3 °C Budapest
Káosz az éttermi számlákon: mégis hogyan igazodjunk ezen el?

Káosz az éttermi számlákon: mégis hogyan igazodjunk ezen el?

2016. augusztus 11. 09:03

Bonyolult éttermi számlákat böngészhetünk januártól, az éttermi fogyasztás áfakulcsa azonban nem egységesen csökken, nem mindegy hogy dobozos üdítőt vagy helyben készült limonádét fogyasztunk - írja a Napi.hu.

2017 januárjától az éttermekben csupán 18 százalék áfát kell fizetni, 2018-tól pedig 5 százalékig csökken az adókulcs. Az adó mértéke azonban nem lesz egységes, ezért az éttermi számlákat sokkal nehezebb lesz értelmezni ezentúl. A csökkentés ugyanis a helyben szervírozott ételekre és nem alkoholos italokra vonatkozik majd, vagyis még a helyben fogyasztott vacsora (ha ittunk hozzá egy pohár sört vagy bort) sem lesz egységes. Tovább bonyolítja a heéyzetet, hogy az italoknál nem mindegy, hogy helyben készített (esetleg gépi), vagy üveges (dobozos) üdítőkről, ásványvizekről van szó, ugyanis az alacsonyabb áfakulcs csak az előbbire vonatkozik.

A gyorséttermek autós behajtói sem esnek majd az új áfakulcs alá, így az sem kizárt, hogy ezentúl az autósok majd helyben fogyasztásra kérik az ételt az éttermben, majd egy reklámszatyorba teszik és így viszik magukkal. Szintén nem vonatkozik a kedvezmény a kiszállított ételekre, sem az előre rendelt munkahelyi menükre, sem a kiszállított egyéb ételekre.

 

NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 28. hétfő
Stefánia
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 27. 16:06