11 °C Budapest
Undorító, mi megy a henteseknél: sorra zárják be a húsboltokat

Undorító, mi megy a henteseknél: sorra zárják be a húsboltokat

2016. december 30. 11:03

Összességében közel ezer tonna romlott, veszélyes, vagy ellenőrizetlen élelmiszert semmisítettek meg a hatóságok idén. Összegyűjtöttünk néhány kimagaslóan gusztustalan esetet.

Az idei év is hemzsegett az élelmiszer-botrányoktól, szinte hetente jöttek a hírek, épp milyen fogásai voltak a NÉBIH-nek. Húsüzemekben, pékségekben és éttermekben gyomorforgató állapotokat találtak, több tonna élelmiszert is megsemmisítettek lejárt szavatosság, ellenőrizhetetlen eredet, vagy épp romlott, szennyezett összetevők miatt. 

Legutóbb egy édesipari termékeket szállító román kamion ellenőrzése közben több, mint 3 tonna karácsonyi csokoládét vontak ki a forgalomból lejárt szavatossági idő miatt. Mindezt közvetlenül az ünnepek előtt, de a boltok polcaira nem került ebből az édességből.

KATTINTS! A NÉBIH nagy fogása: 3 tonna lejárt karácsonyi csokoládét foglaltak le

Az év során több olyan terméket is kivontak a forgalomból, amelyeknek összetevői betegségeket idézhetnek elő, például rákkeltő anyagokat tartalmaztak. Kölesgolyókat, de még gyerekeknek gyártott állatos kekszet is lesöpörtek az üzletek polcairól.

Több étterem konyháját is ellenőrizte a hatóság az év során, legtöbbször a távol-keleti éttermek jártak rosszul. Az egyik ilyen gyorsétterem a Westend Bevásárlóközpontban volt. A konyha teljes területén vastagon lerakódott szennyeződés, kosz, és rendetlenség uralkodott. A vendéglátó termék forgalmazásához szükséges külön engedélyt nem tudták bemutatni, a HACCP kézikönyv pedig nem a létesítményre volt adaptálva és a benne szereplő dokumentumokat sem vezették.

A konyhában piszkos zacskóban szárított pirospaprikát, az egyik hűtőszekrény zöldséges dobozában csomagolatlanul káposztasalátát tároltak. A kézmosók mocskosak voltak és hiányoztak a higiénikus kézmosáshoz szükséges eszközök.

Egérürülék a reform tésztánál

Ősszel egy Pest megyei tésztaüzemet is bezáratott a NÉBIH: zsúfoltság és rendetlenség uralkodott, a raktárban rágcsálóürüléket is találtak az ellenőrök. Az előállító helyiségben iratokat, irodai eszközöket, míg a bontott alapanyagok mellett festékeket, oldószereket és szerszámokat tároltak.

Forrás: NÉBIH

Az üzemben gluténmentes tésztákat, például lenmagos-, gesztenyelisztes makarónit, szezámlisztes spagettit és tarhonyát készítettek. A dolgozók több terméknél sem tudták bemutatni a gyártási naplót, míg más esetekben nem tüntettek fel minden alapanyag nyomon követéséhez, beazonosításához szükséges adatot a dokumentumban.

A szakemberek a helyszínen lejárt minőségmegőrzési idejű, jelöletlen, illetve nem nyomon követhető alapanyagokat is találtak. A hatóság több mint 1500 kg alapanyag, illetve késztermék forgalomból történő kivonását rendelte el. A súlyos higiéniai gondok miatt pedig azonnali hatállyal felfüggesztették az üzem működését.

Penész mindenhol

Az ősz folyamán súlyos higiéniai problémákat találtak a NÉBIH ellenőrei egy budapesti pékségben: az üzemben nagyfokú rendetlenség, takarítatlanság uralkodott, továbbá a higiénikus kézmosás lehetőségei sem voltak biztosítottak. Több berendezés erősen szennyezett, pókhálós volt.

