraúgy fogalmazott, sokat lehet hallani az alacsony kalóriatartalmú édesítők kedvezőtlen élettani hatásairól, azonban egyelőre mindez spekuláció.

A legjobb tanács, amit ezen a ponton adhatunk, hogy csökkentsük ezek bevitelét, kerüljük felesleges fogyasztásukat.

- mondta Lichtenstein. Rachel K. Johnson, a Vermont Egyetem professzora a következőt jegyezte meg:

Egyelőre nincs túl sok tanulmány, sem megfigyelésen alapuló vagy klinikai vizsgálat, ami ezzel a témával foglalkozna.

A szakember megjegyezte, a cukormentes üdítők fogyasztása azok számára lehet jó választás, akik nagyon sok cukros üdítőt fogyasztanak, és nem szívesen isznak vizet. Viszont a jelenleg rendelkezésre álló adatok és bizonyítékok alapján

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

a diétás és cukros üdítők helyett érdemes vizet, vagy cukormentes, édesített vizet fogyasztani.

Veszélyben a gyerekek

Arról, hogy világszerte egyre több gyerek küzd túlsúllyal, múlt héten beszámoltunk. Sok gyerek nem szereti a vizet, inkább az édes, cukros üdítőket fogyasztaná. Sok család épp ezért, afféle kompromisszumként, inkább diétás innivalót vásárol. Azonban az amerikai szakértők szerint ez nem feltétlenül jó megoldás, hiszen jelenleg nincsenek olyan adatok, amelyek a mesterséges édesítőszerrel készült italok egészségre gyakorolt hosszú távú hatásait kimutatná.

Az egyik kérdés, amit megvitattunk, hogy vajon a túlsúlyos gyerekek, akik naponta fogyasztanak valamilyen cukros üdítőt jobban járnak-e, ha ehelyett a ditás verziót választják. Arra jutottunk, hogy rövidtávon, ha a súlycsökkentés a cél, igen. Ugyanakkor, ez messze nem a legjobb alternatíva ... hiszen mindannyian tudjuk, hogy vannak ennél jóval egészségesebb megoldások, mint például a víz, vagy akár a zsírszegény tej

 - mondta Dr. Frank Hu, a Harvard Egyetem Táplálkozástudományi karának vezetője.

A családok anyagilag is jobban járnak, ha üdítők helyett vizet vásárolnak. Kíváncsiak voltunk, vajon a cukormentes üdítők drágábbak-e a cukortartalmúaknál. Ha valaki az Auchan webshopjában rendel, akkor a Coca-Cola termékeknél nem tapasztal majd különbséget: az 1,75 literes kiszerelésű Coca-Cola Zero és a hagyományos Coca-Cola is 325 forintba kerül, de a Márka Cola és Márka Zero ára közt sincs különbség. A Tescóban ugyanez a helyzet, nem drágábbak az úgynevezett "Zero" - termékek, az 1,75 literes kiszerelésű kólák ugyanannyiba kerülnek, függetlenül attól, cukorral vagy édesítőszerrel készült-e. Az ásványvizek ára viszont eltörpül a kólák ára mellett: már 59 forintért is lehet kapni másfél literes szénsavmentes ásványvizet.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem