Féláron rendezheted be a lakásod az Ikeából: mutatjuk a trükköt

2017. március 30. 06:53

Több százezer forintra is rúghat egy lakásfelújítás, mivel óriási a szakemberhiány, a festésen, villany- vagy gázszerelési munkálatokon nem nagyon tudunk spórolni. Ha úgy döntünk, lecserélnénk a bútorainkat, sok pénzt takaríthatunk meg, ha új bútorok helyett használt termékeket vásárolunk. Utánajártunk, mennyit spórolhatunk a másodkézből beszerzett lakberendezési tárgyakkal.


A legtöbb időt otthon töltjük, fontos, hogy jól érezzük magunkat, ahol élünk. Egy lakással vagy házzal mindig van mit csinálni. Noha a magyar háztartások nagy része elégedett az otthonával, a CIB Bank megbízásából készült reprezentatív felméréséből kiderül, a megkérdezettek 85 százaléka tervez a jövőben valamilyen lakásfelújítási munkálatot.

A többség festéssel, tapétázással kezdene, de az élen végzett a háztartási gépek és bútorok cseréje is. Sokan mindezt hitelből fedezik. A Cofidis Hitel Monitor kutatásából kiderül, egyre többen vannak, akik jövőbeli céljaik megvalósítására vesznek fel hitelt. Tavaly például az emberek 22 százaléka vett fel személyi hitelt lakásfelújításra, korszerűsítésre, 17 százalék pedig háztartási gépek vásárlására - utóbbi szempont egy évvel korábban csak 9 százalékra volt jellemző.

A lakásfelújítás költségei milliós nagyságrendűek lehetnek, egy vtisztasági festést sem úszunk meg néhány százezer forint alatt. Az utóbbi időben a kereslet és az óriási kapacitáshiány miatt ugyanis jelentősen megugrottak az árak. Szinte minden építőipari szakma területén megjelent a szakmunkáshiány, országszerte vadászni kell a villanyszerelőkre, gázszerelőkre, asztalosokra és szobafestőkre is.

A felújítás során a bútorokon spórolhatunk a legtöbbet. Ha úgy határozunk, újabb bútorokat is szeretnénk, sokat spórolhatunk, ha nem ragaszkodunk a vadonatúj darabokhoz. Feldobhatjuk a lakást megkímélt állapotú, de használt lakberendezési tárgyakkal is. Megnéztük, mennyibe kerülne lecserélni a berendezést a lakás szívében, a nappaliban Ikea-termékekkel. Azért esett a választás a svéd bútoróriásra, mert hatalmas piaca van a használt bútoraiknak, ráadásul az új és a használt termékek ára is könnyen összevethető egymással.

Húsz különböző lakberendezési tárgyra kerestünk rá a különböző apróhirdetési oldalakon, melyek árát összevetettük az újonnan árult termékekével. Több féle kanapét, dohányzó asztalt, tévéállványt, szőnyeget, könyvespolcot, komódot néztünk meg, a legolcsóbb két termék, a Lack falipolc, illetve a Lack dohányzóasztal újonnan megvásárolva 4990 forintért szerezhető be. A legdrágább a tesztünkben az Ektorp háromszemélyes kanapé, amelynek ára az Ikea-üzletekben a huzattól függően változik. A fehér 109900, a szürke már tízezerrel többer kerül.

Összességében azt találtuk, hogy akár 250 ezer forintból be lehet rendezni a nappalit megkímélt állapotban lévő bútorokkal. Ha ezeket az Ikeában vásároljuk meg, közel kétszer ennyit kellene fizetnünk.

Tízezreket takaríthatunk meg

Ahhoz, hogy olcsón, de az áhított bútorokkal rendezzük be a nappalit, türelmesnek kell lenni. Rengeteg időt ölel ugyanis fel a különféle apróhiredtési oldalak átbogarászása. Viszont a befektetett energia megtérül: egy újonnan közel százezerért kínált kétszemélyes kanapét már feleannyiért megkaphatunk, megkímélt állapotban.

