Nem csak a lisztért fizetünk többet: drágul a kenyér és más pékáruk is

Nem csak a lisztért fizetünk többet: drágul a kenyér és más pékáruk is

2018. február 9. 19:02

Ha a sütőipari vállalkozások költségei bármely tényező tekintetében emelkednek, ezt a többletköltséget a vállalkozások be fogják építeni átadási áraikba - közölte pénteken a Magyar Pékszövetség. Vagyis, ha drágul a liszt, a kenyér és más pékáruk ára is emelkedni fog.

Ha drágulni fog a liszt, akkor a plusz költséget a pékek be fogják építeni az áraikba, vagyis nőhet a kenyér és más pékáruk ára is - erről adott ki közleményt pénteken a Magyar Pékszövetség. A pékszövetség közleményével arra a hírre reagált, amiről mi is többször írtunk: a tavalyi aratást követő 15 százalékos lisztáremelés után a következő egy-két hónapban az átadási ár további mintegy 10 százalékos növekedésével lehet számolni.

Erről Pótsa Zsófia, a Magyar Gabonafeldolgozók, Takarmánygyártók és Kereskedők Szövetségének főtitkára a Magyar Nemzetnek beszélt a hét elején. A drágulás oka a gabona áremelkedésén túl szerinte az, hogy januártól a minimálbér és a garantált bérminimum átlagosan 10 százalékkal nőtt, és 30 százalékkal drágult az áram a versenypiacon. Így a tavaly januári 43 ezer forint helyett ebben az évben már minimum 48 ezer forint a búza tonnánkénti ára, de van olyan termelő is, aki 52 ezer forintot is elkér érte. Arról is beszélt, nem mindenki egyből tíz százalékot tesz rá az árra, lesznek és vannak olyanok, akik az első 4-5 százalékos emelést február elején, a következő hasonlót március körül érvényesítik. Ennek következtében a malmok is kénytelenek lesznek többet kérni a lisztért

 

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 20. hétfő
Friderika
38. hét
Szeptember 20.
A gyermekek világnapja
Szeptember 20.
Biztosítási világnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 19. 17:45