3 °C Budapest
Kamu kürtőskalácsok lepték el az országot: mutatjuk, hogy ismerd fel őket

Kamu kürtőskalácsok lepték el az országot: mutatjuk, hogy ismerd fel őket

2017. december 29. 05:45

Az elmúlt nyáron a Földművelésügyi Minisztérium megalkotta a kürtőskalácssütés új szabályait, amit viszont úgy néz ki, hogy elfelejtett. Nemcsak, hogy nem küldték el lapunknak a pontos szabályokat, ellenőrizni sem ellenőrzi senki, hogy az karácsonyi vásárokon felállított bódékban betartják-e azt. Mutatjuk a Pénzcentrum kürtőskalács-tesztjének eredményeit.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Korábban több helyen megjelent a sajtóban, hogy a Földművelésügyi Minisztérium nyáron megalkotta azt a szabályrendszert, amely alapján a kürtőskalácsot sütni kéne hazánkban. Mivel lapunknak többszöri ígéretük ellenére sem küldték el a pontos leírást, ezért kénytelenek voltunk a már máshol megjelent információkra támaszkodni. Ezek alapján a kürtős kalácsnak általános jelleggel

  • kelt tésztából
  • sütődorongon,
  • hősugárzó mellett kell megsülnie,
  • legalább 17 cm magasnak és
  • a belső átmérőjét tekintve 5 cm szélesnek kell lennie.

A külső máznak fényesnek és ropogósnak, a tésztájának pedig egyenletesen átsütöttnek, puhának és foszlósnak kell lennie.

A szabályozás két kategóriát különböztet meg. Az egyik a hagyományos, a másik pedig a vásári változat. A hagyományos változat csak vaníliás, diós, mandulás vagy fahéjas bevonattal készíthető. Kakaós, csokis vagy például kókuszos bevonat csak a gyengébb minőségű, azaz a "vásári" megjelölésű verzión lehet.

A két kategória között további különbség, hogy a vásári verzióban a vajat margarinnal vagy olajjal, a tejet tejporral, a tojást pedig tojásporral lehet helyettesíteni. Fontos eleme a szabályozásnak, hogy a vásári minőséget a csomagoláson fel kell tüntetni.

A fentiek alapján a Pénzcentrum szerkesztőségének vállalkozó szellemű tagjai nyakukba vették a várost (és az országot), és egy viszonylag komplex pontozólappal a kézben elindultak kürtőskalácsárusokat kérdezgetni arról, hogy akkor most margarin, vaj vagy olaj felhasználásával, tejből vagy tejporból, illetve tojásból vagy tojásporból készült-e a portékájuk.

Nem az állaggal volt gond

A jó hír, hogy mindenhol viszonylag készségesen válaszolgattak a kérdéseinkre. Olcsó poén, de egy csirkés gyorsétteremteszten nem biztos, hogy minden helyen ennyi kérdést fel mertünk volna tenni, pláne, ha amúgy helyben akartuk volna megenni a csirkedarabokat.

Na de visszakanyarodva az eredményekhez. Négy helyen teszteltük a kürtőskalácsot. Az Allee bevásárlóközpontnál, a Vörösmarty téren, a Bazilika előtti Szent István téren és egyetlen vidéki helyszínként az egri Dobó térivásár is bekerült a tesztbe.

Megnyugtató, hogy az összes helyen kelt tésztából, sütődorongon, hősugárzó mellett sült ki a kalács, ráadásul méretbeli problémák sem voltak. Mindenhol 17 centiméternél magasabb volt a termék, a belső átmérője pedig meghaladta az 5 centimétert.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A tészta állaga illetve a külső cukormázborítás teljesen vagy nagyjából rendben volt majdnem minden esetben, egyedül az Egerben tesztelt kürtőskalácsról kellett megállapítanunk, hogy a tésztája bizony hagyott maga után kívánnivalót. Tesztelőnk leírása szerint

a tészta átsült, de nem mindenhol volt puha, foszlós pedig nagyon kevés helyen, hamar kihűlt persze és tépni kellett.

A kürtős kalácsokkal a problémát nem is feltétlenül a tésztában vagy a külső borításban kell keresni, hanem, hogy nem volt sehol sem megjelölve, hogy a vásárolt árucikk másodlagos, tehát vásári kategóriájú, pedig 

mind a négy helyen fennállt olyan körülmény, amely kizárta, hogy a minisztérium által felállított osztályozás alapján a hagyományos kategóriába essen. A vásári kategóriájú kürtőskalácsokat pedig jelölni kellett volna a csomagoláson, ám ez minden esetben elmaradt.

Készítettünk egy összefoglaló táblázatot, amelyből kiderül, hogy mik voltak azok az okok, melyek miatt nem tekinthettük hagyományosnak a tesztelt kürtőskalácsokat.

A hagyományos minőséghez egyébként a Bazilika előtt vásárolt kürtőskalács állt a legközelebb. Esetükben ugyanis vajat és tejet használtak a tésztához, ám tojás helyett tojáspor került a süteménybe, ami miatt őket is csak a vásári kategóriába tudtuk sorolni.

Azon persze lehet vitatkozni, hogy mennyi értelme van ilyen részletességgel szabályozni, hogy mi számít egyáltalán kürtőskalácsnak, ha viszont egy minisztérium kiad egy ilyen típusú leírást, akkor talán megfontolandó lenne azt nyilvánosan elérhetővé tenni, de legalább a sajtó munkatársainak kiadni, ha kérik. A tájékoztatáson túl pedig az ellenőrzés is fontos lenne, ha már felállították ezeket a szabályokat.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?