11 °C Budapest
Nagy tételben fogad az RTL sztárja: ráfázhat a szenvedélyére

Nagy tételben fogad az RTL sztárja: ráfázhat a szenvedélyére

Pénzcentrum
2016. június 15. 17:03

Elkapta a szerencsejáték-láz az RTL Klub sztárját, Auréliót. Annyira jól ment neki a sportfogadás az EB kezdete óta, hogy úgy döntött, hogy ebből tartja majd el barátnőjét is. A szerencsejáték azonban nem veszélytelen, könnyen hatalmas bukó is lehet egy-egy felelőtlenül megtett tétből. A Tippmix egyébként a legveszélyesebb szerencsejáték-formának számít.

Szerencsejátékból tartaná el párját Aurelio, az RTL Klub sztárja. A valóságshow-hős az EB alatt már 31 ezer forintot tett fel különböző fogadásokra, amiből már 150 ezer forintja lett.

Édesapámtól tanultam a legfontosabb szabályt, nem szabad érzelemből fogadni. Nézzük meg a felkészülési meccsek eredményeit, olvassunk utána a statisztikáknak, és mindig figyeljük a szorzókat! Ha profik vagyunk, és kis összegekkel is nyerünk, akkor nyugodtan rá lehet durrantani egy Szent Istvánt vagy egy Deákot egy-egy mérkőzésre

- mondta a Blikknek Aurelio.

Veszélyes a szerencsejáték?

A magas nyerés, illetve a foci-láz könnyen magával ragadja a szerencsejátékosokat. Ez nemcsak a sportfogadásra, hanem a lottóra is igaz. Erre a veszélyre egyébként a pszichológusok is felhívják a figyelmet.

A szakmai körökben ugyanis sebezhető játékosoknak nevezik azokat, akik "biológiai, pszichológiai vagy emocionális fogékonysággal rendelkeznek" arra, hogy túlzásba vigyék a játékot, vagy azokat a játékosokat, akiknek számára egyéni körülményeik jelenthetnek magasabb kockázatot a szerencsejáték-függőség kialakulásának szempontjából.

Egy szoftverrel egyébként tíz tulajdonságot vizsgálnak, amelyek a nemzetközi kutatásokkal alátámasztottan, leginkább veszélyeztetik a játékosokat:

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

  • 1. Eseménygyakoriság: Az az átlagos időtartam, amíg a játékos megvásárolja a játékot, megtudja annak eredményét és megvásárolja az újabb játékot. (Például egy heti lottójátéknál a vásárlástól számítva néhány napot kell várnia a játékosnak ahhoz, hogy megtudja a játék eredményét, míg egy pénznyerő automata játék esetében másodpercek alatt megtudható az eredmény, és a játékos már játszhatja is az újabb játékot.)
  • 2. Több játék/többszörös tét lehetősége: Annak a lehetősége, hogy ugyanabban az időben több játékkal vagy többszörös téttel játsszon a játékos.
  • 3. Változó vagy rögzített tétösszeg mértéke: Azt jelöli, hogy a játékos számára előre meghatározott-e a tét mértéke. (Míg például egy lottó játéknak rögzített az ára, sportfogadás esetén a játékos választhat, mennyit tesz meg.)
  • 4. Nyeremény-visszafizetési arány: Azt az átlagos százalékértéket mutatja meg, amelyet a játék árbevételéből a játékosok visszakapnak akkor, ha nyernek.
  • 5. Főnyeremény mértéke: Az a legnagyobb nyeremény, amelyet a játékos megnyerhet a játékkal.
  • 6. Nyerés közeli élmények: Olyan helyzetek, amelyekben a játékosnak az az érzése, hogy majdnem nyert a játékkal.
  • 7. A játék folytonossága: Megmutatja, hogy a játék folyamatosan játszható-e vagy szünetekkel megszakított. (Például pénznyerő automaták esetén a játék megszakítás nélkül, folyamatosan, egyik a másik után játszható.)
  • 8. Elérhetőség: A játék elérésének a könnyedségét vizsgálja. (Az interneten játszható játékokat könnyebb elérni, mint azokat, amelyek csak üzletben kaphatók. Sorsjegy esetén például el kell menni a legközelebbi értékesítőhelyre, csak ott lehet megvenni.)
  • 9. Fizetőeszköz könnyedsége: A fizetőeszközök típusait vizsgálja, amelyekkel megvásárolható a játék, és ezen fizetőeszközökkel való fizetés könnyedségét. (Hitelkártyával történő fizetés esetén a pénz pszichológiai értéke csökken, mivel fizikailag nem jelenik meg.)
  • 10. Kontroll elemek illúziója: Azok a tulajdonságok, amelyek azt sejtetik a játékossal, hogy kontrollal rendelkezik a játék kimenetelére vonatkozóan (pl.: nyomógomb, megállító berendezés).

A vizsgálat során a játékok minden fenti ismérv szerint kapnak egy pontszámot (egy skála alapján objektíven lehet osztályozni), a kapott pontszámok összege szerint pedig három kategóriába lehet őket sorolni: 20 pont alatt alacsony kockázatúak, ezek zöld jelzést kapnak, 20 és 30 pont között közepes kockázatúak, ők a sárgák és 30 pont felett magas kockázatúak, vagyis pirosak. E szerint a Szerencsejáték Zrt. által forgalmazott játékok az alábbi minősítést kapták:


Érdemes megjegyezni, hogy a sorsjegyek azért nem szerepelnek a grafikonon, mert ezeket egyenként vizsgálják, de 21 és 23 közötti értéket képviselnek. A Tippmixpro esetében szintén több verziót lehet nézni. Ha például az élő fogadást vizsgáljuk (ami a legkockázatosabb), akkor a szoftver 27,5-es összértéket ad, ez még mindig egy közepesen kockázatos minősítés.

NEKED AJÁNLJUK
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?