13 °C Budapest

Mutatunk 10 terméket, amelynek durván megugorhat az ára a hazai boltokban

2018. július 2. 17:30

Hetek óta gyengélkedik a forint, a korábbi 310 körüli szintről június végére már egészen 330-ig gyengült az euróval szemben a magyar fizetőeszköz. Hasonló a helyzet a dollár esetében is: néhány hónapja még csak 250 forintot kellett adnunk egy zöldhasúért, mostanra azonban már 280-nál is többet. A külföldre utazók már eddig is szembesülhettek a forint árfolyamának számukra negatív hatásaival, ám előbb-utóbb a hazai boltokban, konkrét árucikkeken is megérezhetjük a dráguló euró illetve dollár hatásait. Az alábbiakban összeszedtünk néhány olyan terméket, melyek ezek közé tartozhatnak.

Hosszú hetek óta gyengélkedik a forint, a korábban stabilnak tűnő 310-es szint egyre messzebbre került az utóbbi időszakban, és hasonló események zajlottak le a dollár-forint árfolyam tekintetében is. Aki mostanában volt külföldön, esetleg éppen oda készülődik, az már biztosan megérzi a bőrén a forint gyengélkedésének számára nézve negatív hatásait.

Hosszabb távon azonban a belföldi üzletekben is érezhetjük majd az árfolyam változásait, hiszen számos olyan terméket találunk a hazai boltokban, melyeket külföldről kell beszerezni, forintban kifejezve egyre drágábban. Ráadásul folytatódik a munkabérek emelkedése, tehát az üzleti alkalmazottaknak is egyre többet kénytelenek fizetni a bolttulajdonosok. Nőnek az üzemanyagárak, ezáltal pedig a szállítási költségek is. Végeredményben tehát több tényező is az árak emelkedését okozhatja, noha nyilván nem minden termék esetében egyenlő mértékben, és nem feltétlenül csak a hétköznapi bevásárlások alkalmával. Az alábbiakban összeszedtünk néhány árucikket, melyeknél fokozottabb mértékű áremelkedést érzékelhetünk majd a közeljövőben.

Benzin

Bár a kőolaj világpiaci ára egyébként is emelkedett az utóbbi időszakban, a forint gyengülése még tovább hajtja felfelé a benzin árát. Mostanra ismét 400 forint körül található az üzemanyag átlagára (399 a benziné, 407 a gázolajé), ami akár csak a tavalyi állapotokhoz képest is jelentős drágulást jelent.

Használt személygépkocsi

Tavaly több mint 155 ezer használt személygépkocsit hoztak be Magyarországra, amely jelentősen, közel 10 százalékkal haladta meg a 2016-os behozatalt. A forint gyengüléséből, valamint a szállítási költségek emelkedéséből kifolyólag azonban itt is előfordulhat, hogy megindulnak felfelé az árak.

Banán

Népszerű, külföldről beszerzett gyümölcs a banán, amelyből a KSH adatai szerint 2017-ben több mint 95 ezer tonnányit importáltak Magyarországra.

Kávé

A legtöbb ember ezzel indítja a napot, így bizonyosan sokan megérzik majd, ha megemelkedik a termék bolti ára. Tavaly 28 ezer tonnánál is többet importált belőle Magyarországra.

Tea

A kávénál jóval kisebb mértékben, de szintén jelentős mennyiséget importáltunk tavaly teából. A statisztikák szerint az import mértéke meghaladta a 800 tonnát.

Gabonafélék

A különböző gabonafélék, illetve az ezekből készült termékek esetében sem elképzelhetetlen az árak növekedése. A tavalyi évben több mint 506 ezer tonnányi gabonafélét importált Magyarország.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Tej

A tejek, tejtermékek sem biztos, hogy elkerülik a drágulást. Egyébként tejtermékekből is sokat, több mint 241 ezer tonnát importáltunk tavaly.

Kakaó

Közel 77 ezer tonnányi kakaót, illetve kakaókészítményt importáltak tavaly Magyarországra. Ezek jelentős részét (66,5 ezer tonna) a csokoládé, illetve más kakaótartalmú élelmiszer-készítmények tették ki.

Cukor

Szintén jelentős mértékben, 438 ezer tonnát meghaladóan hoztak be Magyarországra cukrot és cukorárut.

Dohány

Az előző termékeknél kisebb mértékben, de szintén jelentős mennyiségben importáltak dohányt, valamint feldolgozott dohánypótlót hazánkba. Ezek együttes mértéke tavaly több mint 28 ezer tonna volt.

Nyaralás

Végezetül nem egy konkrét terméket, hanem magát a nyári kikapcsolódást említenénk meg. A külföldi utak - legalábbis az eurót, dollárt használó országokban - egészen biztosan drágulni fognak, hiszen már 200 ezer forint átváltásakor is bő 10 ezer forintot bukunk a 310-es árfolyamhoz képest.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm