Csúnya dolgok derültek ki a bolti zacskós salátákról

Csúnya dolgok derültek ki a bolti zacskós salátákról

2016. november 18. 14:02

A törött salátalevelek segítenek a baktériumok és vírusok szaporodásában, és 2400-szeresére (!) növeli az ételmérgezés esélyét - egy nemzetközi kutatás szerint. És az sem javít a helyzeten, ha fogyasztás előtt megmossuk a leveleket. Mutatjuk, milyen veszélyek lapulnak a zacskóban.

Az egészséges étkezés egyre nagyobb tömegeknél fontos szempont, amikor a szupermarket polcairól válogatják össze a másnapi ebéd hozzávalóit. A tasakos saláták is nagyon népszerűek, és már szinte minden nagyobb üzletben elérhetők.

A közelmúltban viszont készült egy kutatás, ami arra figyelmezteti a háztartásokat, hogy amennyire csak lehetséges, kerüljék az előcsomagolt zacskós salátakeverékeket, vagy nagyon alaposan mossák meg, és ne hagyják, hogy felmelegedjen.

Dr. Primrose Freestone, a Leicesteri egyetem professzora, és egyben a kutatás vezetője azt mondta, a termelőknek nagyon fontos, hogy betartsák az élelmiszer-biztonsági előírásokat, de 

ha csak néhány szalmonella sejt is van a zacskóban a vásárlás időpontjában, mire az asztalra tesszük, sok ezerre szaporodhat. 

Ha valaki szalmonellás lesz, általában egy hétig tart a betegség, magas lázzal, hányással és hasmenéssel jár. Azért veszélyes, mert könnyen kiszáradhat az ember, és kórházba kerülhet, szélsőséges esetben akár bele is halhat. Főként az idősek, a gyerekek és a legyengült immunrendszerű betegek vannak a legnagyobb veszélyben.

A fertőzés elkerülés érdekében célszerű vágatlan friss termékeket vásárolni inkább, de azokat is meg kell mosni fogyasztás előtt, még akkor is, ha már mosott. Emellett az is fontos, hogy hűtőben legyenek a saláták, mert a hideg gátolja a kórokozók elszaporodását"

- mondta dr. Kimon Karatzas, a Reading egyetem élelmiszer-mikrobiológiai adjunktusa.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Itthon is megvizsgálták a salátákat

Idén nyáron a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) is megvizsgálta az előrecsomagolt salátakeverékeket, és azok egyik fő összetevőjét, a jégsalátát is. A 23 zacskós saláta vizsgálata során olyan mikroorganizmusokat is kerestek, mint a szalmonella, vagy a hepatitis A vírus, valamint növényvédőszer-maradékok, nitrát és nitrit. 

A vizsgálatokon valamennyi termék megfelelt az előírásoknak.

Két esetben azonban a friss jégsalátánál nem engedélyezett növényvédőszer-hatóanyagot mutattak ki, emiatt az érintett termelő ellen hatósági eljárás is indult. Jelölési hibát viszont a 23 vizsgált termékből 19-nél találtak, 10-nél pedig bírságot is kiszabtak, amelynek összege körülbelül félmillió forint volt.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 28. 19:25