9 °C Budapest

Ezek lesznek a slágerajándékok idén karácsonykor: itt az árlista!

2017. december 2. 07:00

Frászt kapsz a karácsonyi ajándékok beszerzésétől? A gyerekek már leadták a listát, de semmit sem vettél még a férjednek vagy feleségednek, szüleidnek, és a nagyszülőknek? A Pénzcentrum most különböző árkategóriákban segít, hogy mivel nem nyúlhatsz mellé 2017-ben.

Nincs mese, a lakosság kiadásai az ünnepek közeledtével egyértelműen megugranak. Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint az ezermilliárd forintot meghaladó decemberi kiadásokból nagyságrendileg 200 milliárd forint lehet az az összeg, amelyet nagyjából fele-fele arányban kifejezetten a karácsonyi ünnep miatti élelmiszer-vásárlásra, illetve az ajándékok beszerzésére fordítanak idén a családok. Vagyis idén közel 100 milliárd forintnyi ajándék kerül a karácsonyfák alá. Mivel a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb népszámlálási adatai szerint alig több mint 4,21 millió háztartás van Magyarországon, ez azt jelenti, hogy

átlagosan nagyjából 24 ezer forintból lepik meg az emberek szeretteiket.

A legkedveltebb ajándék-kategóriák jó ideje a ruházati cikkek, kiegészítők és szépségápolási termékek, de egyre többen ajándékoznak háztartási gépet, bútort vagy más lakberendezési cikkeket.

Az ünnepi dekorációs kiegészítők - mécsesek, gyertyák, dísztálak - mellett az olyan praktikus tárgyak is egyre népszerűbb ajándékok, mint például a kávéfőzők, a turmixgépek és a paplanok

- tudta meg a Pénzcentrum a KIKA bútorlánctól.

Statisztika lévén persze az átlagtól jelentősen eltérhetnek az egyéni költések, így a Pénzcentrum most különböző árkategóriákban próbál tippeket adni a vásárláshoz. Noha a kiskereskedelmi forgalom nagy részét, a fentebb említett termékeken túl, hagyományosan a különböző játékok generálják, mi most nem elsősorban a gyerekekre fókuszálunk.

5 ezer forintig

Ha azt nézzük, hogy nem egy főnek kell általában ajándékot venni, akkor igencsak felértékelődnek az 5 ezer forint alatt kapható ajándékötletek. Az örök kedvencek(könyv, a ruha- és divatcikkek, szépségápolási termékek) többnyire csak ügyes választással, az akciókat vadászva férnek bele a minimálisan meghatározott keretbe. Gondoljunk csak bele, egy márkásabb parfüm, vagy egy slágerkönyv is inkább 5 ezer forintnál kezdődik. Annak viszont, aki egy palack minőségi, igazán jó, emlékezetes borral szeretné meglepni szeretteit, már nem kell vagyonokat otthagynia az üzletekben. Ma már ugyanis 1-2 ezer forint alatt (5 ezer alatt meg pláne) is könnyedén találhatunk kedvünkre való italt az üzletek polcain. De megesik, épp ezért érdemes elidőzni a diszkontáruházak és hipermarketek boros részlege előtt. Idén ősszel például kiváló borokat vásárolhatunk fillérekért az Auchanban, a Tescóban, a Lidlben és az Aldiban is.

De ötezer forint alatt kapóra jönnek a házi készítésű finomságok, például a különlegesebb lekvárok (pl.: áfonyás chilis, vagy csokis meggy lekvár), kézműves bonbonok, illetve likőrök is, amelyekhez a hozzávalókat szintén fillérekért szerezhetjük ma be a diszkontláncokban. Ha ezt a megoldást választjuk, figyeljünk a csomagolásra is, készítsünk saját címkét, és tartsuk szem előtt, hogy egy különleges befőttes üvegben jobban fest a házi nyalánkság. Utóbbiakhoz sem kell messzire mennünk, szinte az összes lakberendezési áruházban megtalálhatók a szükséges kiegészítők. Sőt, érdemes keresni az akciókat is, a KIKA üzleteiben például december 1. és 3. között minden karácsonyi termékre 30 százalékos kedvezményt adnak.

