Érik a zöldségkrízis: brutális drágulás jöhet a magyar boltokban

2018. február 1. 14:30

Nem kedvez az időjárás a zöldségkedvelőknek: miközben Magyarországon a tél ellenére többször is tavaszias volt az időjárás, addig Dél-Spanyolországban - amely régia a zöldségek egyik legjelentősebb exportőre a világon - a fagy és a korábbi szárazság hatására jelentős veszteséget voltak kénytelenek elszenvedni a termesztők. Ennek hatására Magyarországon is emelkedhetnek majd a zöldségek árai.

Szokatlanul száraz volt a tavalyi év Dél-Spanyolországban, amit később erős fagy követett - írja a Daily Mail. A kedvezőtlen időjárási körülmények hatására odaveszett a termés negyede. Ez jelentős hatással lehet a saláta, az articsóka és a brokkoli árára is.

Dél-Spanyolország a világ legjelentősebb salátatermesztő területe, így érthető, hogy az 1 000 hektárra kiterjedő veszteség nem csak helyi szinten fogja éreztetni a hatását. A szupermarketet és a nagykereskedők most kénytelenek új forrásokat találni, hogy elkerüljék a tavalyi zöldségválság megismétlődését.

Tavaly szintén problémát jelentett a zöldségtermesztők számára a rossz időjárás.

Az akkori helyzet azonban súlyosabb volt, mivel akkor az olasz, a görög és a török farmerek is érintettek voltak.

Azonban már a mostani hiány is erősen éreztette hatását egyes termékek áraiban, például a jégsaláta nagykereskedelmi ára 50 százalékot emelkedett mindössze 4 hét alatt. Elemzők szerint az alacsony termés a legtöbb EU-s országban hiányt fog okozni a salátából.

A kereskedőknek egyelőre lehetőségük van máshonnan beszerezni a termékeket - Észak-Afrikából, Dél-Franciaországból, Észak-Spanyolországból -, de a helyzet a későbbiekben még rosszabbodhat, amennyiben nem változnak pozitívan az időjárási körülmények.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Itthoni árak

A fentiek alapján tehát igen valószínű, hogy előbb-utóbb Magyarországon is érzékelhetjük a zöldségek árainak emelkedését. Megnéztük ugyanakkor, hogy jelenleg milyen árakkal kell számolnia annak, aki a fenti zöldségekből szeretne bevásárolni.

A legnagyobb budapesti vásárcsarnokok árait összehasonlító www.piaconline.hu adataiból kiderült, hogy a saláta esetében már most is igen nagy különbségeket lehet találni az árak tekintetében. A Vámház körúti Vásárcsarnokban 200 és 250 forint, a Fehérvári úti Vásárcsarnokban 249-350 forint, a Kórház utcai Vásárcsarnokban 250-380  forint, a Bosnyák téri Vásárcsarnokban pedig 150-250 forint között mozognak az árak.

A Pénzcentrum honlapján is megtalálható Akciós újságokból kiderül, hogy hasonló árakat találni a Lidlnél (179 forint/fej), az Aldinál azonban 249 forint egy csomag. A brokkolit jelenleg akciós áron, 195 forintért vásárolhatjuk meg a Lidlnél.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

NAPTÁR
Tovább
2023. február 7. kedd
Tódor, Rómeó
6. hét
Február 7.
A házasság hete
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?