5 °C Budapest
Aggasztó: nem hiszed el, mi van a magyar gyümölcsjoghurtokban

Aggasztó: nem hiszed el, mi van a magyar gyümölcsjoghurtokban

2017. március 31. 11:30

Rengeteg cukrot, színezéket, és aromát tartalmaz a gyümölcsjoghurtok többsége. Mindez azért nagy gond, mert a legtöbben egészséges ételként tekintenek rájuk. A legújabb tesztből kiderült, hogy melyik joghurtok a legegészségtelenebbek.

A gyümölcsjoghurtok a vásárlók többsége egészséges élelmiszerként tekint. A joghurt, egészséges, ahogy a gyümölcs is, a kettő kombinációja csak jó lehet. A szomorú tény viszont az, hogy ha nem nézed meg jól a csomagolást, lehet, hogy csak eper ízű terméket veszel, amiben egyáltalán nincs gyümölcs, cukor viszont annál több. Tehát könnyen előfordulhat, hogy amíg azt hiszed, tettél az egészségedért, valójában épp az ellenkezője igaz.

Ez azért is fontos kérdés, mert a magyarok közel háromnegyede túlsúlyos, mozgásszegény életet él, kevés gyümölcsöt és vitamint fogyaszt az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet tavalyi vizsgálata szerint.

Magyarországon a férfiak 65, míg a nők 60 százaléka túlsúlyos. A legkritikusabb állapotok a 65 felettieknél tapasztalhatóak, ebben a korosztályban a nők 78, a férfiak 55 százaléka hasi elhízott.

Az országos táplálkozási és tápláltsági vizsgálat eredményei szerint a 35-64 éveseknél a legutóbbi, 2009-es adatokhoz képest a hasi elhízás mindkét nem esetében kismértékben emelkedett. A 18-34 éveseknél rosszabb a helyzet, mert a nőknél 15-ről 25 százalékra, míg a férfiaknál kilencről 12 százalékra nőtt ennek gyakorisága.

Nemzetközi viszonylatban is rosszul állunk: az OECD 2013-as adatai szerint az elhízás előfordulási aránya Magyarországon a legrosszabbak között van, miközben a friss zöldségek és gyümölcsök fogyasztása 2009-hez képest csaknem ötödével csökkent. A lakosság 78 százaléka nem teszi meg az ajánlott, napi legalább tízezer lépést és négy százaléka soha nem sportolt. Pedig a rendszeres mozgásnak a terápiában is óriási jelentősége van, a szív- és érrendszeri betegségek, a magas vérnyomás, az elhízás és a cukorbetegség is megelőzhető volna általa, mégsem veszik komolyan.

Egy friss jelentés szerint egyre nő a diabéteszesek száma, 2003-ban a 19 évnél idősebbek 6,27 százaléka, 2015-ben már ugyanezen korcsoport 12,43 százaléka járt orvosnál cukorbetegség miatt. Tehát 12 év alatt duplájára nőtt a betegek aránya. Ennek anyagi vonzata is van, 2015-ben a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) csaknem 45 milliárd forintot költött a diabétesz kezelésére.

Borzalmas eredmények a teszten

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 41 gyümölcsös és gyümölcs ízű joghurtot vizsgált termékcímkén olvasható információk alapján. Kiemelt figyelmet fordítottak a gyerekeknek szóló termékekre. Vizsgálták a joghurtok cukortartalmát, gyümölcstartalmát, hogy tartalmaznak-e színezéket, aromát vagy potenciálisan allergizáló hatású karragént, guargumit vagy kármint.

Az első három helyezettben közös, hogy mindegyik több gyümölcsöt tartalmaz, mint cukrot, viszont az első kivételével mindegyik tartalmaz aromát és színezéket is. Első lett a Virágoskút bio málnás-szamócás joghurt, második a Desira földiepres joghurt, harmadik a Nöm Fasten epres joghurt.

A lista végén 9 termék végzett, mivel 10 pontot sem értek el: Eridanous Greek Style joghurt eperkészítménnyel, Zott Szívecske joghurt eper, Danone könnyű és finom, Danone Actimel Kids eper-banán ízű joghurtital, Danone Frozen Élő joghurtkultúrát tartalmazó eperízű fermentált ital, Maly Gazda Joghurt - epres gyümölcságyon, Riska epres krémjoghurt, Danone Nap mint Nap Élő joghurtkultúrát tartalmazó, eperízű fermentált élelmiszerkészítmény, Frankenland Fit eper- sovány savanyú tejkészítmény.

Közös bennük, hogy a legtöbbnek 5 százalék alatt volt a gyümölcstartalma, több cukor volt bennük, mint gyümölcs, tartalmaztak aromát, színezéket is, néhány kivétellel potenciálisan allergizáló összetevőt is.

Két termék a Danon Frozen és a Danon Nap mint nap joghurtital egyáltalán nem tartalmaz gyümölcsöt. Habár a nevükben is csak "eperízű" elnevezés szerepel, ami megfelel az Magyar Élelmiszerkönyvben szereplő előírásnak, de megtévesztő lehet a fogyasztó számára, hiszen a kiszerelése és a boltban való elhelyezése alapján nehezen különböztethető meg a gyümölcstartalmú joghurtoktól.

Összesen 4 esetben a csomagolás alapján úgy ítélhető meg, hogy a gyártók kifejezetten a gyerekeket célozzák meg az adott termékkel. Ebből 2 termék mindössze 9 ponttal a lista végére került Danone Actimel Kids eper-banán ízű joghurtital valamint a Danone Frozen Élő joghurtkultúrát tartalmazó eperízű fermentált ital. A másik kettő 11 ill. 12 ponttal szintén elég gyengén szerepelt: Danett Danonino Eper, Ekomilk Land Epres ízű.

Mindegyik gyerektermékre jellemző, hogy alacsony a gyümölcstartalmuk (a Danone Frozen egyáltalán nem tartalmaz gyümölcsöt), több bennük a cukor, mint a gyümölcs, van bennük aroma, és többnyire színezék is. Érdekesség, hogy a Danone két másik terméke gyümölcstartalom, ill. gyümölcs és cukor arányát nézve nem sokkal, de mégis jobban szerepelt, mint a gyártó kifejezetten gyerekeknek szóló terméke. A szintén gyerekeknek szánt Ekomilk Land Epres ízű terméknél nem derült ki a cukortartalom a csomagolásról. Mindenesetre gyümölcsből ez a termék is csak 5 százalékot tartalmaz.

A termékek közel felében volt valamilyen potenciálisan allergizáló hatású összetevő: két termékben karragén, háromban guargumi és 11 termékben kármint használtak színezékként. Az ár tekintetében nem találtak összefüggést: a gyerek és a "felnőtt" iletve jól szereplő és gyengébb termékek között is volt drágább és olcsóbb is.

NEKED AJÁNLJUK
Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 4. vasárnap
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
December 4.
Advent (2.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 4. 16:10