12 °C Budapest
Betört a nyugat: ennyit költenek Halloweenra a magyarok

Betört a nyugat: ennyit költenek Halloweenra a magyarok

2017. október 27. 15:00

Egyre népszerűbb a Halloween Magyarországon is, egy friss kutatás szerint a megkérdezettek zöme ismeri az ünnep eredetét, a többség töklámpást is készít, de valójában csak harmaduk megy el rendezvényre, vagy öltözik be buli kedvéért.

A Játéksziget bolthálózatot üzemeltető Formatex felmérést készített több, mint 600 család bevonásával arról, hogy hogyan ünneplik a Halloweent, illetve mivel töltik az őszi szünetet. A válaszadók közel 90 százaléka állította azt, hogy ismeri az ünnep eredetét, olvasott róla, több, mint 80 százalékuk töklámpást is készít, de csak harmaduk megy el szabadtéri rendezvényre és körülbelül ugyanennyien öltöznek be rémisztő jelmezekbe egy-egy buli kedvéért. A megkérdezettek csupán 6 százaléka vallotta be, hogy egyáltalán nem tartja ezt az ünnepet, 13,6 százalék horrorfilmet néz, 16,6 százalékuknak pedig inkább a gyerekei öltöznek be.

Fejenként 1-2 ezer forintot költenek a legtöbben, 20 százalék alatt van azok száma, akik akár 5000 forintot is kiadnak egy-egy Halloween partira készülődve. A legnépszerűbb kelléknek továbbra is a töklámpás számít, a megkérdezett családok mintegy 30 százaléka szeret saját kezűleg is töklámpást készíteni, 5 százalék gondolja úgy, hogy a Halloween csak egy külföldi hagyomány majmolása, ezért nem kedveli. A válaszolók közel fele azonban jó bulinak tartja, 10 százalékuknak pedig a gyerekei szeretik.

A játékboltban kapható ijesztő dekorációt és a jelmezeket a válaszadóink közel 60 százaléka sorolta a legnépszerűbb kellékek közé, az arcfestékeket és sminkkészleteket pedig közel 40 százalék. A Halloween nem okoz jelentős forgalom növekedést a játékboltokban, ezt alátámasztja az online felmérés is, hiszen a családok átlagosan 1-2 ezer forintot költenek erre az ünnepre. A november 3-i internetes vásárlás napja viszont 300 százalékkal növeli a webáruházunk forgalmát, melyet november végén a Black Friday követ, általában 30-szoros növekedést produkálva egy átlagos novemberi naphoz képest. Egy egy napos forgalmi csúccsal veszi kezdetét tehát a karácsonyi szezon, ami idén az őszi szünettel is egybe esik"

- mondta el Borhi János, a Formatex ügyvezetője.

A Formatex kérdésére a családok 4 százaléka azt válaszolta, hogy az őszi szünetben nem csinál semmit, közel 60 százaléka leginkább otthon pihen, 40 százalék valamilyen környékbeli családi programot választ, 7,6 százalék tervez belföldi utazást és csak 1,1 százalék utazik külföldre. A játékkereskedő vállalat egy korábbi felmérésből az is kiderült, hogy a szülők 37,7 százaléka több kisebb szünetet preferál év közben, 60 százaléka pedig helyesnek tartja a hosszú nyári szünetet.

NEKED AJÁNLJUK
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?