A helyiségekben többfelé penészedés nyomai látszottak. A szakemberek az ellenőrzés során rovarokkal szennyezett alapanyagokat és félkész termékeket is találtak.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Az akció során 34 tétel, összesen több mint 500 kg élelmiszer forgalomból történő kivonását rendelték el jelöletlenség, a címkén szereplőtől eltérő tárolás, szennyezettség, penészesedés, illetve lejárt minőségmegőrzési idő miatt, továbbá a már kiszállított termékek visszahívását is előírta a hatóság.

Wc mellett sütötték a kiflit

Májusban szintén egy ritka gusztustalan pékségre bukkantak az ellenőrök. 

A külföldi tulajdonú, budapesti pékségben az illemhely és az előkészítő részleg egy légtérben helyezkedett el.

Az előírt dokumentációkat egyáltalán nem vezették. A hulladéktároló edényeket az előkészítő helyiségen vitték keresztül, a hűtő kondenzvize pedig folyamatosan beszennyezte az alapanyagnak számító szalonna szeleteket. Az üzemben több mint 150 kiló jelöletlen, nem nyomon követhető, valamint lejárt és kondenzvízzel szennyezett alapanyagot és ezekből készült készterméket találtak az ellenőrök.

Gusztustalan és illegális

Novemberi közleményében arról számolt be a NÉBIH, hogy két megyében, négy helyszínen tartottak egy időben ellenőrzést. Az ellenőrök az akció során az egyik Tolna megyei húsboltban mintegy 1150 kg terméket vontak ki a forgalomból.

Az akció során az egyik Tolna megyei húsboltban többek között engedély nélkül előállított, nem megfelelő higiénia körülmények között tárolt, tiltott módon lefagyasztott, valamint jelöletlen termékeket is találtak a szakemberek. A boltból főzőkonyhákra és büfékbe is szállítottak húst és húskészítményeket. Az áru egy részét az üzlethez tartozó garázsban tárolták, ahol húsdarabolást és élelmiszer-előállítást is végeztek, noha a vállalkozó ehhez engedéllyel nem rendelkezett. Az egység működését azonnali hatállyal felfüggesztették.

Veszélyes húsokkal a főváros piacon vásárló közönsége is találkozhatott. Nyáron az egyik budapesti vásárcsarnok húsboltjában az ellenőrök mintegy fél tonna jelöletlen, tiltott módon húst foglaltak le. A forgalomból kivont húsok között ismeretlen eredetű, ezért nem nyomon követhető vaddisznócomb, szarvashús, kacsa- és libamáj, kacsamell, borjúcomb, báránygerinc és egyéb, magas árfekvésű áruk voltak, amiket elsősorban éttermeknek akartak értékesíteni.

A lefoglalt termékek közül különösen veszélyesnek számít az ismeretlen eredetű, Trichinellára nem vizsgált vaddisznóhús.

De ennél nagyobb fogása is volt a nyáron a NÉBIH-nek, például amikor egy dunavarsányi húsboltban ellenőriztek. A húsboltban nem túl gyakran takarítottak, és az eszközöket sem tudták fertőtleníteni mert az - egyébként beszáradt, rozsdás - fertőtlenítő berendezés nem volt bekötve. A rovarhálók hiányoztak, a hűtők penészesek voltak. A daraboló- és húskészítmény-előállító helyiségben nem volt hűtés, az erre szolgáló egység fel sem volt töltve hűtőgázzal. A teremben 23 fokot mértek a NÉBIH ellenőrei, az ott tárolt sertés kabátszalonna hőmérséklete is ugyanennyi volt. A hűtőkben az alapanyagokat, a félkész- és késztermékeket elkülönítés nélkül tárolták.

A razzia következtében 10,5 tonna élelmiszert vontak ki a forgalomból és semmisítettek meg.

A termelési napló alapján a számlákon szereplő és a felhasznált alapanyagok nem voltak összeegyeztethetőek, ami lehetetlenné tett a termékek nyomon követését. A különböző fűszerek és belsőségek felhasználását egyáltalán nem dokumentálták.

Sokkal hosszabb a sor

Az imént felsorakoztatott példák csak néhány kiemelkedő esetek, amivel idén a hatóságok találkoztak. Az élelmiszer-biztonsági előírásokra sok gyártó sajnos nem fordít kellő figyelmet, és ez veszélyt jelent a vásárlókra.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?