15 °C Budapest
Így kerüld el, hogy legközelebb összetapossanak iskolakezdéskor

Így kerüld el, hogy legközelebb összetapossanak iskolakezdéskor

2016. augusztus 30. 18:00

A gyerekek iskolakezdésre való felkészítése nem könnyű feladat. Meríts erőt a tudatból, hogy a járulékos nehézségekkel a világ összes szülőjének szembe kell néznie! A taneszközök online beszerzése egyébként bárki számára megkönnyítheti ezt az időszakot.

Az e-kereskedelem folyamatos bővülésével (az aktív magyar internetfelhasználók 75 százaléka vásárol online) párhuzamosan a PayPal online pénzügyi szolgáltató Magyarországon is évről-évre tapasztalja azoknak a vásárlóknak a megjelenését, akik szeptember közeledtével az utolsó pillanatban akarják beszerezni az iskolai tanévkezdéshez szükséges könyveket és tanszereket. A világ 200 piacán jelenlévő vállalat annak nézett utána, hogy az induló iskolaévre való felkészülés hogyan mutatkozik meg az egyes országok vásárlási szokásaiban.

Mindenhol egyszerre tör ki a láz?

Érdemes talán azzal kezdeni, hogy a tanév a világ sok országában nem is szeptember 1-jével, sőt sok esetben nem is ősszel kezdődik. Bár a legtöbb európai és amerikai iskola valamikor kora szeptemberben nyitja meg kapuit, Görögországban vagy Mexikóban például pontos időponthoz köthető a tanévkezdés (augusztus 22., és szeptember 12.).

A világ számos pontján viszont ettől teljesen eltérő időpontban kezdődik a tanév:

  • Indiában június 1-jén,
  • Argentínában február végén,
  • Ausztráliában pedig januárban ülnek a padok mögé a diákok.

Érdekesség, hogy Kolumbiában két iskolai naptár is létezik, és az iskolák dönthetnek róla, hogy melyiket követik.

Amikor már nem lehet idegekkel bírni

A tanévkezdés időpontjától függetlenül, az azt megelőző időszakban a világ összes szülőjének ugyanazzal a problémával kell szembenéznie, nevezetesen a többi - a tanévkezdéshez szükséges eszközökért küzdő - szülő vásárlási rohamával. Az őrület általában 2-3 héttel az iskolakezdés előtt kezdődik, de sok helyen már akár 2 hónappal korábban is megkezdődnek az áruházi promóciók.

A vásárlási kedv aztán a legtöbb esetben már a tanévkezdés utáni napokban, vagy akár közvetlenül előtte is alábbhagy. Ahogy egy megkérdezett szülő magyarázta:

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Senki nem akarja olyan szülő benyomását kelteni, aki még az iskolára is képtelen tisztességesen felkészíteni a gyerekét.

Különálló eset például Oroszország, ahol a szülők a könyveket, az egyenruhákat, és az egyéb a kiegészítőket általában külön-külön vásárolják meg, ezért augusztustól szeptember végéig is eltarthat a több szakaszból álló vásárlási időszak. Az országban a taneszközértékesítés szempontjából kiemelkedő dátumnak tekinthető az ugyancsak erre az időszakra eső Tanárok napja.

Ki mondja meg, hogy mi kell?

A legtöbb országban a taneszközök kiválasztását a szülőkre bízzák, de egyes országokban az állam, vagy esetenként az iskolák határozzák meg - néhol a ceruza márkáját is megadva - a szükséges eszközök listáját. Az Egyesült Államokban, vagy Ausztráliában a diákoknak közös használtra is kell vinni valamit az osztályterembe (a legtöbb esetben papírzsebkendőt).

Bár a tanévkezdéshez kötődő vásárlás leggyakrabban olyan áruházakban történik, ahol egyszerre minden szükséges eszköz beszerezhető, a fejlett országokban már tapasztalható a pénz- és időmegtakarítással járó online vásárlás irányába történő elmozdulás.

Mindemellett az amerikai iskolák gyakran saját maguk is értékesítenek taneszközöket online felületeiken, ahol sokszor nem csak az alapvető felszerelések, de az egyedi, az intézményre jellemző ruházat is megtalálható.

 További érdekes tény, hogy a legtöbb ország nem biztosít a gyerekek számára ingyenes tankönyveket, vagy ha mégis, akkor is csak egyes évfolyamok számára. Olaszországban például csak az általános iskolás gyerekek kapják az államtól a tankönyvet. Görögországban nincs nagy hagyománya az iskolakezdéshez kötődő nagy leértékeléseknek, a nagyobb áruházak inkább alkalomszerű akciókat hirdetnek az egyes termékekre. Az állami iskolák tanulói számára a tankönyveket ingyenesen biztosítják, a magániskolákban a tanítás első napján kapják meg a gyerekek a szükséges könyvek pontos listáját.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?