Olcsóbb lesz a sajtburger a Mekiben, ha elvitelre kérem?

Olcsóbb lesz a sajtburger a Mekiben, ha elvitelre kérem?

2017. január 23. 11:29

A baromfihúsnak és az éttermi szolgáltatásoknak is csökkent az áfája az év elején. A Pénzcentrum megkeresett néhány népszerű gyorsétterem-láncot, hogy mit éreznek majd a változásból a vendégek.

Idén január elsejétől a baromfihúsnak 5 százalékra csökkent az áfája, az éttermi szolgáltatásoknál pedig a helyben fogyasztott ételek után 18, az elvitelesek után pedig továbbra is 27 százalék adót fizetnek a vásárlók. Arra voltunk kíváncsiak, hogy a legnépszerűbb gyorsétterem-láncok áraiban lesz-e változás az áfacsökkentések miatt.

A baromfihús áfájának csökkentése tőkehúsra vonatkozik, és ha friss, nyers húst vásárol a fogyasztó. Ha sült csirkét vásárol az ember, arra értelemszerűen már nem az 5, hanem a 27 százalékos áfa vonatkozik. Ettől függetlenül viszont dönthetne úgy a kereskedő, hogy az áfacsökkenésből keletkező hasznot továbbadja a vásárlójának, és ezáltal olcsóbban adja a terméket.

A feldolgozott húsokra is a magasabb áfakulcs vonatkozik, amiket a gyorséttermek többsége használ. Így ez nem indokolja, hogy a baromfihús áfája miatt csökkentsenek a gyorséttermek a fogyasztói árakon. Arról viszont nincs információ, hogy a gyorséttermek beszállítói az áfacsökkentés következtében olcsóbban, vagy ugyanolyan áron adják nekik a húspogácsákat.

Az éttermi szolgáltatások áfájának csökkentése is nehezíti az éttermek életét, mivel a változás csak a helyben fogyasztást érinti, de ez az értékesítésnek csak az egyik része a McDonald’s és a Burger King esetében is. A Meki a legnépszerűbb termékeinek csökkenti az árát.

Az éttermi szolgáltatások áfájának csökkenését ikonikus termékeink árának csökkentésével tovább adjuk a vendégeinknek. Január 1-től a vállalati éttermekben 5 százalékot meghaladó mértékben, a franchise egységekben az üzemeltető által meghatározott mértékben csökken ezen termékeink ára"

- tudta meg a Pénzcentrum az étterem sajtósától.

A Burger King nem tesz különbséget az árazás között aszerint, hogy a vendég helyben fogyaszt, vagy inkább elviszi. Ez viszont nem jelenti, hogy a vásárlók nem éreznek majd semmit sem az áfacsökkentésből.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Olyan kereskedelmi akciókat valósítunk meg, amelyek még az eddiginél is kedvezőbb áron teszik elérhetővé termékeink egy részét vásárlóinknak. Ez akár 48 százalékos időszakos kedvezményt is jelent"

- tudtuk meg a sajtóosztálytól.

Jobb lesz a dolgozóknak?

A vendéglátás áfájának csökkentéséből tehát úgy profitálnak a vendégek, hogy az eddigieknél jóval nagyobb akciókat kapnak, főleg a legnépszerűbb termékeknél. Az adócsökkentéséből viszont nem csak a vendégek, de az étterem dolgozói is profitálhatnak. A Meki és a Burger is arról számolt be, hogy a munkavállalóik béreire és egyéb juttatásaira fordítják majd az így keletkező magasabb hasznot.

Megkerestük még a KFC-t is, mivel a marketing tevékenységük központi eleme, hogy hazai friss csirkéből dolgoznak, tehát nem feldolgozott húst vásárolnak. A cikkünk megjelenéséig viszont nem érkezett válasz az étteremtől.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 13. vasárnap
Antal, Anett
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 13. 16:08