2 °C Budapest
Káosz az éttermi számlákon: mégis hogyan igazodjunk ezen el?

Káosz az éttermi számlákon: mégis hogyan igazodjunk ezen el?

2016. augusztus 11. 09:03

Bonyolult éttermi számlákat böngészhetünk januártól, az éttermi fogyasztás áfakulcsa azonban nem egységesen csökken, nem mindegy hogy dobozos üdítőt vagy helyben készült limonádét fogyasztunk - írja a Napi.hu.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

2017 januárjától az éttermekben csupán 18 százalék áfát kell fizetni, 2018-tól pedig 5 százalékig csökken az adókulcs. Az adó mértéke azonban nem lesz egységes, ezért az éttermi számlákat sokkal nehezebb lesz értelmezni ezentúl. A csökkentés ugyanis a helyben szervírozott ételekre és nem alkoholos italokra vonatkozik majd, vagyis még a helyben fogyasztott vacsora (ha ittunk hozzá egy pohár sört vagy bort) sem lesz egységes. Tovább bonyolítja a heéyzetet, hogy az italoknál nem mindegy, hogy helyben készített (esetleg gépi), vagy üveges (dobozos) üdítőkről, ásványvizekről van szó, ugyanis az alacsonyabb áfakulcs csak az előbbire vonatkozik.

A gyorséttermek autós behajtói sem esnek majd az új áfakulcs alá, így az sem kizárt, hogy ezentúl az autósok majd helyben fogyasztásra kérik az ételt az éttermben, majd egy reklámszatyorba teszik és így viszik magukkal. Szintén nem vonatkozik a kedvezmény a kiszállított ételekre, sem az előre rendelt munkahelyi menükre, sem a kiszállított egyéb ételekre.

 

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 9. csütörtök
Natália
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. december 9. 09:57