28 °C Budapest
Kértél már fél kiló tojást a boltban? Ezentúl majd fogsz

Kértél már fél kiló tojást a boltban? Ezentúl majd fogsz

2016. augusztus 2. 18:30

Nagyobb szerepet kap a kilós ár az uniós harmonizációnak köszönhetően - írja a Napi.hu.

A tojásoknál jelenleg a darabra vetített ár viszi a prímet, a kilós ár - a kisebb betűméret miatt - kevésbé volt hangsúlyos. A Mindenár.hu élelmiszerár-összehasonlító oldal szerint ennek vetne véget a kormány honlapján megjelent rendelettervezet, amely azt írná elő, hogy a kilós árat ugyanakkora méretben kell majd feltüntetni, mint a darabra vetített árat. A cikk utal arra, hogy a jelenlegi szabályozás ugyanis megengedi, hogy a kilós ár 20 százalékkal kisebb betűméretben szerepeljen a tojáspultokon.

Kilós ár karrierje

A darabár mellett a kilós tojásárakat 2012-ben vezették be az agrártárca kezdeményezésére. A minisztérium akkor azzal magyarázta a kilós árak bevezetését, hogy a kisebb méretű S-es vagy M-es méretű tojások tömegre vetített ára 11-38 százalékkal magasabb volt, mint a nagyobbaké. Az akkori minisztériumi indoklásban az is szerepelt, hogy a magyar tojástermelőknek gondot okoz, hogy a legkisebb méretű, S jelöléssel ellátott tojások letörik a normál vagy nagyobb méretűek árát.

Első körben csak a kilós ár feltüntetését tették kötelezővé, majd 2014-ben jelent meg az a szabály, amely azt írta elő, hogy a kilós tojásár betűmérete maximum 20 százalékkal lehet kisebb. Ha az új rendelettervezet életbe lép, akkor a kilós árak felnőnek a darabáras társaikhoz.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 23. szerda
Zoltán
25. hét
Június 23.
Szentivánéj
Június 23.
Olimpiai világnap
EZT OLVASTAD MÁR?