2020. augusztus 4. kedd Domonkos, Dominika

Brutális tények: hatalmas veszélynek vannak kitéve a magyar gyerekek


A 11 éves fiúk 35 százaléka túlsúlyos 9 európai országban, köztük Magyarországon is. Csaknem megduplázódott az elhízott gyermekek száma az elmúlt húsz évben, ez pedig komoly egészségügyi kockázatot jelent: aki már gyerekkorában plusz kilókkal küzd, annál nagyobb eséllyel alakul ki magas vérnyomás, 2-es típusú cukorbetegség vagy szív- és érrendszeri megbetegedés, mint azoknál, akik csak felnőttkorban küzdenek túlsúllyal.

Európa-szerte egyre több gyerek küzd túlsúllyal - ez derülki az Európai Bizottság házon belüli tudományos szolgáltató szervének, a Közös Kutatóközpontnak július elején közzétett jelentéséből. Térképen jelölték, a különböző országokban milyen arányban fordulnak elő túlsúlyos gyerekek.

Görögországban a legaggasztóbb a helyzet: ott a 11 éves kisfiúk több mint 35 százaléka számít túlsúlyosnak vagy elhízottnak.

Magyarországon is eléggé elkeserítő a helyzet: nálunk az ugyenezen korosztályba tartozó fiúk több mint 31 százaléka küzd súlyfelesleggel.

Semmivel sem jobb a helyzet Bulgáriában, Romániában, Horvátországban, Lengyelországban, de Olaszországban és Spanyolországban sem - írja a Daily Mail. Írországban, Dániában és Hollandiában viszont csupán a gyerekek 13-15 százaléka érintett.

Pocsék a helyzet Magyarországon

A KSH legfrissebb adataiból is jól látszik, a 16 éves és idősebbek bő harmada Magyarországon túlsúlyos, de nem elhízott. Ugyancsak részben tehető felelőssé az elhízásért a nem megfelelő étkezés, viszont érdemes megjegyezni, hogy a 16 évesnél idősebbeknek csak a 40 százaléka fogyaszt naponta gyümölcsöt, míg friss zöldséget csupán 30 százalék. A zöldség- és gyümölcsfogyasztás valószínűleg szoros kapcsolatban áll az anyagi helyzettel is, a KSH adataiból kiderül,  a nők, a magasabb iskolai végzettségűek és a magasabb jövedelműek gyakrabban fogyasztanak zöldséget és gyümölcsöt.

Egyre több a túlsúlyos gyerek

Csaknem megduplázódott az elhízott gyermekek száma az elmúlt húsz évben, ennek leggyakoribb oka a helytelen korai táplálás - közölte az Első 1000 Nap Program és a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége az európai elhízás elleni nap alkalmából idén májusban. A közleményben kiemelték, a legfrissebb felmérések szerint az európai tizenévesek csaknem harmada túlsúlyos vagy elhízott, tízből hat érintett pedig felnőttként is súlytöbblettel küzd.

Érdemes odafigyelni, mit eszik a gyerek és mennyit mozog, ugyanis a túlsúlynak komoly egészségügyi kockázatai vannak: a gyermekkori elhízás sokkal veszélyesebb,

a súlyfelesleggel küzdő gyerekeknél harminc százalékkal nagyobb eséllyel alakul ki magas vérnyomás, 2-es típusú cukorbetegség vagy szív- és érrendszeri megbetegedés, mint azoknál, akik csak felnőttkorban küzdenek plusz kilókkal.

Hangsúlyozták, ezek a betegségek megelőzhetők a fogantatástól kétéves korig tartó időszak megfelelő táplálásával. Kiemelték, hogy egyéves kor felett minden harmadik családban ugyanazt eszik a babák, mint a család többi tagja, így viszont így jóval több szénhidrátot, fehérjét, sót és cukrot visznek a szervezetükbe, mint amennyire szükségük lenne. A gyerekek tápanyag-, vitamin- és ásványianyag-igénye ugyanis jelentősen eltér a felnőttekétől. Gond az is, hogy a gyerekek, és a fiatal felnőttek nagyon keveset mozognak.

KIHÚZNA A BAJBÓL 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Lidl

08.06-08.12
Országos

Aldi

08.06-08.12
Országos

Auchan

08.06-08.12
Országos

Spar

07.30-08.05
Országos

Interspar

07.30-08.05
Országos

Tesco

07.30-08.05
Országos

Lidl

07.30-08.05
Országos

Aldi

07.30-08.05
Országos