25 °C Budapest
Itt az igazság: adventi koszorút vajon csinálni, vagy venni olcsóbb?

Itt az igazság: adventi koszorút vajon csinálni, vagy venni olcsóbb?

2017. december 2. 17:34

Holnap lesz bronzvasárnap, és meggyújtjuk az első gyertyát az adventi koszorún. A boltok polcain nagyon szép koszorúkat találni, de nagyon sok kiegészítőt is kínálnak azoknak, akik úgy gondolják, inkább otthon készítik el saját koszorújukat. De vajon olcsóbb otthon gyártani, még készen venni?

Sokan már hetekkel ezelőtt felkészültek az adventi hétvégére, de természetesen vannak olyanok is, akik inkább az utolsó pillanatokra hagyják. Ez nem is gond, mivel az advent előtti utolsó napokban már a nagy áruházak zöme leakciózza a koszorúkat, így már 1000-2000 forintért is lehet vásárolni. Persze egy mutatósabb darabért ennél többet is elkérhetnek. A virágboltokban 4-6 ezer forintért árulják átlagosan a koszorúkat, de vannak olyan üzletek, ahol tízezreket is elkérnek egy gyönyörű darabért.

Az üzletek azonban már évek óta kiszolgálják azoknak a vásárlóknak is az igényét, akik inkább maguk készítik el otthon az adventi koszorút. Az alap ára - függően a méretétől, és attól, hogy moha, szalma, vagy toboz - 400 és 2000 forint között mozog. Négydarabos adventi gyertyacsomagot is nagyon eltérő árakon lehet találni: az olcsó százforintos boltokban picivel több, mint 500 forintért már lehet találni, de a nagyobb üzletekben akár 1500 forintot is elkérnek egy csomagért. Akik különleges gyertyákat szeretnének a koszorúra, azoknak pedig darabja elérheti az ezer forintot is. Aki a hozzávalókat is vásárolják, például a bogyós ágakat, a masnikat, a szárított narancskarikákat, a tobozokat, gyöngyöket, figurákat, több 3-5 ezer forintot is kifizethet értük a boltokban. Aki így készít koszorút, az összesen akár 10 ezer forintot is rákölthet.

Sokan viszont időben készülnek az adventi időszakra, és már az ősz folyamán gyűjtik a tobozokat, a kertből vágnak bogyós ágakat és örökzöldeket, maguk készítik a narancskarikákat. Ezek szinte egyáltalán nem kerülnek plusz pénzbe. Ráadásul a sok koszorúalapot többször is fel lehet használni, így akik már évek óta maguk csinálják, gyűjtögetik a díszeket, azok megúszhatják az adventi koszorú készítését úgy, hogy csak 500-600 forintért gyertyákat vesznek rá.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 26. hétfő
Anna, Anikó
30. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. július 25. 14:35