11 °C Budapest
Küszöbön a mobilfizetési forradalom: de tényleg biztonságos ez?

Küszöbön a mobilfizetési forradalom: de tényleg biztonságos ez?

2017. június 16. 12:00

Hamarosan tényleg szinte minden a mobilunkon keresztül intézhetünk? A mobilunkat fogjuk elővenni, ha a boltban vásárolunk és akkor is, ha a netről szeretnénk rendelni valamit? Mutatjuk, hogyan működik ez a gyakorlatban.


A korábbi mobilfizetési technológiák nem igazán tudtak elterjedni a piacon, hiszen nem voltak túl felhasználóbarát megoldások és nem volt könnyű hozzájuk férni. A fejlesztések örök kihívása, hogy egy alkalmazás egyszerre legyen kényelmes és biztonságos, valamint érjen el annyi felhasználót, hogy profitábilis legyen.

Szetnics László, a Mastercard regionális mobilfizetési vezetője úgy látja, hogy a hosszú távú fejlesztési fókusz arra irányul, hogy legyen a telefonokon egy olyan alkalmazás, aminek segítségével a bolti és a netes tranzakciókat is végre lehet hajtani, azaz egyaránt lehet fizetni ugyanazzal az alkalmazással a bolti pénztáraknál és a webshopokban - mondta el a szakember a Mastercard mobilfizetési workshopján.

Hogyan működik most?

Tavaly szeptemberben elindult a Gránit Pay, a Gránit Bank meglévő mobilbankjába integrálta a fizetési szolgáltatást. Az MKB Pay néhány hete van jelen a piacon: itt nem a bank saját mobilbanki applikációját, hanem külön alkalmazást használnak.

  • A mobilfizetést a Gránit Pay esetében gyakorlatilag ugyanúgy kell elképzelni mintha egy érintéses kártyával fizetnénk. A fizetéshez felébresztjük a telefon képernyőjét, odatartjuk a terminálhoz és 5 000 forint feletti vásárlás esetén a terminálon kell PIN kóddal azonosítani magunkat.
  • Ezzel szemben az MKB Pay-nél a mobiltárcában a tranzakció előtt a telefonunkon kell azonosítani magunkat egy úgynevezett mPIN megadásával és ez után hajthatjuk végre a tranzakciót.

Ez tényleg biztonságos?

Egy év múlva feltehetően már sokan használják majd ezeket a biztonságos, tokenizált mobilfizetési megoldásokat. A tokenizáció gyakorlatilag az a művelet, amikor a fizika bankkártyánk adatai (kártyaszám, lejárat) helyett egy másik (virtuális) kártya adatai kerülnek a telefonunkba, ami a fizetéshez szükséges és elégséges.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

De a mobilfizetéskor csökkenthetjük a visszaélések esélyét több kiegészítő biztonsági beállítással is. Például PIN kóddal védhetjük a digitalizált kártyát, vagy akár a telefonunkra is tehetünk képernyőzárat, esetleg ujjlenyomatos azonosítást.

Fontos tudnunk, ha elveszik a mobilunk, akkor is a bankunkat kell majd felhívni és letiltatni a benne lévő virtuális kártyánkat. Ennek ellenére a másik kézzel fogható bankkártyánk még használható marad majd, hiszen a két kártya külön életet él. Ez azonban egyelőre mind csak lehetőség, az, hogy ebből mi valósul meg gyakorlatban az a bankokon múlik majd.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?