3 °C Budapest
Rajtuk bukhat el az új hazai munkaszüneti nap

Rajtuk bukhat el az új hazai munkaszüneti nap

2017. október 9. 13:00

December 24-e 2017-ben vasárnapra esik, ami heti pihenőnap. Ha december 24-e munkaszüneti nap lenne, akkor a boltok nem nyithatnának ki. Milyen további hatása lenne, ha a december 24-e munkaszüneti nappá válna?

A vásárlóknak nem olyan egyszerű kérdés, hogy szenteste előtti nap lehet-e még boltba meni, hiszen 25-én és 26-án is zárva vannak a boltok. Ha december 24-én sem nyithatnának ki, mivel a jelenlegi szabályok szerint munkaszüneti napon ezt kevés kivételtől eltekintve nem tehetik meg, akkor bizony az ünnepi étkek és ajándékok vásárlása közepette három nap zárvatartással kell számolniuk - írja közelményében a blokkk.com.

Volt már ilyen egyébként, a vasárnapi boltzár időszakában. 2015. december 24-én, csütörtökön ugyan 12 óráig nyitva lehettek a boltok, de december 25. és 26. pénteki és szombati napra esett, ezt követte a vasárnap, így három napig nem lehetett bevásárlolni.

A mérleg serpenyőjében így azért ott van egyrészt, hogy jó dolog december 24-én nem dolgozni és bíbelődni a munkanapcserékkel, szabadságolásokkal, csúsztatásokkal, másrészt pedig kibírja-e bolt nélkül három napig a vásárló. A vasárnapi boltzár tapasztalatai szerint nem mindenki.

2018-ban december 24-e hétfőre esik, amit december 1-én kell ledolgozni, utána két nap pihenés következik, így az ünnepek után csak csütörtökön és pénteken kell dolgozni. A háromnapos karácsony előtt viszont épp hétvége lesz, ami annyit tesz, mint összesen öt nap munkaszünet a többségnek, a jelenlegi szabályok szerint. Amennyiben a munkaszüneti napokat érintő szabályok addig változnak és december 24-e munkaszüneti nap lesz, a boltok nem nyithatnának ki. Mindemellett persze lenne előtte egy hétvége bevásárlásra.

NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 1. csütörtök
Elza
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?