3 °C Budapest
Ez komoly? Ha van ilyen 500-as nálad nyertél 50 ezret!

Ez komoly? "Ha van ilyen 500-as nálad nyertél 50 ezret!"

Pénzcentrum
2016. október 14. 11:03

Rohamosan terjed a közösségi oldalon egy nyereményjáték, ami szerint a magyar állam különleges jelölésű bankjegyeket dobot piacra, akinél pedig ilyen pénz lapul már nyert is egy nagyobb pénzösszeget. A játékról a Magyar Nemzeti Bankot is megkérdeztük: mutatjuk, mi igaz a hírből és mi nem.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Ha van ilyen 500-as nálad nyertél 50 000 forintot

Olvasható a nyereményjáték szövege, ami mostanában rohamosan terjed a Facebookon. Persze azt, hogy milyen pénzzel nyerhetünk, csak akkor tudjuk meg, ha rákattintunk a cikkre. Ezt mi megtettük, mutatjuk is, milyen pénzzel lehet elméletileg nyerni.


Mielőtt azonban elkezdenél kutakodni a pénztárcádban, jobb, ha tudod: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) nem bocsátott ki semmilyen emlékpénzt a riói olimpia sikerei miatt.

A "nyerő 500 forintosokra" vonatkozó hír minden tekintetben megalapozatlan információkat tartalmaz. Az erről szóló, hamis információt közlő poszt vélhetően " like-vadászatnak" tekinthető, ami ezúttal - sajnálatos módon - az 500 forintos bankjegyhez kapcsolódó tartalmat érint

- válaszolta megkeresésünkre az MNB sajtóosztálya.

Több emlékpénzünk is van

Persze az MNB az ország életében jelenetős történelmi, nemzeti évforduló, kulturális-, tudományos-, sportesemény alkalmából rendszeresen bocsát ki emlékérméket, vagy esetleg valamelyik forgalomba lévő érme emlékváltozatát, ritkábban forgalmi célú emlékbankjegyeket.

Abban az esetben azonban, ha az MNB egy forgalomban levő bankjegy képi megjelenésében, és/vagy a bankjegyeken található biztonsági elemeken valamilyen módosítást hajt végre, akkor az új grafikai elemeket tartalmazó bankjegyeket minden esetben törvényes fizetőeszközként, a Magyar Közlönyben közzé tett rendelettel bocsátja ki.

A jegybank érme- és bankjegy kibocsátásaihoz soha nem kapcsolódik alkalmi "nyereményjáték".

A készpénzforgalomba kerülő új bankjegyekről - ahogyan az a forintbankjegyek 2014-ben elkezdett cseréjénél is történik - a jegybank mindig részletes és előzetes tájékoztatást ad.

ELINDULT A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

Milyen emlékbankjegyeink vannak?

Az MNB az elmúlt években két forgalmi célú és egy emlékbankjegyet bocsátott ki:

  • Az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulója alkalmából 2006-ban, az 500 forintos forgalmi célú emlék változata került kibocsátásra több millió példányban, új tematikájú hátoldallal.
  • A magyar millennium alkalmából 2000-ben, az 1000 forintos forgalmi célú emlék változata került kibocsátásra több millió példányban, az előoldalon a vízszintes sorszám helyén MILLENNIUM felirattal.
  • A magyar millennium alkalmából 2000-ben 2000 forintos címletű emlékbankjegy is került kibocsátásra néhány százezer példányban.

Érmére cserélhetik a papír 500-ast?

Több a lakosságot és a készpénzforgalmat is befolyásoló pletyka terjed, amelyek közül az egyik szerint: érmére cserélhetik az 500 forintos bankjegyet?  Az MNB válaszért kattintsIDE!

Ha pedig arra vagy kíváncsi, pontosan mikor is cserélik le az 500-asokat a folyamatban lévő magyar bankjegycsere program keretében, akkor IDE kattints!

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 6. hétfő
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?