Ezzel etet a magyar fagyimaffia: tömegeket vernek át az árusok

Ezzel etet a magyar fagyimaffia: tömegeket vernek át az árusok

2018. április 21. 13:00

Az időjárás már szinte nyárias az országban, így egyre több fagylaltozó nyit ki Magyarországon. Mielőtt azonban bizalmat szavazol egy fagyizónak, érdemes  néhány dolgot átgondolni, hogy fagylalat helyett ne egy felpuffasztott, vizes, stabilizáló szerekkel tömött masszát kapj. Mutatjuk, mire figyelj.

(...) már előállítottak olyan tojást, ami nem látott tyúkot soha. Sajnos a fagylaltokban - és mennyi minden másban is - megtalálható gyümölcsökkel, a csokoládéval, tejszínnel, tejjel, fűszerekkel is ugyanez a helyzet

- nyilatkozta a Dining Guide-nak Mihályi László cukrászmester. Ez azonban még nem minden. A lap cikke szerint széles körben alkalmaznak fagylaltkészítés közben térfogatnövelő és stabilizáló anyagokat, amelynek eredményeképpen tulajdonképpen egy nagy üres semmit nyalogatunk el a nagy melegben.

A cukrászmester elmondta, hogy sajnos nincsenek olyan jelek, amelyekrő egyértelműen el lehetne dönteni már kóstolás előtt, hogy egy fagylalt fel van-e turbózva ezekkel a kemikáliákkal vagy sem, de néhány dolgora érdemes odafigyelni:

 • 1. A fura színek (mondjuk a hupikék) arra utalhatnak, hogy tele van nem természetes anyaggal a fagyi.
 • 2. A fura nevek (például esti álom) alkalmasak lehetnek arra, hogy át se gondoljuk, hogy mit eszünk. Ha mondjuk valaki a legjobb francia csokoládét használja a fagylaltjához, akkor miért nem ezt írja ki?
 • 3. Túl nagy válazték, túlságosan csicsás megjelenés, túl olcsón. A külső megjelenés sokszor a belső tartalom hiányát hivatott elrejteni, a túl olcsó ár pedig egészen egyértelműen mutathatja, hogy nem költenek el megfelelő mennyiségű pénzt alapanyagra.

Mindemellett nincs könnyű dolgunk, ha elkerülnénk a kamufagyit, ugyanis Mihályi László úgy gondolja, hogy a hamisítványok is túl szépre sikerednek. 

A fagyik vizsgálatán túl azonban magát a fagyizót is érdemes górcső alá venni, mielőtt kérnénk egy gombóc fagylalatot. Tavaly a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) segítségével szedtük össze, hogy mire kell figyelniük a fagyizóknak, ezek közül pedig többet önmagunk is leellenőrizhetünk, ha szemügyre vesszük a fagylaltpultot és annak környezetét.

 • 1. A fagylaltpult legyen zárt, cseppfertőzéstől, rovaroktól, portól, szennyeződéstől védett kialakítású.
 • 2. A fagylaltpultot ne érje közvetlen napfény.
 • 3. Az esetleg megolvadt fagylaltot nem szabad újra lefagyasztani, és a friss fagylaltot nem szabad ráönteni a régire.
 • 4. Figyeljük meg a díszítést! Az a jó, ha a fagylaltot csak ehető, tiszta élelmiszerekkel díszítik.
 • 5. A fagylalt ne legyen kőkemény, de ne is folyjon.
 • 6. A tégelyek cseréjekor a fagyasztóból kivett fagylaltot azonnal be kell tenni a hűtőpultba és nem szabad szobahőmérsékleten tárolni.
 • 7. Az adagolókanalat ne mártsák piszkos vízbe, ne töröljék ruhába. Ha kanálöblítés szükséges, a fagylaltpultban legyen kanálmosó, tiszta vízzel.
 • 8. A tölcsért szalvétával fogják meg és azzal adják át neked. 
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
EZT OLVASTAD MÁR?