10 ezer forintig

Mint fentebb említettük, a 200 milliárdos decemberi plusz költés fele jut az ajándékokra, másik felét pedig várhatóan az ünnepi menü teszi majd ki. A fogásokat tekintve a legtöbb háztartásban még mindig halászlével, töltött káposztával és diós, illetve mákos bejglivel készülnek; de az új, nemzetközi fogások megjelenése mellett egyre többen adnak az ünnepi asztal feldíszítésére is. Így az ajándékozás során előtérbe kerülnek a különböző kiegészítők, gasztronómiai kellékek, mint például egy profi dugóhúzó, vagy dekantáló, de egy szép karácsonyi terítővel, egy új evőeszköz-készlettel, egy modern gyertyatartóval, vagy épp egy szalvétagyűrű-készlettel is örömet szerezhetünk idén a karácsonyi lakoma felelőseinek. Ha pedig marad pár falat a vacsoráról, másnap jól jöhet akár egy reggeliző asztalka is, amelyen ágyba vihetjük a hozzánk legközelebb álló szerettünknek a reggelit.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

25 ezer forintig

Az ünnepek idején a legnagyobb volumenben értékesített termékkategóriák között rendre a számítástechnikai és szórakoztató elektronikai eszközök szerepelnek. Habár elsőre nem is gondolnánk, már 25 ezer forint alatt is találhatunk remek kütyüket, amivel biztos belopjuk majd magunkat szeretteink szívébe. Csak a példa kedvéért ilyen például az elmúlt évek egyik nagy slágere, azaz a bluetooth hangszóró, amelyből már márkásabb darabot is kaphatunk ezért az összegért. De kíváló választás lehet egy háztartási eszköz is: a porszívót mi ugyan inkább hanyagolnánk, de talán nem jelzés értékű, egy jobb kávéfőző, vagy például egy turmixgép.

50 ezer forintig; és felette...

Mint azt feljebb is említettük, várhatóan idén karácsonykor is a számítástechnikai és szórakoztató elektronikai eszközök viszik majd a prímet a legnagyobb volumenben értékesített termékkategóriák között. Ez nem véletlen, hiszen - bár találni olcsóbb kütyüket is - szép számmal a piacon, a slágerajándéknak számító okostévék, tabletek, mobilok, okosórák, árban mindenféleképp a felső kategóriát képviselik. Ugyanakkor nem csak az elektronikai áruházakba érdemes betérni, ha vastagabb pénztárcával rendelkezünk.

Egy idehaza készített alvásfelmérés eredményei szerint a magyar munkavállalók 46 százaléka küzd alvási gondokkal. Ez igencsak aggasztó, hiszen kutatások hada a bizonyíték, hogy a rossz alvás összefüggésbe hozható az elhízással, a cukorbetegséggel, a szervezet védekezőképességének romlásával, a depresszióval és a szorongással. Az aggasztó eredmények viszont csak részben írhatóak a stresszes életvitel rovására, az alvás megfelelő hosszúsága (egészségügyi ajánlások szerint egy felnőtt esetében ez átlagosan 7 óra) mellett a minősége is rendkívül fontos.

Mindezt figyelembe véve nem lőhetünk nagyon mellé idén karácsonykor, ha olyan ajándékkal lepjük meg szeretteinket, amely nyugodt álmukat biztosítja. Az elmúlt években ráadásul jelentős minőségi változáson estek át a matracok és különböző ágyneműk, többek között a paplanok is. Így, bár nem feltétlenül a legolcsóbb mulatság, itt az ideje lecserélni a régi, elhasznált darabokat.

A KIKA szerint például a hideg hónapokra elsősorban a pamut, toll vagy gyapjú a legjobb választás, illetve allergiásoknak a könnyen kezelhető poliészter töltetű pamut huzatú paplan ajánlott. De egyre elterjedtebbek négy évszakos termékek is: egy ilyen szett két paplant tartalmaz: egy könnyed, nyári töltetűt, illetve egy őszi-tavaszi, átmeneti darabot, a kettőt összepattintva pedig egy nehezebb, télre is megfelelő paplant kapunk.

A cikk megjelenését a KIKA támogatta.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem