Itt az IKEA bejelentése: hatalmas változás jön 2019-től a magyar áruházakban

2018. június 28. 15:08

2019-től az IKEA visszaadja az áruházaiban elköltött pénzünket az ott vásárolt, használt bútorainkért cserébe - értesült a Pénzcentrum. A kezdeményezés nem véletlen, hiszen Magyarországon komoly piaca van a használt lakberendezési termékeknek.


Az IKEA is meglátta a lehetőséget használt bútoraiban, a Pénzcentrum megtudta, hogy hamarosan visszaveszi megunt, elromlott, már használhatatlanná vált termékeit. A Second life for furniture elnevezésű kampány lényege, hogy

"a használt bútorok visszahozatalakor a vásárló egy ajándékkártyát kap, amelyet a későbbiekben felhasználhat, míg a bútort az áruház kedvező áron újraértékesíti."

- tudta meg a Pénzcentrum az IKEA Magyarországtól. "A kampány fontossága egyértelmű: még több ember számára lesznek elérhetők termékek. A kezdeményezés tükrözi a svéd lakberendezési vállalat hosszútávú fenntarthatósági céljait és elköteleződését amellett, hogy 2030-ig 100% körkörös működésű lesz. Az egyik legfontosabb lépés abban, hogy az IKEA még fenntarthatóbbá tegye működését az, hogy egy adott termék élettartamát meghosszabbítsa."

A vállalat eddig Csehországban és Szlovákiában tesztelte és mérte fel a vásárlók reakícióit, Magyarországra valószínűleg 2019-ben fogja az IKEA teszt jelleggel bevezetni a programot - jelenleg a hatástanulmányok elemzése zajlik. Az előzetes számítások szerint az új módszerrel évi 13,5 millió bútort tudnak majd megmenteni világszerte.

Térdig gázolunk a szemétben

Az IKEA  kezdeményezése Ausztráliából indult el: A World Economic Forum cikke szerint az ausztrál lakosok fele dobott ki a tavalyi évben bútort, mert képtelenek voltak megjavítani: azt sem tudták, hogyan fogjanak neki. Egyszerűbbnek tűnt újat venni helyette, - holott ezzel sokat ártunk a bolygónkak.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az egyszeri fogyasztásra épülő gazdaság környezetszennyező, pazarló és nem fenntartható. Csak Európában évi 2,5 milliárd tonna hulladékot termelünk évente. Ezzel szemben körkörös gazdaság azon az elven alapul, hogy a fogyasztó számára hasztalanná vált holmi nem szemét, hiszen fel lehet újítani, meg lehet javítani és újra fel lehet használni. Így a termékek életciklusa akár évekkel is meghosszabbodhat, és később válik belőlük szemét. Ahogy a föld népessége növekszik, egyre nagyobb a kényszer, hogy a fenntarthatóság felé mozduljon el az emberiség.

A kezdeményezés fenntarthatóság mellett azzal is indokolható, hogy a svéd bútoróriás használt termékeinek hazánkban például óriási a piaca: a Jófogáson a bútor kategória a teljes hirdetésállomány öt százalékát teszi ki - tudtuk meg tavaly Oláh Alexandrától, a Jófogás marketingigazgatójától. De tengernyi Facebook csoportra is bukkanhat, aki olcsó használt kanapéra vágyik.

Amikor nemrégiben összehasonlítottuk az áruházakból vásárolt új és az interneten böngészett használt termékek árát, arra jutottunk, hogy nagyjából fele annyiért juthatunk hozzá használt bútorokhoz. Persze ez időt és energiát igényel, arról nem is beszélve, hogy a legtöbb használt árut némi szépséghibával hirdetik, de még így is megéri.

NEKED AJÁNLJUK
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 5. hétfő
Fatime
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?