1 °C Budapest

Kértél már fél kiló tojást a boltban? Ezentúl majd fogsz

2016. augusztus 2. 18:30

Nagyobb szerepet kap a kilós ár az uniós harmonizációnak köszönhetően - írja a Napi.hu.

A tojásoknál jelenleg a darabra vetített ár viszi a prímet, a kilós ár - a kisebb betűméret miatt - kevésbé volt hangsúlyos. A Mindenár.hu élelmiszerár-összehasonlító oldal szerint ennek vetne véget a kormány honlapján megjelent rendelettervezet, amely azt írná elő, hogy a kilós árat ugyanakkora méretben kell majd feltüntetni, mint a darabra vetített árat. A cikk utal arra, hogy a jelenlegi szabályozás ugyanis megengedi, hogy a kilós ár 20 százalékkal kisebb betűméretben szerepeljen a tojáspultokon.

Kilós ár karrierje

A darabár mellett a kilós tojásárakat 2012-ben vezették be az agrártárca kezdeményezésére. A minisztérium akkor azzal magyarázta a kilós árak bevezetését, hogy a kisebb méretű S-es vagy M-es méretű tojások tömegre vetített ára 11-38 százalékkal magasabb volt, mint a nagyobbaké. Az akkori minisztériumi indoklásban az is szerepelt, hogy a magyar tojástermelőknek gondot okoz, hogy a legkisebb méretű, S jelöléssel ellátott tojások letörik a normál vagy nagyobb méretűek árát.

Első körben csak a kilós ár feltüntetését tették kötelezővé, majd 2014-ben jelent meg az a szabály, amely azt írta elő, hogy a kilós tojásár betűmérete maximum 20 százalékkal lehet kisebb. Ha az új rendelettervezet életbe lép, akkor a kilós árak felnőnek a darabáras társaikhoz.

NEKED AJÁNLJUK
Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Így szakadt szét a magyar társadalom: ez a 10 legolcsóbb és legdrágább Petőfi utca itthon

A Pictorial Collective-vel karöltve készítette el az elmúlt egy év leforgása alatt a Petőfi utcák népe című fotósorozatot, aminek kapcsán Stiller Ákossal beszélgettünk

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. november 30. csütörtök
András, Andor
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem