19 °C Budapest
Erre megy el a magyar háziasszonyok összekuporgatott pénze

Erre megy el a magyar háziasszonyok összekuporgatott pénze

2017. május 11. 11:03

Tavaly átlagosan 77 ezer forintot költöttünk egy hónapban. De vajon mire megy el ez a pénz? Az emberek életszínvonala jól leszűrhető a költési szokásaikból. Mutatjuk is a legújabb számokat, amiből kiderül, hogyan élt az átlag magyar 2016-ban.

2016-ban a magyar lakosság egy főre jutó átlagos havi kiadása 77 100 forint volt - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrisebb adatiból. Ez a szám némileg magasabbnak mondható a 2015-ös összegnél, amit feltehetően a keresetek növekedése is elősegített.

A kiadásaink legnagyobb részét, átlagosan 20 412 forintot élelmiszerekre és alkoholmentes italokra költöttük, de sok pénzünk megy el lakásfenntartásra és háztartási energiára is: átlagosan 17 ezer forint.

Az életszínvonalunk minőségét jól mutatja az, hogy a kiadásainknak mekkora szeletét harapják ki az alapvető szükségleteinket kielégítő termékcsoportok. A tavalyi évben pedig a lakosság a fogyasztási kiadásainak 59,2 százalékát fordította alapvető termékekre, ezeknek az összfogyasztása az előző évhez képest  0,6 százalékkal csökkent. Hiszen minél nagyobb a szabadon elkölthető jövedelmünk, annál nagyobb eséllyel kezdünk el költeni extra dolgokra, például szórakozásra.

Mi kerül a bevásárlókosárba?

A kiadásaink legnagyobb részét az élelmiszerek teszik ki, ezek közül pedig a legtöbbet húsokra (fejenként átlagosan havi 5 605 forintot), tojásra és tejtermékekre költjük (3 179 forint). A húsokra fordított összeg közel azonos az előző évivel, ellenben a húsfélék ára átlagosan 4,9 százalékkal csökkent, vagyis valamivel növekedett az elfogyasztott hús mennyiség.


A KSH adatiból jól látszik, hogy sokat költünk még kenyérfélékre (3 031 forintot), zöldségekre, burgonyára  (2 179 forintot). Ezzel szemben kevéset szánunk olajokra, zsiradékokra, de a legkevesebbet a halakra költjük, erre havonta átlagosan  215 forintot szántunk a tavalyi évben.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mennyi az annyi?

Ha a fenti adatokat mennyiségekben nézzük, akkor elmondható, hogy 2016-ban a háztartásokban fejenként:

  • 5,2 kg húst, szalámit, felvágottat,
  • 4,4 liter tejet,
  • 4,4 kg friss és fagyasztott zöldséget,
  • 3,8 kg gyümölcsöt,
  • 3,1 kg kenyeret,
  • és 12 darab tojást vásároltak havonta.

A kiadások második legnagyobb szelete a lakásfenntartás. Ezt közelebbről megvizsgálva kiderül, hogy a havi 17 ezer forintos átlagos kiadás 64,1 százaléka a háztartási energiára megy el, a másik nagy hányada pedig a vízellátásra, szennyvízelvezetésre, a szemétszállításra és a házak közös költségére. Ezek mellett említést érdemelnek még a közlekedési kiadásaink, amelynek legnagyobb hányadát tavaly az üzemanyag-vásárlás tette ki, havonta 5 834 forinttal.

 

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?