16 °C Budapest

Undorító, mi megy a henteseknél: sorra zárják be a húsboltokat

2016. december 30. 11:03

Összességében közel ezer tonna romlott, veszélyes, vagy ellenőrizetlen élelmiszert semmisítettek meg a hatóságok idén. Összegyűjtöttünk néhány kimagaslóan gusztustalan esetet.

Az idei év is hemzsegett az élelmiszer-botrányoktól, szinte hetente jöttek a hírek, épp milyen fogásai voltak a NÉBIH-nek. Húsüzemekben, pékségekben és éttermekben gyomorforgató állapotokat találtak, több tonna élelmiszert is megsemmisítettek lejárt szavatosság, ellenőrizhetetlen eredet, vagy épp romlott, szennyezett összetevők miatt. 

Legutóbb egy édesipari termékeket szállító román kamion ellenőrzése közben több, mint 3 tonna karácsonyi csokoládét vontak ki a forgalomból lejárt szavatossági idő miatt. Mindezt közvetlenül az ünnepek előtt, de a boltok polcaira nem került ebből az édességből.

KATTINTS! A NÉBIH nagy fogása: 3 tonna lejárt karácsonyi csokoládét foglaltak le

Az év során több olyan terméket is kivontak a forgalomból, amelyeknek összetevői betegségeket idézhetnek elő, például rákkeltő anyagokat tartalmaztak. Kölesgolyókat, de még gyerekeknek gyártott állatos kekszet is lesöpörtek az üzletek polcairól.

Több étterem konyháját is ellenőrizte a hatóság az év során, legtöbbször a távol-keleti éttermek jártak rosszul. Az egyik ilyen gyorsétterem a Westend Bevásárlóközpontban volt. A konyha teljes területén vastagon lerakódott szennyeződés, kosz, és rendetlenség uralkodott. A vendéglátó termék forgalmazásához szükséges külön engedélyt nem tudták bemutatni, a HACCP kézikönyv pedig nem a létesítményre volt adaptálva és a benne szereplő dokumentumokat sem vezették.

A konyhában piszkos zacskóban szárított pirospaprikát, az egyik hűtőszekrény zöldséges dobozában csomagolatlanul káposztasalátát tároltak. A kézmosók mocskosak voltak és hiányoztak a higiénikus kézmosáshoz szükséges eszközök.

Egérürülék a reform tésztánál

Ősszel egy Pest megyei tésztaüzemet is bezáratott a NÉBIH: zsúfoltság és rendetlenség uralkodott, a raktárban rágcsálóürüléket is találtak az ellenőrök. Az előállító helyiségben iratokat, irodai eszközöket, míg a bontott alapanyagok mellett festékeket, oldószereket és szerszámokat tároltak.

Forrás: NÉBIH

Az üzemben gluténmentes tésztákat, például lenmagos-, gesztenyelisztes makarónit, szezámlisztes spagettit és tarhonyát készítettek. A dolgozók több terméknél sem tudták bemutatni a gyártási naplót, míg más esetekben nem tüntettek fel minden alapanyag nyomon követéséhez, beazonosításához szükséges adatot a dokumentumban.

A szakemberek a helyszínen lejárt minőségmegőrzési idejű, jelöletlen, illetve nem nyomon követhető alapanyagokat is találtak. A hatóság több mint 1500 kg alapanyag, illetve késztermék forgalomból történő kivonását rendelte el. A súlyos higiéniai gondok miatt pedig azonnali hatállyal felfüggesztették az üzem működését.

Penész mindenhol

Az ősz folyamán súlyos higiéniai problémákat találtak a NÉBIH ellenőrei egy budapesti pékségben: az üzemben nagyfokú rendetlenség, takarítatlanság uralkodott, továbbá a higiénikus kézmosás lehetőségei sem voltak biztosítottak. Több berendezés erősen szennyezett, pókhálós volt.

