29 °C Budapest
Tisztul a kép a lottócsalás körül: egy irányba mutat minden jel

Tisztul a kép a lottócsalás körül: egy irányba mutat minden jel

2017. augusztus 26. 07:00

Több mint hárommilliárd forint az ötöslottó várható főnyereménye, és ahogy az ilyenkor lenni szokott, megint felmerült sokakban a gyanú, hogy egyáltalán el lehet-e vinni a főnyereményt, vagy az egész előre le van-e zsírozva. A Pénzcentrum annak járt utána, hogy mi az esélye annak, hogy a rendszer nem tisztességes.

Hárommilliárd forintot is meghaladja az ötöslottó e heti várható főnyereménye. Ha valaki egyedül vinné el a főnyereményt, akkor a mindenkori nyereménytoplistán az előkelő hatodik helyet szerezné meg.

Ennek megfelelően sokan lottóznak, sokan játszanak el a gondolattal, hogy mit tennének, ha ők nyernék a lottót. Vannak azonban olyanok, akik nem hisznek az egészben, azt gondolják, hogy csalás van a rendszerben, a korrupció miatt a főnyereményt lehetetlen elvinni, már rég megvan, hogy ki fog telitalálatot elérni a sorsoláson.

A lenti képre kattintva egy galéria nyílik meg, melybe olyan kommenteket gyűjtöttünk csokorba, melyeket a lottó tisztaságát tagadó emberek írtak, lottó témájú cikkeinkre a Facebookon.

Az örök kétkedőket persze nehéz meggyőzni, de arra kértük a Szerencsejáték Zrt-t, hogy 

 • árulják el nekünk, pontosan mi a sorsolást felügyelő közjegyző, valamint a sorsolási bizottság feladata, továbbá,
 • küldjék el részünkre, hogy mekkora bevételük volt idén az Ötöslottószelvények eladásából és mennyit fizettek ki nyereményre.

Kezdjük az utóbbival. A Szerencsejáték Zrt. adataiból csináltuk a lenti kimutatást arról, hogy 2017-ben mekkora bevétele volt a cégnek ötöslottószelvény-eladáson, valamint, mekkora kiadása volt a nyeremények kifizetése miatt.

A fenti ábrán elég jól látszik, hogy a szelvénybevételeknek csak egy kis részét fizetik ki nyereményre. A vizsgált időszakban hetente 684 millió forinttal több bevétele keletkezett a cégnek a szelvényeladásokon, mint amennyit kifizetett nyereményekre.

Felmerül tehát a kérdés, hogy amennyiben ez egy ilyen nyereséges üzlet, akkor miért akarná valaki ezt elrontani?

A Sorsolási Bizottság

A Szerencsejáték Zrt.-nek tehát elemi érdeke, hogy tisztességesen működjön a játék. Ennek biztosítására számtalan lépést tesz. Elsősorban ott van a Sorsolási Bizottság, amelynek, a Szerencsejáték Zrt. közlése alapján, a következők a feladatai:

 • a közjegyzőileg lezárt tároló és annak kulcsát tartalmazó közjegyzőileg lezárt boríték sértetlenségének ellenőrzése,
 • a sorsoló gép működésének ellenőrzése,
 • a sorsolási (éles, tartalék) kellékek ellenőrzése: közjegyzői zár sértetlensége, Mérésügyi Szerv hitelesítésének érvényessége,
 • a közjegyzőileg lezárt golyótartó eszköz kinyitása a közjegyző jelenlétében,
 • a sorsoló berendezésben elhelyezett számgolyók hiánytalan meglétének ellenőrzése,
 • a sorsolási eszközök őrzése a sorsolás ideje alatt és azok elzárásáig,
 • a sorsolás után a golyótartó eszközben elhelyezett számgolyók hiánytalan meglétének ellenőrzése,
 • a számgolyók elzárása a közjegyző jelenlétében,
 • a sorsoló berendezések tárolására használatos helyiség bezárása a közjegyző zár alá vételt megelőzően.

