21 °C Budapest
Csúnya dolgok derültek ki a bolti zacskós salátákról

Csúnya dolgok derültek ki a bolti zacskós salátákról

2016. november 18. 14:02

A törött salátalevelek segítenek a baktériumok és vírusok szaporodásában, és 2400-szeresére (!) növeli az ételmérgezés esélyét - egy nemzetközi kutatás szerint. És az sem javít a helyzeten, ha fogyasztás előtt megmossuk a leveleket. Mutatjuk, milyen veszélyek lapulnak a zacskóban.

Az egészséges étkezés egyre nagyobb tömegeknél fontos szempont, amikor a szupermarket polcairól válogatják össze a másnapi ebéd hozzávalóit. A tasakos saláták is nagyon népszerűek, és már szinte minden nagyobb üzletben elérhetők.

A közelmúltban viszont készült egy kutatás, ami arra figyelmezteti a háztartásokat, hogy amennyire csak lehetséges, kerüljék az előcsomagolt zacskós salátakeverékeket, vagy nagyon alaposan mossák meg, és ne hagyják, hogy felmelegedjen.

Dr. Primrose Freestone, a Leicesteri egyetem professzora, és egyben a kutatás vezetője azt mondta, a termelőknek nagyon fontos, hogy betartsák az élelmiszer-biztonsági előírásokat, de 

ha csak néhány szalmonella sejt is van a zacskóban a vásárlás időpontjában, mire az asztalra tesszük, sok ezerre szaporodhat. 

Ha valaki szalmonellás lesz, általában egy hétig tart a betegség, magas lázzal, hányással és hasmenéssel jár. Azért veszélyes, mert könnyen kiszáradhat az ember, és kórházba kerülhet, szélsőséges esetben akár bele is halhat. Főként az idősek, a gyerekek és a legyengült immunrendszerű betegek vannak a legnagyobb veszélyben.

A fertőzés elkerülés érdekében célszerű vágatlan friss termékeket vásárolni inkább, de azokat is meg kell mosni fogyasztás előtt, még akkor is, ha már mosott. Emellett az is fontos, hogy hűtőben legyenek a saláták, mert a hideg gátolja a kórokozók elszaporodását"

- mondta dr. Kimon Karatzas, a Reading egyetem élelmiszer-mikrobiológiai adjunktusa.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Itthon is megvizsgálták a salátákat

Idén nyáron a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) is megvizsgálta az előrecsomagolt salátakeverékeket, és azok egyik fő összetevőjét, a jégsalátát is. A 23 zacskós saláta vizsgálata során olyan mikroorganizmusokat is kerestek, mint a szalmonella, vagy a hepatitis A vírus, valamint növényvédőszer-maradékok, nitrát és nitrit. 

A vizsgálatokon valamennyi termék megfelelt az előírásoknak.

Két esetben azonban a friss jégsalátánál nem engedélyezett növényvédőszer-hatóanyagot mutattak ki, emiatt az érintett termelő ellen hatósági eljárás is indult. Jelölési hibát viszont a 23 vizsgált termékből 19-nél találtak, 10-nél pedig bírságot is kiszabtak, amelynek összege körülbelül félmillió forint volt.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 19. vasárnap
Vilhelmina
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2021. szeptember 19. 07:29