Tilos volt a Tescóban, de most már megengedi a vásárlóinak

Tilos volt a Tescóban, de most már megengedi a vásárlóinak

2017. január 28. 10:00

Az üzletszabályzatban ugyan még nem írták át, de hamarosan eltörli a Tesco vezetősége. Ez azt jelenti, hogy lehet majd az eladótérben fotózni a bolt előzetes hozzájárulása nélkül is  - írja az Index.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az eladótérben tilos fotózni a bolt előzetes hozzájárulása nélkül - ez a szabály minden Magyarországon jelen lévő üzletláncnál. A tiltás még abból az időből maradt itt, mikor nem volt mindenkinek fotógép a telefonjában, és valószínű volt, hogy ha valaki fotóz a boltban, az újságíró. Az Index levélben kereste meg a Tesco vezetőségét a szabály miatt. Ennek hatására merült fel, hogy ez annyira idejétmúlt dolog, hogy még a Tesco dolgozói is sokszor küldenek haza fotót vásárlás közben, hiszen tisztában vannak azzal, milyen ártalmatlan dolog ez. Bár vásárlói panasz vagy kérés nem érkezett ilyen ügyben, hamarosan tehát eltűnik a szabályzatból a felesleges rész.

A Tesco vezetősége átgondolta és felülvizsgálta a dolgot, és hamarosan el is törlik az egészet.

A sajtóosztály válaszából kiderült, hogy a döntést a biztonsági szolgálat és úgy általában az üzlethálózat munkatársaival is közlik, hogy a vásárlók "magáncélra, a vásárlás megkönnyítése érdekében, más vásárlók és a munkatársaink személyiségi jogait tiszteletben tartva, készíthetnek fényképfelvételeket az eladótérben". Ez persze nyilván továbbra sem jelenti, hogy bárki fotóstúdiót rendezhet be egy üzletben, mert pont jó díszlet, "a nyilvánosság számára készített fénykép illetve filmfelvétel készítése továbbra is engedélyköteles".

Más üzleteket is megkerestek a kérdéssel

A kapott válaszok alapján az IKEA és az Auchan az a hely, ahol tisztában vannak azzal, hogy a népek rendszeresen fotózzák a termékeiket, és bár elméletileg náluk is tiltja a szabály (amely nemzetközi szinten jelen van), csak a kirívó esetekben avatkoznak közbe, ha valaki "saját használatra" fotóz meg ezt-azt, azért nem szólnak. Az IKEA azt emelte ki, hogy más vásárlók, pláne gyerekek, illetve a pénztárak ne kerüljenek a képekre, és ha bárkit zavar, hogy valaki fotóz, szóljon az IKEA munkatársaiknak, és ők találnak megoldást a helyzetre.

A Spartól középutas válasz jött. "Az eladótérben az áruk a megvásárlásukig a kereskedő tulajdonát képezik, aminek megfelelően áruvédelmi, adatvédelmi és biztonságpolitikai okai vannak, hogy az áruházakban tilos fotózni", de "megfontolás tárgyát képezheti", hogy megváltoztassák a szabályokat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Media Marktnál azt mondták, hogy a szabályzat tiltja a magáncélú fotózást, és ennek biztonsági és személyiségi okai is vannak. A CBA is ugyanerre hivatkozott, illetve szerintük a boltvédelmi szempontok is fontosak, pár fotóval elég jól fel lehet térképezni egy üzlet biztonsági berendezéseit, ezért emiatt nem tervezik, hogy feloldják a tiltást.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 26. kedd
Dömötör
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?