30 °C Budapest
Négy dolog, amit fölösleges megvenned - egyszerűen ki is bérelheted

Négy dolog, amit fölösleges megvenned - egyszerűen ki is bérelheted

Pénzcentrum
2018. április 26. 13:00

Vannak olyan tárgyak, dolgok, amelyek megszerzése életcélként lebeg az emberek szeme előtt, sőt, társadalmi státusszal bír. Ilyen a saját lakás, az autó, de kisebb értékek, akár egy bicikli is, az pedig a világ legtermészetesebb dolga, hogy a saját háztartás felszereltségébe beletartozik a mosógép is. Azonban a digitális technológiák elterjedésével ezek az alapvetések sorra megkérdőjeleződnek: már nemcsak autót vagy bicajt lehet egy applikáción keresztül kényelmesen és kedvező áron bérelni, de sok esetben a mosást is jobban megéri egy nagyobb kapacitású mosodai gépben elintézni.

A saját lakás vagy bérlemény régi dilemma, de talán a most elérhető kedvező hitelkonstrukcióknak köszönhetően egyelőre úgy tűnik, hogy egy albérlet árából akár a havi törlesztőrészlet is kijön - nem beszélve az ingatlanok töretlen értéknövekedéséről - így a lakást nem feltétlenül sorolnánk azon vagyonelemek közé, amit jobban megéri bérelni. De persze, ha ha a gondtalanságot és a kényelmet helyezzük előtérbe - nem kell felújítani, karbantartani, adminisztrációval és a tulajdonosi kockázattal foglalkozni - akkor máris más megközelítésbe kerülhet a dolog. Az alábbi négy példa esetében pedig egyértelműen kedvezőbb alternatívája lehet a vásárlásnak a bérlés.

Kerékpár

Egy egyszerű - akár használt - biciklihez hozzájutni ma már igazán nem nagy összeg, azonban annak tárolása, rendszeres karbantartása már nagyobb erőfeszítéseket igényelhet, nem beszélve arról, hogy az év durván felében jellemzően csak a helyet foglalja. A budapestieknek biztosan nem kell bemutatni a Bubi közbringarendszert, amely már közel négy éve nyújt közlekedési alternatívát az ügyeiket intéző budapestieknek, vagy csak lehetőséget azoknak, akinek kerekezni támad kedve. Ezt mindössze 500 forintért bárki megteheti, ennyibe kerül ugyanis egy napijegy, a 72 órás ezer, a heti kétezer forint. Itt azonban fontos megjegyezni, hogy a használatbavétel idejére 25 ezer forint kauciót zárolnak a bankkártyáról, amit az idő lejárt után visszakapunk. Ez elkerülhető, ha regisztrálunk és negyedéves (7800 Ft), féléves (12 500 Ft), vagy éves bérletet (18 900 Ft) veszünk. Azonban a Bubi használata csak fél óráig ingyenes, ezután minden félóra után plusz 500 forint használati díjat kell fizetnünk, sőt három óra után ez ezer forintra emelkedik. Tehát városnézésre nem igazán alkalmas, de ha csak A-ból B-be akarunk eljutni két keréken arra ideális, nem kell a saját bringát a hátunkon cipelnünk a harmadikra.


Autó

Sokan úgy gondolkodnak, hogy egy autóra csak egyszer kell összeszedni a pénzt, később csak az üzemanyagra kell költeni. Ez egyrészt hatalmas tévedés és itt nemcsak a biztosítások díjára meg a téli gumira gondolunk: egy autó üzemeltetésének jól kalkulálható havi díja van. Utóbbi természetesen a bérlésnél is megvan, azonban itt nem kell kakulálnunk az ammortizációval és értékvesztéssel, amelyek egy autó kihasználtsága szempontjából nem elhanyagolható tételek.
A Skoda és Porsche Lízing ugyanis például egy olyan bérleti csomaggal állt elő, amiben havi 59 990 forinttól már el lehet vinni egy Fabiát 36 vagy 48 hónapos futamidőre, úgy, hogy ez idő alatt nem kell foglalkozni a felsorolt tételek költségeivel:

  • a Casco-val,
  • a kötelező biztosítással
  • gumicserével és annak tárolásával
  • a kötelező szervízekkel

Gyakorlatilag csak tankolni kell az autót, (hacsak nincs valami baja, de a konstrukció 2+2 év garanciával rendelkező új autókra szól, így ilyen időtávon ettől aligha kell tartani.)


Ugyanakkor az úthasználati díjak természetesen a bérlőt terhelik. Az autót - a havidíj fejében - már akár 0 forint  önerővel el lehet hozni, tehát nem szükséges hozzá megtakarítás sem, a futamidő lejártával pedig 3-4 év múlva, ha úgy döntünk továbbra is ezt a konstrukciót választjuk, átülhetünk egy teljesen új autóba, nem kell az értékcsökkenéssel számolnunk, sem az újraértékesítéssel bajlódnunk.

Mosodai szolgáltatás

Elsőre abszurdnak tűnhet, hogy mosodába vigyük a szennyest, hiszen a mosógép még a bérlakások esetében is alapfelszereltség. Azonban vannak olyan - bárkivel előforduló helyzetek - amikor megéri például a Bubbles applikációján keresztül foglalni egy mosógépet a legközelebbi egységben és bevinni a szennyest. Ilyen lehet, amikor például egy nyaralás után halomban állnak a koszos ruhák, mivel a mosodában kétszer-háromszor akkora kapacitású ipari gépek dolgoznak, így sokkal gyorsabban le lehet tudni a dolgot, nem beszélve arról, hogy az ilyen helyeken szárítógép is van, így nem kell az egész lakást beborítani a teregetnivalóval, hanem mehet minden egyből a szekrénybe. Ugyanez a helyzet nagyobb textíliák esetében, amik lehet, hogy be sem férnek az otthoni gépbe. Egy mosás - ami az otthoni adag duplája (11 kilogrammos) - 1150 forinttól, a tripla kapacitású - 16 kg-os - 1500 forinttól elérhető. A szárítás - a kapacitásoknak megfelelően - ugyanennyibe kerül, és alig több mint egy óra alatt le is lehet tudni az egészet.


Filmek, sorozatok streamelése

Ki vesz manapság DVD-t vagy Blu-ray lemezt, hogy egy megtekintés után a polcon porosodjon a film és csak a helyet foglalja? Bár a videótékáknak már rég leáldozott, valójában a bérleti modell nem szűnt meg, csak kicsit átalakult és az online térbe költözött. A legismertebb ilyen online videótéka az amerikai Netflix, amely 2016 óta Magyarországin is elérhető. Itt nem filmenként kell fizetnünk, hanem havidíj van, amiért hozzáférünk rengeteg filmhez és sorozathoz. Három csomagra lehet előfizetni, az alap 8 euró (2500 forint), a standard 10 (3100 Ft), a prémium 12 (3750 Ft). Mindhárom csomaggal ugyanazok a filmek érhetőeke el, csak a minőségben van eltérés (HD és Ultra HD a drágább csomagokban), illetve, hogy hány képernyőn lehet nézni a szolgáltatást. Tehát például egy több tagú család esetében a gyerek nézhet a szobájában mesét a Netflixen, amíg a szülők egy másik kijelzőn párhuzamosan ugyanezt a szolgáltatást igénybe véve filmeznek. A dolog hátránya, hogy nem minden tartalomhoz érhető el magyar felirat, de a kelet-európai nyitás óta folyamatosan növekszik az ilyen filmek száma.

A cikk megjelenését a Skoda támogatta.

NEKED AJÁNLJUK
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 15. hétfő
Mária
33. hét
Augusztus 15.
Nagyboldogasszony
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?