27 °C Budapest
Olcsóbb lesz a sajtburger a Mekiben, ha elvitelre kérem?

Olcsóbb lesz a sajtburger a Mekiben, ha elvitelre kérem?

2017. január 23. 11:29

A baromfihúsnak és az éttermi szolgáltatásoknak is csökkent az áfája az év elején. A Pénzcentrum megkeresett néhány népszerű gyorsétterem-láncot, hogy mit éreznek majd a változásból a vendégek.

Idén január elsejétől a baromfihúsnak 5 százalékra csökkent az áfája, az éttermi szolgáltatásoknál pedig a helyben fogyasztott ételek után 18, az elvitelesek után pedig továbbra is 27 százalék adót fizetnek a vásárlók. Arra voltunk kíváncsiak, hogy a legnépszerűbb gyorsétterem-láncok áraiban lesz-e változás az áfacsökkentések miatt.

A baromfihús áfájának csökkentése tőkehúsra vonatkozik, és ha friss, nyers húst vásárol a fogyasztó. Ha sült csirkét vásárol az ember, arra értelemszerűen már nem az 5, hanem a 27 százalékos áfa vonatkozik. Ettől függetlenül viszont dönthetne úgy a kereskedő, hogy az áfacsökkenésből keletkező hasznot továbbadja a vásárlójának, és ezáltal olcsóbban adja a terméket.

A feldolgozott húsokra is a magasabb áfakulcs vonatkozik, amiket a gyorséttermek többsége használ. Így ez nem indokolja, hogy a baromfihús áfája miatt csökkentsenek a gyorséttermek a fogyasztói árakon. Arról viszont nincs információ, hogy a gyorséttermek beszállítói az áfacsökkentés következtében olcsóbban, vagy ugyanolyan áron adják nekik a húspogácsákat.

Az éttermi szolgáltatások áfájának csökkentése is nehezíti az éttermek életét, mivel a változás csak a helyben fogyasztást érinti, de ez az értékesítésnek csak az egyik része a McDonald’s és a Burger King esetében is. A Meki a legnépszerűbb termékeinek csökkenti az árát.

Az éttermi szolgáltatások áfájának csökkenését ikonikus termékeink árának csökkentésével tovább adjuk a vendégeinknek. Január 1-től a vállalati éttermekben 5 százalékot meghaladó mértékben, a franchise egységekben az üzemeltető által meghatározott mértékben csökken ezen termékeink ára"

- tudta meg a Pénzcentrum az étterem sajtósától.

A Burger King nem tesz különbséget az árazás között aszerint, hogy a vendég helyben fogyaszt, vagy inkább elviszi. Ez viszont nem jelenti, hogy a vásárlók nem éreznek majd semmit sem az áfacsökkentésből.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Olyan kereskedelmi akciókat valósítunk meg, amelyek még az eddiginél is kedvezőbb áron teszik elérhetővé termékeink egy részét vásárlóinknak. Ez akár 48 százalékos időszakos kedvezményt is jelent"

- tudtuk meg a sajtóosztálytól.

Jobb lesz a dolgozóknak?

A vendéglátás áfájának csökkentéséből tehát úgy profitálnak a vendégek, hogy az eddigieknél jóval nagyobb akciókat kapnak, főleg a legnépszerűbb termékeknél. Az adócsökkentéséből viszont nem csak a vendégek, de az étterem dolgozói is profitálhatnak. A Meki és a Burger is arról számolt be, hogy a munkavállalóik béreire és egyéb juttatásaira fordítják majd az így keletkező magasabb hasznot.

Megkerestük még a KFC-t is, mivel a marketing tevékenységük központi eleme, hogy hazai friss csirkéből dolgoznak, tehát nem feldolgozott húst vásárolnak. A cikkünk megjelenéséig viszont nem érkezett válasz az étteremtől.

NEKED AJÁNLJUK
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 25. szombat
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?