16 °C Budapest
Mérgező ételek a boltok polcain: a babákra a legveszélyesebbek

Mérgező ételek a boltok polcain: a babákra a legveszélyesebbek

2017. május 5. 14:01

A rizses babaételek 73 százalékában található arzén, ami hatalmas kockázatot jelent a csecsemők növekedésére, az immunrendszerére, és az intelligenciájuk fejlődésére.

Egy nemzetközi tanulmány szerint a rizses babaételek háromnegyede veszélyes arzént tartalmaz. A kutatók illegálisan magas összegeket találtak - ami az uniós határértékeket sértik - a szupermarketekben található termékek 73 százalékában. A túl sok arzén fogyasztása fejlődési problémákat, szívbetegségeket, cukorbetegséget és idegrendszeri problémákat okozhat, valamint növelheti bizonyos típusú rák kialakulásának kockázatát.

A tanulmány megkérdőjelezi az EU-szabályok hatékonyságát, amelyek csak tavaly jelentek meg. A szabályozást azért alkották, hogy csökkentsék az olyan termékekben lévő vegyi anyagokat, mint a rizs, a sütemények és az italok.

A kutatás eredményei azt mutatják, hogy a csecsemőknek szánt élelmiszerekben az uniós szabályozás ellenére illegálisan magas az arzén. A csecsemők különösen érzékenyek az arzén káros hatásaira: nem tud egészségesen fejlődni az immunrendszerük, nem növekednek egészséges mértékben, és az intelligenciájuk fejlődősét is negatívan befolyásolja"

- mondta Andy Meharg professzor. Az arzén természetesen előfordul a környezetben is, de a rizsben tízszer magasabb lehet, mint más élelmiszereknél, mivel sokkal jobban felszívja a vegyszereket, mint más növények.

Az élelmiszerszabvány-ügynökség a kiegyensúlyozott étrendet ajánlja mindenkinek, a szóvivőjük viszont felhívta a szülők figyelmét, hogy inkább kerüljék a rizs alapú bébiételeket és tápszereket. Meharg professzor korábban a rizs főzésének három különböző módszerét vizsgálta, és megállapította, hogy a fogyasztók akár 85 százalékkal csökkenthetik az étel toxinszintjét főzéssel.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?