A helyiségekben többfelé penészedés nyomai látszottak. A szakemberek az ellenőrzés során rovarokkal szennyezett alapanyagokat és félkész termékeket is találtak.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az akció során 34 tétel, összesen több mint 500 kg élelmiszer forgalomból történő kivonását rendelték el jelöletlenség, a címkén szereplőtől eltérő tárolás, szennyezettség, penészesedés, illetve lejárt minőségmegőrzési idő miatt, továbbá a már kiszállított termékek visszahívását is előírta a hatóság.

Wc mellett sütötték a kiflit

Májusban szintén egy ritka gusztustalan pékségre bukkantak az ellenőrök. 

A külföldi tulajdonú, budapesti pékségben az illemhely és az előkészítő részleg egy légtérben helyezkedett el.

Az előírt dokumentációkat egyáltalán nem vezették. A hulladéktároló edényeket az előkészítő helyiségen vitték keresztül, a hűtő kondenzvize pedig folyamatosan beszennyezte az alapanyagnak számító szalonna szeleteket. Az üzemben több mint 150 kiló jelöletlen, nem nyomon követhető, valamint lejárt és kondenzvízzel szennyezett alapanyagot és ezekből készült készterméket találtak az ellenőrök.

Gusztustalan és illegális

Novemberi közleményében arról számolt be a NÉBIH, hogy két megyében, négy helyszínen tartottak egy időben ellenőrzést. Az ellenőrök az akció során az egyik Tolna megyei húsboltban mintegy 1150 kg terméket vontak ki a forgalomból.

Az akció során az egyik Tolna megyei húsboltban többek között engedély nélkül előállított, nem megfelelő higiénia körülmények között tárolt, tiltott módon lefagyasztott, valamint jelöletlen termékeket is találtak a szakemberek. A boltból főzőkonyhákra és büfékbe is szállítottak húst és húskészítményeket. Az áru egy részét az üzlethez tartozó garázsban tárolták, ahol húsdarabolást és élelmiszer-előállítást is végeztek, noha a vállalkozó ehhez engedéllyel nem rendelkezett. Az egység működését azonnali hatállyal felfüggesztették.

Veszélyes húsokkal a főváros piacon vásárló közönsége is találkozhatott. Nyáron az egyik budapesti vásárcsarnok húsboltjában az ellenőrök mintegy fél tonna jelöletlen, tiltott módon húst foglaltak le. A forgalomból kivont húsok között ismeretlen eredetű, ezért nem nyomon követhető vaddisznócomb, szarvashús, kacsa- és libamáj, kacsamell, borjúcomb, báránygerinc és egyéb, magas árfekvésű áruk voltak, amiket elsősorban éttermeknek akartak értékesíteni.

A lefoglalt termékek közül különösen veszélyesnek számít az ismeretlen eredetű, Trichinellára nem vizsgált vaddisznóhús.

De ennél nagyobb fogása is volt a nyáron a NÉBIH-nek, például amikor egy dunavarsányi húsboltban ellenőriztek. A húsboltban nem túl gyakran takarítottak, és az eszközöket sem tudták fertőtleníteni mert az - egyébként beszáradt, rozsdás - fertőtlenítő berendezés nem volt bekötve. A rovarhálók hiányoztak, a hűtők penészesek voltak. A daraboló- és húskészítmény-előállító helyiségben nem volt hűtés, az erre szolgáló egység fel sem volt töltve hűtőgázzal. A teremben 23 fokot mértek a NÉBIH ellenőrei, az ott tárolt sertés kabátszalonna hőmérséklete is ugyanennyi volt. A hűtőkben az alapanyagokat, a félkész- és késztermékeket elkülönítés nélkül tárolták.

A razzia következtében 10,5 tonna élelmiszert vontak ki a forgalomból és semmisítettek meg.

A termelési napló alapján a számlákon szereplő és a felhasznált alapanyagok nem voltak összeegyeztethetőek, ami lehetetlenné tett a termékek nyomon követését. A különböző fűszerek és belsőségek felhasználását egyáltalán nem dokumentálták.

Sokkal hosszabb a sor

Az imént felsorakoztatott példák csak néhány kiemelkedő esetek, amivel idén a hatóságok találkoztak. Az élelmiszer-biztonsági előírásokra sok gyártó sajnos nem fordít kellő figyelmet, és ez veszélyt jelent a vásárlókra.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm