14 °C Budapest
Így húzzák le a gyanútlan idős embereket: tovább él a jól bevált módszer

Így húzzák le a gyanútlan idős embereket: tovább él a jól bevált módszer

2018. május 5. 11:30

Hiába próbálják visszaszorítani a termékbemutatós cégeket a jogszabályok módosításával, szigorításával, sajnos még mindig hihetetlen vásárlásokra veszik rá az idős embereket. Akiknek ráadásul sokszor nincs is pénzük kifizetni az adott terméket, így könnyen hitelspirálba is kerülhetnek.

Hiába a jogszabályi szigorítás, mégis meghívják a vásárlókat a termékbemutatókra, amik viszont jogilag már nem minősülnek annak, mert ugyan nem néz ki a helyiség üzletnek, de sok esetben bejelentett telephelyről, központról van szó. Itt bemutatják a terméket, kiemelve, hogy milyen betegségek kezelésére alkalmas kifejezetten. (Olyan betegségekről van szó, melyek idős korban gyakorlatilag mindenkit érintenek.)

Sok esetben a helyszínen ajándékokat is ígérnek a vásárlás mellé. Jó tudni, hogy a jogszabály csak azt tiltotta meg, hogy az árubemutatóval egybekötött termékértékesítéshez kapcsolódóan nem lehet ajándék juttatását, illetve ajándéksorsolást reklámozni.
 
Szintén tilos az árubemutatóval egybekötött termékértékesítés során pénzügyi szolgáltatás nyújtása, azaz fogyasztói hitelt közvetítése. Hiszen az ilyen jellegűen rendezvényeken részt vevő fogyasztók általában nem rendelkeznek elegendő anyagi erővel az itt kínált termékek megvásárlásához, ezért a szervezők fogyasztói hiteleket is közvetítenek a részükre. Ugyanakkor a hitelszerződés megkötését követően a fogyasztó a pénzügyi intézménnyel kerül jogviszonyba és nemfizetés esetén súlyos jogkövetkezményekkel kell számolnia - hívja fel közleményében a figyelmet a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége.
 
A baj csak az, hogy ez kizárólag a termékbemutató esetében tiltott tevékenység, ha viszont jogilag nem termékbemutatón járt a fogyasztó, akkor ugyanúgy köthetnek vele hitelszerződést. Így a kb. 400 000 Ft-ot termékért 48 hónap futamidővel számolva közel 580 000 Ft-ot kell visszafizetni. Az idős vásárlók pedig mindent aláírnak a helyszínen, a

konkrét összegeket már meg sem nézik, hiszen elfáradnak a több órás bemutató végére, és bíznak abban, hogy szóban mindent elmondtak nekik, biztos az van a papírokban is. 

Amikor pedig hetekkel később megérkezik a termék az ajándékokkal, és a fizetendő csekkekkel, akkor döbbennek rá, hogy ezt nem tudják majd fizetni. Nincs félretett pénzük, a nyugdíjból pedig nem tudják havonta kigazdálkodni a törlesztőrészleteket. Ki sem bontják, nem is használják a termékeket, de hiába viszik vissza, a cégek nem hajlandók lemondani bevételük egy részéről sem. Nem bontják fel a szerződéseket, a vásárlóknak pedig ki kell fizetni a hatalmas összegeket.

Tekintettel arra, hogy nem termékbemutatón jártak, így nem illeti meg őket a termék kézhezvételétől számított 14 napon belül indokolás nélküli elállási jog sem. A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége szerint továbbra is fel kell lépni az ilyen értékesítési forma ellen, ami a kiszolgáltatott fogyasztók megkárosítására irányul.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 15. 19:20