Olyan kilátópontokat gyűjtött össze, ahonnan páratlan rálátás nyílik Magyarország legmagasabb hegységeire.
Az elmúlt nyáron a Földművelésügyi Minisztérium megalkotta a kürtőskalácssütés új szabályait, amit viszont úgy néz ki, hogy elfelejtett. Nemcsak, hogy nem küldték el lapunknak a pontos szabályokat, ellenőrizni sem ellenőrzi senki, hogy az karácsonyi vásárokon felállított bódékban betartják-e azt. Mutatjuk a Pénzcentrum kürtőskalács-tesztjének eredményeit.
Korábban több helyen megjelent a sajtóban, hogy a Földművelésügyi Minisztérium nyáron megalkotta azt a szabályrendszert, amely alapján a kürtőskalácsot sütni kéne hazánkban. Mivel lapunknak többszöri ígéretük ellenére sem küldték el a pontos leírást, ezért kénytelenek voltunk a már máshol megjelent információkra támaszkodni. Ezek alapján a kürtős kalácsnak általános jelleggel
- kelt tésztából,
- sütődorongon,
- hősugárzó mellett kell megsülnie,
- legalább 17 cm magasnak és
- a belső átmérőjét tekintve 5 cm szélesnek kell lennie.
A külső máznak fényesnek és ropogósnak, a tésztájának pedig egyenletesen átsütöttnek, puhának és foszlósnak kell lennie.
A szabályozás két kategóriát különböztet meg. Az egyik a hagyományos, a másik pedig a vásári változat. A hagyományos változat csak vaníliás, diós, mandulás vagy fahéjas bevonattal készíthető. Kakaós, csokis vagy például kókuszos bevonat csak a gyengébb minőségű, azaz a "vásári" megjelölésű verzión lehet.
A fentiek alapján a Pénzcentrum szerkesztőségének vállalkozó szellemű tagjai nyakukba vették a várost (és az országot), és egy viszonylag komplex pontozólappal a kézben elindultak kürtőskalácsárusokat kérdezgetni arról, hogy akkor most margarin, vaj vagy olaj felhasználásával, tejből vagy tejporból, illetve tojásból vagy tojásporból készült-e a portékájuk.
Nem az állaggal volt gond
A jó hír, hogy mindenhol viszonylag készségesen válaszolgattak a kérdéseinkre. Olcsó poén, de egy csirkés gyorsétteremteszten nem biztos, hogy minden helyen ennyi kérdést fel mertünk volna tenni, pláne, ha amúgy helyben akartuk volna megenni a csirkedarabokat.
Na de visszakanyarodva az eredményekhez. Négy helyen teszteltük a kürtőskalácsot. Az Allee bevásárlóközpontnál, a Vörösmarty téren, a Bazilika előtti Szent István téren és egyetlen vidéki helyszínként az egri Dobó térivásár is bekerült a tesztbe.
Megnyugtató, hogy az összes helyen kelt tésztából, sütődorongon, hősugárzó mellett sült ki a kalács, ráadásul méretbeli problémák sem voltak. Mindenhol 17 centiméternél magasabb volt a termék, a belső átmérője pedig meghaladta az 5 centimétert.
JÓL JÖNNE 3 MILLIÓ FORINT?
Amennyiben 3 000 000 forintot igényelnél 5 éves futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót havi 64 021 forintos törlesztővel a CIB Bank nyújtja (THM 10,68%), de nem sokkal marad el ettől az ERSTE Bank (THM 10,83%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)
A tészta állaga illetve a külső cukormázborítás teljesen vagy nagyjából rendben volt majdnem minden esetben, egyedül az Egerben tesztelt kürtőskalácsról kellett megállapítanunk, hogy a tésztája bizony hagyott maga után kívánnivalót. Tesztelőnk leírása szerint
A kürtős kalácsokkal a problémát nem is feltétlenül a tésztában vagy a külső borításban kell keresni, hanem, hogy nem volt sehol sem megjelölve, hogy a vásárolt árucikk másodlagos, tehát vásári kategóriájú, pedig
Készítettünk egy összefoglaló táblázatot, amelyből kiderül, hogy mik voltak azok az okok, melyek miatt nem tekinthettük hagyományosnak a tesztelt kürtőskalácsokat.
A hagyományos minőséghez egyébként a Bazilika előtt vásárolt kürtőskalács állt a legközelebb. Esetükben ugyanis vajat és tejet használtak a tésztához, ám tojás helyett tojáspor került a süteménybe, ami miatt őket is csak a vásári kategóriába tudtuk sorolni.
Azon persze lehet vitatkozni, hogy mennyi értelme van ilyen részletességgel szabályozni, hogy mi számít egyáltalán kürtőskalácsnak, ha viszont egy minisztérium kiad egy ilyen típusú leírást, akkor talán megfontolandó lenne azt nyilvánosan elérhetővé tenni, de legalább a sajtó munkatársainak kiadni, ha kérik. A tájékoztatáson túl pedig az ellenőrzés is fontos lenne, ha már felállították ezeket a szabályokat.
-
Állatorvosi rendelőből skálázható kkv – így épült fel a Petlegio tőkevonzó modellje
Nándorfi Zoltánt, a Petlegio vezetőjét és Bánfi Zoltánt, az MKIK Tőkealap-kezelő vezérigazgatóját kérdeztük.
-
Másokért tenni? A Lidl-nél igazán megéri!
A diszkontlánc ünnepi összefogásra hívja vásárlóit, hogy három partnerszervezetével összefogva támogassa a hátrányos helyzetű gyermekek karácsonyát.
-
Zsalutrend: számít a felhasznát anyagokba épített energia (x)
Fókuszban a karbonsemlegességhez hozzájáruló, csekély ökológiai lábnyommal rendelkező és igazolt adatokkal kínált építőanyagok. Ezek között rendhagyó egy 25 éves zsaluinnováció a Mevától.
-
Önálló digitális transzformációs terület a Rossmann-nál (x)
Dedikált csapattal indult el a digitális transzformáció a Rossmann Magyarországnál, az új, önálló területet Fürjes Ádám, a vállalat eddigi webshopvezetője irányítja.
-
A vásárlói élmény és az értékteremtés kéz a kézben jár az Ecofamily üzleteiben (x)
Az elmúlt években látványosan átalakultak a fogyasztói igények: a vásárlók ma már nem csupán termékeket keresnek, hanem olyan márkákat és üzleteket, amelyekkel azonosulni tudnak és amelyek valódi értéket képviselnek.