A közjegyző

Továbbá, ott van egy közjegyő, akinek szintén van egy csomó feladata, amelyek pedig:

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

 • a közjegyzőileg lezárt tároló és annak kulcsát tartalmazó ugyancsak közjegyzőileg lezárt boríték sértetlenségének ellenőrzése,
 • a közjegyzőileg lezárt golyótartó eszközök sértetlenségének ellenőrzése,
 • a sorsolás előtt a sorsoló berendezésben elhelyezett számgolyók hiánytalan meglétének ellenőrzése,
 • a sorsolás közvetlen figyelemmel kísérése,
 • a sorsoláson történtekről hiteles jegyzőkönyv készítése (amennyiben a sorsoláson aggályos körülményt észlel, a Sorsolási Bizottság figyelmét köteles felhívni és ezt a jegyzőkönyvben feltüntetni)
 • a sorsolás után a golyótartó eszközben elhelyezett számgolyók hiánytalan meglétének ellenőrzése,
 • a golyótartók, a sorsolási eszközök tárolójának lezárása.

A sorsoláson résztvevő közjegyzőket - negyedéves beosztás alapján- a Szerencsejáték Zrt. Sorsolási Osztályának munkatársai kérik fel a sorsolások hitelesítésére. Közjegyző jelenléte nélkül a sorsolás nem tartható meg, jelenlétük a sorsolásokon kötelező.

Még ez is...

Egy potenciális csaló, vagy egy esetleges összeesküvés esélyét továbbcsökkenti, hogy a Szerencsejáték Zrt. minden sorsolási eszközét a Budapest Főváros Kormányhivatala Mechanikai Mérések Osztálya engedélyezi és hitelesíti. A hitelesítési eljárásra kétévente kerül sor, mely során többek között több száz próbasorsolást végeznek el, vizsgálják az eszközöket, a nyerőszámok megfelelő matematikai véletlenszerűségét, valamint ellenőrzik a sorsoláshoz használt számgolyók fizikai tulajdonságait is. 

Az ellenőrzéseket követően a számgolyókat leplombálva adják át a lottótársaság számára. A plombát ezt követően kizárólag közjegyző jelenlétében lehet feltörni. A sorsolások után a közjegyző újra lezárja a golyókészleteket. A hitelesített sorsolási eszközöket illetve megfelelő használatukat, továbbá a sorsolási eseményt a Szerencsejáték Felügyelet is ellenőrzi. 

A fentiekből kiderül tehát, hogy a golyókat soha nem tévesztik szem elől, ha előveszik őket, ott egy közjegyző, és arról is ő gondoskodik, hogy feltűnő legyen, ha két sorsolás között valaki babrált egy kicsit velük.

A fenti bonyolult ellenőrzési rendszer mind-mind azt szolgálja, hogy az embereknek megmaradjon a bizalma a Szerencsejáték Zrt.-ben, hisz ha a közbizalmat elveszítik, akkor senki nem fog lottózni, ők meg lehúzhatják a rolót.

Természetesen nem lehetséges minden  csalási elméletet tételesen megcáfolni, hisz ha rendszerszintű összeesküvésről van szó, akkor benne lehet az összes érintett közjegyző, a sorsolási bizottság, a kormányhivatal, a felügyelet, sőt, még egy csomó számhúzó is. Logikusan azonban mégis csak vissza-vissza érdemes kanyarodni ahhoz a kérdéshez, hogy miért állna bárkinek érdekében, hogy levágja pont az aranytojást tojó tyúkot.

KATTINTS! Friss hírek, nyerőszám kereső ÖTÖSLOTTÓ aloldalunkon

NEKED AJÁNLJUK
Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 12. péntek
Klára
32. hét
Augusztus 12.
A fiatalok világnapja
Augusztus 12.
Az elefántok napja
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?