Sőt, az Ektorp lábtartót a piaci árhoz képest 58 százalékkal olcsóbban szerezhetjük be, ha használtan vásároljuk meg. Az Ektorp fotel ugyancsak fele annyiba kerül használtan, mint ha az Ikeában vesszük meg, de a Lack dohányzóasztalhoz is igen jutányos áron, kevesebb, mint a bolti ár feléért juthatunk hozzá. A használt termékeket árusító oldalakon is jelentősek ugyanakkor az eltérések. Vidéken ugyanazt a terméket jóval olcsóbban kínálják. A Lack tévéállványt Veresegyházán például 6500-ért hirdetik, Budapesten ennek ára 9000 körül van, az Ikeában újonnan 15 ezerért lehet beszerezni.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nincs ugyanakkor jelentős árkülönbség a Billy könyvespolc bolti, illetve apróhirdetésekben feltüntetett ára között. Míg az Ikeában 12990 forintért kaphatjuk meg a 202 centiméter magas, 80 centiméter széles könyvespolcot, addig a használtpiacon is tízezer forint körüli összegért hirdetik. A 190 centiméter hosszú, 26 centiméter mélységű Lack falipolc árai közt sincs jelentős eltérés. Az Ikeában 4990 forintért juthatunk hozzá, a neten böngészve találhatunk 4800-ért, 4000-ért, de vidéken már 3500-ért is.

A legtöbb használt terméket némi szépséghibával hirdetik. Találtunk olyan, az eredeti árhoz képest jóval olcsóbban kínált kanapét, amire huztatot kell vennünk, de ha azt nézzük, hogy az üzletben közel 65 ezret kérnek ére, még így is megéri: a háromszemélyes Beddinge kanapé huzat újonnan 14990,  a kanapét pedig már 25 ezerért megkaphatjuk használtan.

Így vásárolj használt bútort

A Jófogáson a bútor kategória a teljes hirdetésállomány öt százalékát teszi ki - tudtuk meg Oláh Alexandrától, a Jófogás marketingigazgatójától. Havi szinten egyébként az elmúlt négy hét átlagát tekintve 81621 bútorokkal kapcsolatos hirdetés került fel az oldalra, napi szinten ez 2878 hirdetést jelent. Arra a kérdésre, hogy milyen gyorsan cserélnek gazdát a lakberendezési tárgyak, pontos adattal nem tudott szolgálni. Az összes hirdetésre vonatkoztatva februárban 17 százalékos volt az eladások aránya az oldalon a 90 napos hirdetések esetében - de ebben benne vannak az ingatlan és autó hirdetések is.

Amire érdemes figyelni, ha a neten találtuk meg álmaink - használt - bútorát:

  • Vásárlás előtt alaposan vegyük szemügyre a terméket, az internetre feltöltött fotón nem feltétlenül látszanak az apróbb festékhibák, lepattogzások.
  • Merjünk alkudni a helyszínen, megtekintéskor.
  • Ha nincs kocsink, érdemes akár a kicsit drágább áron hirdetett árut választani, amennyiben az eladó tud segíteni a szállításban.
  • Ha az Ikea-katalógusból szemeltük ki az áhított bútordarabot, és utána keresgélünk az apróhirdetésekben, ne nagyon számítsunk rá, hogy az újabb modelleket megtaláljuk., bár érhetnek kellemes meglepetések. Mi is találtunk még bontatlan, vadonatúj könyvespolcot, igaz, nem sokkal olcsóbban, mintha az üzletben vásárolnánk meg.
  • Ugyanazon a néven (például Ektorp kanapé) több termék is fut, jól meg kell nézni a termékleírást, tényleg ugyanazt kínálják-e, amit mi szeretnénk megvásárolni.

Szobabútor 12 ezerért, fotel 6 ezerért

Szinte fillérekbből berendezhetünk egy nappalit, ha a bútorokat a Budapesten működő Szemléletformáló és Újrahasználati Központban (SZÚK) szerezzük be. A XV és XVIII. kerületben működő létesítmény olyan használati tárgyakat lehet leadni, amelyektől korábbi tulajdonosa valamiért megvált, de azok eredti funkciójukat maradéktalanul betöltik.

Az itt található tárgyakért tulajdonképpen a raktározási díjat kell csak megfizetnie a vevőnek. A legdrágább tétel is mindössze 12700 forintba kerül - ennyit kérnek egy ülőgarnitúráért vagy egy komplett szekrénysorért, fotelt már 5-6 ezerért találhatunk, könyvespolcot 3-4 ezerért. A bútorok változó gyorsasággal cserélnek tulajdonost, átlagosan naponta a két központból 4-6 nagyobb bútort visznek el - tudtuk meg a két központot működtető FKF Zrt.-től.

 

NEKED AJÁNLJUK
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 24. szerda
Kinga, Kincsõ
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem